Ingrediente:
Pt blat:
175 g unt nesarat,moale
175 g zahar pudra
3 oua,usor batute
175 g faina cu agent crestere
1-2 linguri lapte
Pt sirop:
50 g zahar pudra
50 ml apa
¼ lingurita esenta lamaie
Pt Umplutura;
150 g zahar pudra
75 g unt moale
3-5 linguri gem capsuni
Pt topping:
2 linguri gem caise,incalzit usor,apoi trecut prin sita
250 g martipan
450 g zahar pudra pt fondant(cu amidon)
colorant:verde,roz,galben
flori zahar pt decor
MDP:
1.Preancalzesti cuptorul la 190 C/Gaz 5.Ungi si captusesti
cu hartie o tava patrata de 20 cm.
2.Bati impreuna untul si zaharul pana se lumineaza si e
pufos.Adaugi ouale cate putin la un moment dat pana sunt bine incorporate.Daca
ti se pare prea fluid mai adaugi o lingura de faina.Adaugi faina si daca
amestecul e prea rigid adaugi o lingura lapte.
3.Pui aluatul in tava,nivelezi,coci 35-40 min,pana e
maro-auriu si scobitoarea infipta in centru iese curata.
4.Scoti din cuptor,lasi sa se raceasca 5 min,apoi rastorni
si lasi la racit complet pe gratar sarma.
5.Pt. siropul de zahar,incalzesti zaharul si apa in cratita
pana se dizolva zaharul,adaugi esenta lamaie.
6.Pt. umplutura,bati untul in bol pana e neted si
pufos,incet adaugi zaharul pudra.Continui sa bati pana e pufos.
7.Cu mare grija,folosind un cutit foarte lung scoti crusta
intunecata de deasupra prajituriisi o intorci cu fata in jos.Apoi tai pe
orizontala in ½.
8.Picuri sau ungi baza prajiturii cu sirop si intinzi crema
de unt.Deasupra pui gemul si pui cealalta ½ de blat.
9.Infasori prajitura in folie plastic si racesti 2-3 ore
asta face ca mai tarziu sa tai prajitura mai usor.
10.Presari fin suprafata de lucru cu zahar pudra si intinzi
martipanul de aceiasi masura cu prajitura.Odata prajitura rece ungi partea de
sus a ei cu gem de caise trecut prin sita.Ridici cu grija martipanul,pe
tort,netezesti partea de sus a tortului si tai excesul de martipan.Tai 25bucati
egale patrate de 4 cm.
11.Cerni zaharul pudra pt fondant intr-un castron si
amesteci cu destula apa fierbinte pt a face o glazura suficient de groasa pt a
acoperi tortul.Pastrezi 3 linguri glazura in alt castron,acoperi cu folie si
lasi deoparte.
12.Imparti restul de glazura in 3 boluri.Adaugi cateva
picaturi de colorant verde la una dintre glazuri si amesteci sa se
omogenizeze.Repeti cu celelalte glazuri sa obtii glazura roz si galbena.
13.Acoperi patratele cu glazura lasand sa curga pe partile
laterale in jos pe marginile prajiturii pana se acopera peste tot.Lasi sa se
intareasca glazura punandu-le pe un gratar sarma.
14.Torni restul glazura pastrata intr-un cornet cu o duza
foarte fina si decorezi simplu.Storci putina glazura pe flori de zahar si le
folosesti pt a decora prajiturelele.
Reteta:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu