luni, 4 iunie 2018
Vișinata-reteta veche
Reteta:Carte de bucate de M.Sevastos editia 1956
Ingrediente:
5 kg visine
1 1/4 kg zahar
1 litru alcool rafinat
MDP:
Alegem visine tari,proaspete,de munte.Le curatam de codite si le spalam pe rand,cate putine.Le scurgem si le punem intr-o strecuratiare smaltuita.Presaram zaharul.Punem visinile intr-o sticla de 7 litri cu gura larga,umpland un sfert din sticla.Apoi presaram zahar,asezam alt rand de visine,din nou zahar si din nou visine.Nu punem zaharul la fund pentru ca se intareste si se dizolva greu.Legam sticla la gura si o dam la soare sa stea o saptamana pana se topeste tot zaharul.Gustam zeama.Daca nu este destul de dulce mai adaugam zahar.Lasam inca 2-3 zile si dupa aceea turnam spirtul dupa gust,visinata trebuie sa aiba cam 30% alcool.Altfel ea se tulbura.Infundam bine sticla cu un dop de pluta ca sa nu se evapore spirtul si o punem la un loc racoros.O tinem 6 luni.Apoi scurgem visinata de pe fructe si o strecuram printr-un tifon.Spalam cateva sticle si le lasam sa se scurga bine cu gura in jos(daca sunt ude se tulbura visinata).Turnam visinata,astupam sticlele cu dopuri noi si le pastram la temperatura camerei.
In loc de visine putem pune cirese.
Nota:
Am pus visinile in sticle de 5 litri si am redus procentual cantitatile.
Am vazut si alte retete de visinata in care peste visine se pune direct alcoolul se lasa o saptamana apoi se face un sirop de zahar,se raceste si se toarna peste visine si alcool.Se lasa 2-5 zile se strecoara si visinata se pastreaza la frigider pana la 3 luni.Vezi seriouseats.com
Visinata adevarata pregatita dupa reteta lui Sevastos nu se tine la frigider pt.ca nu fermenteaza.Se poate pastra de pe un an pe altul.
Reteta Sandei Marin este la fel.Ea recomanda adaugarea catorva boabe de cirese amare si cativa samburi devisine zdrobiti pentru un gust aromat foarte placut.
Sa asteptam 6 luni sa putem inchina un paharel de visinata in sanatatea noastra a tuturor.
Vișinii mi ia dat fratele meu acum 3-4 ani și acum sunt doldora de rod.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu