duminică, 21 noiembrie 2010

Gastrita hiperacida si ulcerul gastroduodenal

In faza acuta dureroasa:

repaus la pat,caldura pe abdomen aplicata energic pana la inrosirea pielii-are efect calmant.
In primele zile cand sunt dureri regimul alimentar se limiteaza la 6-7 pahare lapte cald,baute incet,la interval de 3 ore unul de altul.Dupa 7 zile se pot adauga treptat si supe strecurate de orez,gris,fulgi de ovaz,cu cate 1 lingurita de unt proaspat,ouq fierte moi.Untul proaspat nesarat,galbenusul de ou,untdelemnul nerafinat(neprajit) micsoreaza secretia gastrica.
Alimentatia se va fractiona in 4-6 mese/zi.Dupa mesele principale e bine sa se puna caldura pe abdomen.

Alimente interzise:

alcool
cafea naturala
ceai rusesc
cacao
sirop
apa de la gheata
lichide fierbinti
paine neagra
paine proaspata
cartofi prajiti
zarzavaturi si fructe crude
fructe uleioase
mezeluri
conserve de carne
carne de porc
peste gras
peste prajit
peste afumat
ochiuri prajite
omleta prajita
supe de oase
supe de carne
ciorbe
aluat proaspat
aluat dospit
foietaje
branza fermentata
branza sarata
untura
slanina
sare in exces
otet
inghetata
marmelada
dulceata
hrean
mustar
piper
ceapa
usturoi
muraturi
sosuri cu rantas prajit



Alimente permise:

lapte
ceaiuri medicinale
sucuri de fructe dulci
sucuri de legume
paine alba uscata,prajita
piure cartofi
paste fainoase bine fierte
orez
gris
fulgi ovaz
mamaliga pripita
piureuri legume
legume fierte: morcovi,dovlecei,conopida,mazare verde
fructe dulci coapte la cuptor/compot:mere,pere,prune,caise,piersici,cirese
carne slaba de vitel/gaina
peste slab fiert:salau,biban,stiuca,crap,pastrav
oua moi fierte
branza vaci
cas dulce
urda
unt proaspat
ulei crud
smantana
aluat uscat
biscuiti
sare in cantitate redusa: 2 g la preparat
sos dietetic

Ca fruct cel mai bun este migdalul,iar ca legume:cartoful,morcovul,varza.
Se vor lua mese in cantitati reduse si frecvente,se va manca incet,mestecand bine.

Se recomanda urmatoarele sucuri:

-Suc de cartofi: se aleg cartofi sanatosi,neancoltiti.Se curata si se introduc imediat in apa,se spala si se prelucreaza repede.Se foloseste numai suc proaspat.Se bea cate 1/2 sau 1/3 pahar inainte de masa de dimineat/pranz timp de 2-3 saptamani,mai ales primavara si toamna inainte de a incepe perioadele dureroase.

-Sucul de varza alba cruda:sucul se foloseste imediat sau se poate pastra la frigider 24 ore.Se bea cate 1/2 pahar de 3-4 ori/z,cu 40-50 min inainte de masa.Cura dureaza in general 1 luna si se face mai ales primavara si toamna inainte sa inceapa durerile.

-Sucul de morcovi:se consuma imediat,este un bun colagog si coleretic.

-Cura de chefir: se consuma 1-1,5 l/zi timp de 2 luni pana cand dispare ulceratia.

Ceaiuri:

-Radacina de lemn dulce:macerat la rece 1-2 lingurite la cana,se beau in cursul unei zile,in cure de 1-2 luni,mai ales toamna si primavara.Deosebit de eficace,este cicatrizant si calmant.

-Radacina de tataneasa:2-3 cani/zi inainte de mese cu 1 ora,din decoct de 1-2 lingurite/cana,timp de 1-2 luni.

-Flori de galbenele:infuzie din 2 lingurite/cana,se bea in cursul unei zile,pe stomacul gol,deci inainte de mese.

-Frunze de plamanarica:2-3 cani/zi,infuzie cu 1 lingura/cana,inaintea meselor.

-Rizom de obligeana:decoct cu 1 lingurita/cana,se bea in 2-3 reprize,inainte de masa.Actioneaza ca un pansament gastric.

-Flori de salcam:2 cani/zi,infuzie din 2 lingurite/cana,inainte de mese,calmeaza arsurile,se preteaza la cure de lunga durata.

-Frunze de zmeur:2-3 cani/zi,infuzie din 1 lingurita/cana,micsoreaza aciditatea.

Niciun comentariu: