O pâine mare și gustoasa!
Ingrediente:
250 gr faina integrala
450 gr faina Tip 650
400 gr apa
35 gr drojdie proaspătă
10 gr sare
20 gr zahar
50 gr unt/margarina
Mac
Apă +1lta zahar
MDP:
Amesteci cele doua tipuri faina,le cerni.In bol pui apa,drojdia,zaharul,dizolvi drojdia, incorporezi putin din făină, pui faina rămasă intr-o parte, adaugi sarea si untul moale,presari făină și pe maia, lași pana crapă faina deasupra. Începi sa frămânți incorporand faina și untul.Scoti pe planseta și mai frămânți bine.Pui bolul deasupra, lași sa se dubleze. Pregătești forma 25 cm. Cântărești 9 bucati a cate 95 gr, faci bile, le așezi în formă, aluatul rămas îl așezi în mijloc.Aluatul meu a avut 1186 gr.Lasi la dospit acoperit cu prosop gros.Ca sa nu deranjeze greutatea prosopului creșterea am înconjurat forma cu 4 borcane înalte și am pus prosopul deasupra și l-am strâns pe lângă ele.Am pus intr-o cânită putina apă, am dizolvat în ea o linguriță zahar și am uns pâinea, am presărat mac.Am copt pâinea cu abur la 220 C , 35 min.
Am calculat formula pâinii astfel :
250 gr Faina integrală. ......35,7%
450 gr Faina simpla............64,2%
----------------------------------------------------
700 gr Faina 100%
400 gr Apa.............................57,14%
35 gr Drojdie proaspătă. .....5%
10 gr Sare................................1,42%
20 gr Zahar.............................2,85%
50 gr Unt/margarina..............7,14%
------------------------------------------------------
1215 gr 173,55%
Verificare:
173,55× 700/100 =1214,85 gr
Faina/Lichide=1,35
Nota:
Am făcut alta pâine cu faina integrala mai multă, fără unt și nu mi-a plăcut.Era aspra și gumoasa!Nu-mi place genul ăsta de pâine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu