sâmbătă, 1 decembrie 2012

Conservarea caiselor prin uscare




Se aleg caise bine sau chiar usor trecute din copt.Se apala se aburesc/oparesc 1-2 min,pana pielita plesneste.Se taie in doua,se scot samburii,apoi se asaza imediat la uscat pe un singur rand pe schelete de scanduri cu tifon deasupra.Uscarea e inceata si multa atentie la soare 5-7 zile.Caisele uscate se inegresc,pt a preveni acest aspect urat inainte de a fi puse la uscat se afuma cu sulf.Sulful(baton se pune intr-un vas de pamant in lada pt afumat.Afumarea dureaza 2-3 ore in functie de cantitatea fructelor.Pt. 50 kg e necesar 2-3 g sulf.Caisele se pot usca si-n cuptor,se asaza jumatatile cu partea taiata in jos(spre izvorul de caldura).Pt a controla daca-s bine uscate se strang in mana cateva si daca dandu-le drumul cad lipite la un loc mai e necesar sa fie uscate.Se pun in saculeti de panza sau cutii la fel ca prunele.Contin vitaminele:A,B1,B2,PP,Ca,Fe,P.


Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Niciun comentariu: