Ingrediente:
20 gr drojdie proaspătă
300 ml lapte
4 gălbenușuri
100 gr unt
120 gr zahăr
600 gr făină de cozonac
coajă de lămâie și portocală
vanilie
Merișoare-optional
Umplutura:
300 gr nucă măcinată
50 gr zahăr/ după plac
1ou întreg+1 albuș/3 albușuri
1 Lg cacao
Vanilie
Es rom
Stafide
Rahat
Pt uns:
1 gălbenuș+1 Lg lapte
Mdp:
Bol mare pui laptele, drojdia, zahăr, amesteci să se dizolve zahărul,adaugi untul topit și răcit,amesteci.Adaugi coajă lămâie și portocală,apoi treptat faina,sarea, merișoare.Aluatul este moale și lipicios.Acoperi folie, lași la cald sa se dubleze.Il pui acum in frigider 12-24 ore.
Scoți folia,aduci aluatul de pe margine în centru, îl scoți pe masa înfăinată fin îl tai in două.Iei o bucată, întinzi 1/2 din umplutura,presari stafide,rahat,rulezi,sigilezi,dai deoparte.Repeti cu aluatul rămas.Asezi sulurile în cruce, răsucești câte două.Asezi in tava cu hârtie de copt,lași la crescut să treacă de marginea tăvii.
Ungi cu amestecul de gălbenuș și lapte,coci 170°,cca 40 minute.Verifici cu o frigăruie.
Lași la răcit în tavă,până e călduț apoi pe grătar.
Am folosit o tavă mare 30/16 cm,dar poți face doi cozonaci,in forme mai mici.
Fiind un aluat moale chiar și în ditamai tava,s-a lăsat la un colț peste tava,sau poate că nu am pus hârtie și pe laturile mici,că sa- l țină și a evadat.
E fraged dar sfărâmicios,probabil din lipsa frământării,nu se dezvoltă glutenul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu