2 kg caise
1 kg zahar
1 litru apa
Caisele bine
coapte,sanatoase,se rup in doua,se asaza pe o planseta sa se scurga de apa.Se
pune zaharul cu apa pe foc si se lasa sa dea cateva clocote pana se obtine un
sirop subtire mai putin legat decat cel de dulceata.Se introduc caisele si se
lasa pe foc pana incepe sa fiarba.Se retrage vasul si se lasa sa se raceasca.A
doua zi se scot caisele pe o strecuratoare iar siropul se lasa pe foc sa
fiarba.Cand e bine legat(ca pt. dulceata)se pun caisele si se lasa sa dea un
clocot,se retrage din nou vasul.In ziua urmatoare se scot caisele pe o
strecuratoare sa se scurga siropul.Se asaza apoi una cate una pe o planseta la
uscat sau in cuptorul cald(30-35 C)Cand sunt aproape uscate se trec prin zahar
tos i se lasa sa se usuce bine.Siropul poate fi folosit la alt rand de caise
sau la prepararea gemului,marmeladei,etc.Se pastreaza in cutii avand hartie
alba intre straturi la loc uscat si rece.
Reteta:
Natalia
Tautu-Stanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu