vineri, 1 iunie 2018

Dulceata de nuci verzi-reteta veche






Reteta Carte de bucate de M.Sevastos editata in 1956
Carte primita de la matusa Zoe.Mi-a parut rau atunci ca am primit-o pe asta.O vream pe a Sandei Marin care a primit-o vara-mea.Dar cineva acolo sus a facut sa primesc si cartea Sandei Marin editia veche prin intermediul prietenei mele Cici.Te pup Cici!Pana la urma am iesit in castig!
Dulceata de nuci verzi, de caise verzi si de visine nu puteam sa le sufar in copilarie.Le pregatea bunicul Radu alaturi de altele mai pe gustul meu:de capsuni,caise cu samburii lor in interior,de prune cu miez de nuca,etc.
Toamna cand apareau prunele brumarii le cocea cu zahar,scortisoara si ni le da sa le mancam si tare bune erau.Multe dulceturi mai facea dar noi ziceam ca e zgarcit ca ne da o lingurita doua seara la culcare.Si noi copii lacomi abia asteptam sa plece la biserica ca era epitrop si fortam cu un cutit usa dulapului ca de, comorile se tin ferecate si faceam prapad.Mai avea bunicul un borcan mare de vreo 15 kg plin cu miere si un cos cu nuci pe care il tinea in dulap sub cheie.Dar ce te faci cand pierzi din vedere ca sertarele se scot si lingurile incep sa umble la miere si la nuci.Cand se golea borcanul si lingura nu mai era de folos fortam iar usa.Bunicul facea si visinata.Punea visinile cu zahar in damigeana si dupa un timp punea votca.Eu si frate-miu vizitam cam des damigeana tinuta la secret in sifonier.Ghinionul lui ca bunicul a pus alcool si el grabit sa nu fie prins a dat repede cana pe gat.S-a imbatat si mama saraca il caina ca a facut insolatie.Dar si-a dat seama cand a simtit mirosul ca a vomitat pe cuvertura rosie si a vazut ce "insolatie" a avut.
Poate ca nu as fi făcut aceasta dulceata dacă nu trebuia sa tai o creanga pentru o lucrare de canalizare.Cand am văzut câte nuci sunt pe ea nu m-am indurat sa le arunc.Am mai adunat câteva și am pus de dulceață. Am fost surprinsa ca de data ăsta mi-a plăcut. Poate gusturile se schimba sau nu mai era obligația de a o înghiți ca în vremea copilăriei.

Ingrediente:

100 de nuci
1,250 kg zahar
2 1/2 lamai bio
1 baton vanilie
5 pahare/1,250 ml apa*

MDP:

Luam nuci crude si le curatam de coaja pana la invelisul alb.Pe masura ce le curatam le dam drumul in apa rece.Dupa ce am curatat 10-15 nuci le scoatem din apa si le punem in huste de bors fara zeama.La sfarsit lasam toate nucile in huste 1/2 ora.Dupa ce le scoatem, le spalam bine, le punem intr-un tifon si le oparim astfel:punem trei oale cu apa pe foc.Cand clocoteste apa cufundam legatura cu nuci in apa clocotita.Dupa ce a dat 2-3 clocote scoti legatura cu nuci si tii deasupra oalei sa se scurga bine.Cufundam apoi legatura cu nuci in alta oala,procedezi la fel ca prima data.Repeti si a treia oara in oala a treia.Pui nucile impreuna cu tifonul in strecuratiare sa se scurga bine de apa.Apoi le rastorni pe o fata de masa, le acoperi si le lasi la racorit si zvantat.Cand nucile sunt bine zvantate siropul trebuie sa fie legat.Tragi tingirea pe marginea plitei,dai drumul nucilor in sirop si le lasi 10 minute cufundand nucile in sirop cu o lingura de lemn.Muti apoi tingirea spre mijlocul plitei la foc din ce in ce mai iute.Cand nucile sunt pe 1/2 fierte adaugi feliile de lamaie si lasi dulceata la foc mare sa fiarba pana se leaga.Rasturnam dulceata intr-un castron peste un baton de vanilie despicat in lung.Acoperi cu un servet ud si bine stors si lasi sa stea asa pana a doua zi cand pui dulceata in borcane mici.


*cantitatea de apa nu e data in aceasta reteta ci face trimitere la dulceata de caise.

Nu am avut huste. Am pus 1/2 plic sare de lămâie în apa în care puneam nucile curățate. Când am terminat le-am clătit în câteva ape reci.Am pus doar o lămâie ca mi s-a părut mult 2 1/2 era bine sa le pun pe toate ca sunt bune confiate.

Atenție! Dulceața de nuci verzi nu trebuie sa aibă gust de iod.Daca are rețetă folosita e greșită.


Dulceață de prune cu nuca în locul sâmburelui se face când nucile sunt crude și pielița se îndepărtează ușor. NU se face din nuci vechi uscate sa te chinui sa le cureți cu scobitoarea. Plus ca miezul crud ca și în cazul dulcețuri de caise are gust mult mai bun ca cel uscat care e uleios.


2 comentarii:

williambli92982 spunea...

This really answered my problem, thanks! best online casinos

bobby09043 spunea...

You made some respectable factors there. I regarded on the internet for the difficulty and located most people will go along with together with your website. casino slots