marți, 25 ianuarie 2022

Cozonac neframantat

 


Ingrediente:

20 gr drojdie proaspătă

300 ml lapte

4 gălbenușuri

100 gr unt

120 gr zahăr

600 gr făină de cozonac

coajă de lămâie și portocală

vanilie

Merișoare-optional


Umplutura:

300 gr nucă măcinată

50 gr zahăr/ după plac

1ou întreg+1 albuș/3 albușuri

1 Lg cacao

Vanilie

Es rom

Stafide

Rahat

Pt uns:

1 gălbenuș+1 Lg lapte

Mdp:

Bol mare pui laptele, drojdia, zahăr, amesteci să se dizolve zahărul,adaugi untul topit și răcit,amesteci.Adaugi coajă lămâie și portocală,apoi treptat faina,sarea, merișoare.Aluatul este moale și lipicios.Acoperi folie, lași la cald sa se dubleze.Il pui acum in frigider 12-24 ore.

Scoți folia,aduci aluatul de pe margine în centru, îl scoți pe masa înfăinată fin îl tai in două.Iei o bucată, întinzi 1/2 din umplutura,presari stafide,rahat,rulezi,sigilezi,dai deoparte.Repeti cu aluatul rămas.Asezi sulurile în cruce, răsucești câte două.Asezi in tava cu hârtie de copt,lași la crescut să treacă de marginea tăvii.

Ungi cu amestecul de gălbenuș și lapte,coci 170°,cca 40 minute.Verifici cu o frigăruie.

Lași la răcit în tavă,până e călduț apoi pe grătar.

Am folosit o tavă mare 30/16 cm,dar poți face doi cozonaci,in forme mai mici.

Fiind un aluat moale chiar și în ditamai tava,s-a lăsat la un colț peste tava,sau poate că nu am pus hârtie și pe laturile mici,că sa- l țină și a evadat.

E fraged dar sfărâmicios,probabil din lipsa frământării,nu se dezvoltă glutenul.





Niciun comentariu: