NUCSOARA; Folosita in
sosurile albe,pireu cartofi,dulciuri(mai ales in cele cu mere),parfumeaza
votca.
SCORTISOARA: Condimenteaza
dulciurile pe baza de mere si pere,vinul fiert,mancarea pe baza de orez si
carne de oaie.
SOFRAN: Orez,peste,prajituri.
VANILIA: Mai
ales pt. ciocolata.
ANASON STELAT: (sub
forma de praf)asemanator la gust cu anasonul,se asorteaza
cu:pasarea,porcul,praz,dovleac,supe,lichioruri.
MAGHIRAN: Aroma asemanatoare cu a
cimbrului,folosit la omlete,cartofi,tocaturi,carne oaie,pui,umpluturi.
OREGANO: Nelipsit in pizza,se
potriveste bine cu sucul de rosii,folosit pt. legume gatite sub forma de
salate,pt.oua,branzeturi proaspete,cas,NU suporta fierberea,la supa se pune la
sfarsit impreuna cu patrunjelul.
CUISOARE: Folosit la vin
fiert,supe,la sos de vin,marinate,legume reci,carnuri inabusite,mancaruri cu
varza acra.
CHIMEN: Condimenteaza painea,cartofi,saratele;utilizat
pt. a freca pulpa de porc la tava inainte de a fi bagata la
cuptor,condimenteaza bine unele salate.
MACUL: Se
presara pe cozonac,paine,produse patiserie.Rumenit usor condimenteaza sosuri
pt. legume,orez,paste.
CORIANDRUL: Salate,muraturi,mancare:chinezeasca,mexicana,araba;(are
gust asemanator cu patrunjelul).
SALVIA: Pt. carne
grasa,vanat in combinatie cu sos de rosii,aromeaza tocaturi si apa in care
fierb pastele.
BUSUIOC: Se combina cu
rosii,otet,lamaie,carora le reduce aciditatea.Pt. mancaruri cu: cu:pui,vitel,miel,porc,iepure.Se
combina cu:usturoi,lamaie,cimbru,ulei masline.Macerat in otet da salatelor un
gust deosebit.
CIMBRUL:Folosit la salata de rosii,fripturi,sosuri marinate.Usureaza
digestia,actiune pozitiva asupra afectiunilor stomacului.
LEUSTEAN: Combate gazele
intestinale.
MARARUL: Diuretic,pt. salata
orientala,de rosii,pt. ciorbe,mancaruri cu ciuperci,mancat pe paine cu
unt/branza.
MUSTARUL: Combate
constipatia,gazele intestinale,stimuleaza digestia,daca e folosit in cantitati
mici.Pt. salate cartofi,telina,oua rascoapte,maioneze,cu rasol de
vaca,carnati,sunca.
PATRUNJELUL:Bogat in saruri minerale care favorizeaza circulatia
sangelui,cura de fiertura de patrunjel verde scade Tensiunea Arteriala.Bun pt.
salate,sosuri,tocaturi,mancare cu sos,ciorbe,supe.
TARHONUL: Stimuleaza
digestia,tonic,antiseptic.Pt. sosuri si salate.
ROZMARINUL: Pt. carne
pasare,vitel,iepure.Impreuna cu usturoiul e aroma ideala pt miel si
oaie.Fripturile la gratar se pot aroma bagand in jar crengute intregi de
rozmarin.
DAFIN: Marinate,muraturi in
otet,aromeaza apa in care fierbe fasolea boabe,pt. carne de
pasare,porc,chiftele marinate.Folosit in cantitati mari are efect narcotic.
ANASON OBISNUIT: La
prajituri,bomboane,desert,pt. mancarurile sarate se foloseste numai la
sosuri.pt. carnea de oaie care capata un gust special daca se presara anason in
timp ce se frige.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu