Rețeta 592- Sanda Marin
Ingrediente 2 cozonaci:
600 gr făină
1 ceașcă lapte/200 ml
2 ouă
2 gălbenușuri
1/2 lta sare
140 Gr unt
2 Lg zahăr
20 Gr drojdie proaspătă
vanilie
Umplutura:
500 gr nuci măcinate
350 gr zahăr pudră
1 praf de sare
1/2 ceașcă lapte/100 ml
Mdp:
Se înmoaie drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț.Se freacă untul spuma cu două linguri de zahar.Se cerne făina,se face o adâncitură și se toarnă plămădeala,o ceașcă de lapte,doua ouă și două gălbenușuri frecate cu 1/2 linguriță de sare,se frământă,adăugând și untul frecat spumă,până face aluatul bășici și se ia de pe mâna.Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la aluatul obișnuit.Se lasă să crească.
Umplutura:
Se amestecă nucile cu zaharul și un vârf de linguriță de sare.Se opărește cu 1/2 ceașcă de lapte clocotit și se freacă până se face pastă potrivit de consistenta (daca este necesar se mai adaugă lapte dar cu grijă, deoarece pastă devine ușor prea moale).
Aluatul crescut se desparte în două,se întinde prima foaie pe masa înfăinată, deasupra se întinde 1/2 din nuca, într-un strat cat mai egal,se rulează și se pune in tava unsă cu unt.Repeti cu aluatul rămas.
Se ung cu ou și se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în forma să crească,deoarece se fac goluri între nucă și aluat.
Se coace la foc potrivit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu