joi, 2 decembrie 2021

Cozonac cu nucă

 Rețeta 592- Sanda Marin

Ingrediente 2 cozonaci:

600 gr făină

1 ceașcă lapte/200 ml

2 ouă

2 gălbenușuri

1/2 lta sare

140 Gr unt

2 Lg zahăr

20 Gr drojdie proaspătă

vanilie

Umplutura:

500 gr nuci măcinate

350 gr zahăr pudră

1 praf de sare

1/2 ceașcă lapte/100 ml

Mdp:

Se înmoaie drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț.Se freacă untul spuma cu două linguri de zahar.Se cerne făina,se face o adâncitură și se toarnă plămădeala,o ceașcă de lapte,doua ouă și două gălbenușuri frecate cu 1/2 linguriță de sare,se frământă,adăugând și untul frecat spumă,până face aluatul bășici și se ia de pe mâna.Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la aluatul obișnuit.Se lasă să crească.

Umplutura:

Se amestecă nucile cu zaharul și un vârf de linguriță de sare.Se opărește cu 1/2 ceașcă de lapte clocotit și se freacă până se face pastă potrivit de consistenta (daca este necesar se mai adaugă lapte dar cu grijă, deoarece pastă devine ușor prea moale).

Aluatul crescut se desparte în două,se întinde prima foaie pe masa înfăinată, deasupra se întinde 1/2 din nuca, într-un strat cat mai egal,se rulează și se pune in tava unsă cu unt.Repeti cu aluatul rămas.

Se ung cu ou și se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în forma să crească,deoarece se fac goluri între nucă și aluat.

Se coace la foc potrivit.













Niciun comentariu: