Ingrediente:
250 g iaurt
170 g zahar
2 oua
1 Lingura esenta vanilie
45 g unt topit
500 g faina
2 Linguri praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
50 g faina pentru intins aluatul
1 Litru ulei vegetal
zahar pudra /sos de capsune/de zmeura/de ciocolata
Mod de preparare:
Bati ouale cu zaharul sa fie pufoase,pui iaurtul,vanilia,sarea,untul.
Intr-un bol amesteci ingredientele uscate:faina(500 g),praful de copt,bicarbonatul,apoi le pui peste celelalte.Presari faina si intinzi aluatul
gros de 0,5 cm.Decupezi cu o forma rotunda cat vrei sa fie de mari,iar in centrul discului decupezi cu o forma mai mica,rezulta un inel si niste discuri mici.Le prajesti la foc mediu 1 minut, le scoti pe hartie absorbanta.
Pe farfurie asezi gogoasa in forma de inel si deasupra gogoasa mica rotunda,pudrezi cu zahar si unul din sosurile preferate.
Sunt foarte dragute seamana cu papanasii.
Un pont:
Cand intinzi un aluat dintr-o faina superioara,este bine sa presari pe planseta faina de paine(tip 650 la noi),aceasta nu adera la aluat si nu-i modifica consistenta spune Anna Olson-cofetar sef-Sugar/Ceva dulce.
Reteta aici:
How To Make Quick And Easy Doughnuts
http://www.videojug.com/film/how-to-make-quick-and-easy-doughnuts
joi, 20 martie 2008
miercuri, 19 martie 2008
Papricas de pui Galeo
Reteta Galeo
4 portii
Ingrediente:
1 kg carne de pui
2 cepe mijlocii
1 lingurita boia dulce
2 lingurite pasta tomate
sare
piper
1 legatura patrunjel verde
Pentru galuste:
75 gr faina
50 ml ulei
100 ml apa
2-3 oua
Mod preparare:
Carnea se taie si se pune intr-o cratita la prajit in ulei.Dupa ce se rumeneste se scoate carnea.In grasimea ramasa se pune ceapa taiata marunt, boiaua, pasta de tomate,sare si piper se amesteca bine si se subtiaza cu apa.Se adauga carnea si se lasa sa fiarba inabusit 20-25 min.
Galustile:
se fierbe apa ,se adauga uleiul si faina amestecandu-se bine.Ouale se adauga unul cate unul si se verifica aluatul care trebuie sa aiba o consistenta moale,dar sa nu curga.Se formeaza galuste de marimea unei masline cu ajutorul unei lingurite si se pun intr-o cratita cu apa fiarta si sarata.Se lasa sa fiarba 5-10 min. dupa care se scot si se lasa sa se scurga pe o farfurie.Se adauga in cratita cu carne unde se mai lasa sa fiarba 5-10 min.
Se serveste fierbinte cu mamaliguta calda.
4 portii
Ingrediente:
1 kg carne de pui
2 cepe mijlocii
1 lingurita boia dulce
2 lingurite pasta tomate
sare
piper
1 legatura patrunjel verde
Pentru galuste:
75 gr faina
50 ml ulei
100 ml apa
2-3 oua
Mod preparare:
Carnea se taie si se pune intr-o cratita la prajit in ulei.Dupa ce se rumeneste se scoate carnea.In grasimea ramasa se pune ceapa taiata marunt, boiaua, pasta de tomate,sare si piper se amesteca bine si se subtiaza cu apa.Se adauga carnea si se lasa sa fiarba inabusit 20-25 min.
Galustile:
se fierbe apa ,se adauga uleiul si faina amestecandu-se bine.Ouale se adauga unul cate unul si se verifica aluatul care trebuie sa aiba o consistenta moale,dar sa nu curga.Se formeaza galuste de marimea unei masline cu ajutorul unei lingurite si se pun intr-o cratita cu apa fiarta si sarata.Se lasa sa fiarba 5-10 min. dupa care se scot si se lasa sa se scurga pe o farfurie.Se adauga in cratita cu carne unde se mai lasa sa fiarba 5-10 min.
Se serveste fierbinte cu mamaliguta calda.
duminică, 16 martie 2008
Pateuri cu ciuperci
reteta de la KAMIS
Pentru 4 persoane
Aluatul:
8 g drojdie instant
1 lingura zahar
0,5 kg faina
3/4 pahar lapte
250 g margarina
2 oua
putina sare
Umplutura:
400 g ciuperci
1 ceapa
1 galbenus
1 lingura faina
1/2 pahar smantana
2 linguri ulei
sare
2 linguri nucsoara
1 lingura marar uscat
piper negru macinat
1 albus pentru ungerea pateurilor
Mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu faina,apoi se adauga toate ingredientele pentru a obtine aluatul pateurilor.Se lasa sa creasca.In acest timp inabusa ceapa si ciupercile taiate marunt.Se amesteca faina cu 3 linguri de apa,se fierbe,se adauga smantana,galbenusul,nucsoara,sare,piper,marar.Aluatul se intinde in jur de 1 cm grosime,apoi se taie patrate.Pe fiecare se pune umplutura si se strange in rulou.Se ung cu albusul batut.Se coc in jur de 20 minute la 220*C.
Pentru 4 persoane
Aluatul:
8 g drojdie instant
1 lingura zahar
0,5 kg faina
3/4 pahar lapte
250 g margarina
2 oua
putina sare
Umplutura:
400 g ciuperci
1 ceapa
1 galbenus
1 lingura faina
1/2 pahar smantana
2 linguri ulei
sare
2 linguri nucsoara
1 lingura marar uscat
piper negru macinat
1 albus pentru ungerea pateurilor
Mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu faina,apoi se adauga toate ingredientele pentru a obtine aluatul pateurilor.Se lasa sa creasca.In acest timp inabusa ceapa si ciupercile taiate marunt.Se amesteca faina cu 3 linguri de apa,se fierbe,se adauga smantana,galbenusul,nucsoara,sare,piper,marar.Aluatul se intinde in jur de 1 cm grosime,apoi se taie patrate.Pe fiecare se pune umplutura si se strange in rulou.Se ung cu albusul batut.Se coc in jur de 20 minute la 220*C.
vineri, 14 martie 2008
Crema de ciocolata alba cu frisca si visine
Prajitura cu visine
Slambuc
Bograci de kaiser
Chili cu ciuperci
Figurine din Turta Dulce
Pere in vin
Gogosi cu gem de prune
Tort cu prune glazurate
Stelute de nisip
Cocktail Mai Tai
luni, 10 martie 2008
Piersici cu scortisoara
Crepes Suzzetes
Bahamas Cafe
Eskimocha
Espresso Corretto
Liqueur coffee
Cappuccino
duminică, 9 martie 2008
Tiramisu
Tort cu struguri
Pui cu sos picant
Placinta cu spanac
Combustibilul organismului-Glucidele sau hidratii de carbon
Exista inca multi care cred ca alimentatia cea mai buna trebuie sa fie bogata in proteine, mai precis carne.
Observatiile din ultimile decenii au aratat ca populatiile care se hranesc predominant cu glucide din cereale,legume,zarzavaturi si fructe au o vitalitate deosebita.
In zilele noastre, sportivii de performanta, supusi la eforturi de durata,nu mai cred in mitul alimentatiei hiperprotidice si consuma mai ales produse cerealiere integrale si fructe.
...principala sursa de energie a omenirii o reprezinta glucidele, care, in functie de zona geografica, constituie 45-75% din aportul caloric total.
Cu exceptia laptelui mamiferelor,care contine lactoza,produsele de origine animala sunt lipsite de glucide.Acestea se gasesc in fructe,zarzavaturi,cereale,cartofi si legume.Fiecare dintre aceste alimente vegetale ofera un anumit fel de glucide, motiv pentru care e bine sa cunoastem cate ceva despre structura si asimilarea lor,pentru a fi utile in hrana noastra.
Glucidele din plante, numite monozaharide, dintre care glucoza constitue cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.
Un alt monozaharid important este fructoza sau levuloza,care se gaseste in unele plante si in miere.
Cea mai raspandita forma de glucid din natura si totodata cea mai importanta sursa de energie pentru om si animale este amidonul,care se gaseste in frunze,radacini,seminte si tuberculi.
Amidonul cuprinde toate polizaharidele ce pot fi digerate complet in tubul digestiv uman,in timp ce polizaharidele neamidon le cuprind pe cele ce nu pot fi digerate si absorbite complet.Polizaharidele neamidon , ca celuloza,hemiceluloza si pectina,sunt cunoscute si sub denumirea de fibre sau substante de balast.
Digestia glucidelor incepe deja in cavitatea bucala,motiv pentru care se recomanda mestecarea amanuntita a alimentelor.Glandele salivare secreta ptialina sau amilaza,care ataca amidonul format din sute pana la mii de molecule de glucoza,transformandu-l in dizaharidul maltoza.
Aciditatea gastrica sub pH 4 inactiveaza ptialina, deci digestia amidonului poate continua in stomac,cat timp pH-ul nu e mai mic de 4.Proteinele animale determina o crestere mai accentuata a aciditatii gastrice, impiedicand digestia amidonului.
Dupa parasirea stomacului, digestia glucidelor e favorizata de mediul alcalin din duoden si din restul intestinului subtire,ajungandu-se la glucoza ce poate fi absorbita si depozitata in ficat si in celulele musculare,sub forma de glicogen,servind ca rezerva de energie.
Monozaharidele, ca glucoza, fructoza,galactoza, se absorb imediat, caci nu e nevoie de nici o digestie prealabila,nivelul glicemiei crescand brusc.
...,dupa ingestia de glucide rafinate(zahar,miere),organismul este inundat de glucoza.
Cresterea glicemiei(glicemia,adica nivelul glucozei din sange) declanseaza o secretie masiva de insulina, care face ca glucoza sa fie depozitata sub forma de grasime si de glicogen.Posibilitatea depozitarii glicogenului este limitata la aprox. 1,5 kg,restul de glucoza se transforma in grasime.
Insulina secretata in exces, ca raspuns la " inundarea" cu glucoza, produce o scadere a glicemiei mai mult decat necesara, ajungandu-se la cunoscuta stare de hipoglicemie.
Hipoglicemia,la randul ei,declanseaza un lant de reactii, caci creierul inregistreaza scaderea zaharului din sange si face ca sistemul nervos simpatic sa elibereza adrenalina si alti hormoni,care vor produce transpiratie,tremuraturi,tahicardie,palpitatii,neliniste,tulburari de concentrare,stari de slabiciune,ameteli si uneori tulburari de vedere si de vorbire.Si stiti ce se imtampla?Persoanei respective i se administreaza o noua doza de dulciuri si cercul vicios continua
...concentratiile crescute de insulina in sange constitue un factor de risc pentru infarctul miocardic.
Dulciurile de tot felul- mierea,prajiturile,torturile,ciocolata,biscuitii si bauturile dulci-contin o cantitate foarte mare de zaharoza, care e desfacuta extrem de repede in glucoza si in fructoza, ducand la o crestere repida a glicemiei.
Cafeina din cafea,ceai si alte bauturi,ca si teobromina din cacao si din ciocolata,stimuleaza transformarea glicogenului in glucoza si eliberarea de insulina.
... ,glucidele complexe ca amidonul din cerealele nerafinate,legume,zarzavaturi si chiar zaharul din fructe inglobat in fibre, asigura o eliberare treptata a monozaharidelor,impiedicand hiperglicemia si secretia excesiva de insulina,..
... ,alimentele nerafinate,contin vitaminele esentiale-in special, cele din grupa B-,necesare unui metabolism eficient.
Sursa:
Alimentatie inteligenta -Dr.Emil Radulescu
Observatiile din ultimile decenii au aratat ca populatiile care se hranesc predominant cu glucide din cereale,legume,zarzavaturi si fructe au o vitalitate deosebita.
In zilele noastre, sportivii de performanta, supusi la eforturi de durata,nu mai cred in mitul alimentatiei hiperprotidice si consuma mai ales produse cerealiere integrale si fructe.
...principala sursa de energie a omenirii o reprezinta glucidele, care, in functie de zona geografica, constituie 45-75% din aportul caloric total.
Cu exceptia laptelui mamiferelor,care contine lactoza,produsele de origine animala sunt lipsite de glucide.Acestea se gasesc in fructe,zarzavaturi,cereale,cartofi si legume.Fiecare dintre aceste alimente vegetale ofera un anumit fel de glucide, motiv pentru care e bine sa cunoastem cate ceva despre structura si asimilarea lor,pentru a fi utile in hrana noastra.
Glucidele din plante, numite monozaharide, dintre care glucoza constitue cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.
Un alt monozaharid important este fructoza sau levuloza,care se gaseste in unele plante si in miere.
Cea mai raspandita forma de glucid din natura si totodata cea mai importanta sursa de energie pentru om si animale este amidonul,care se gaseste in frunze,radacini,seminte si tuberculi.
Amidonul cuprinde toate polizaharidele ce pot fi digerate complet in tubul digestiv uman,in timp ce polizaharidele neamidon le cuprind pe cele ce nu pot fi digerate si absorbite complet.Polizaharidele neamidon , ca celuloza,hemiceluloza si pectina,sunt cunoscute si sub denumirea de fibre sau substante de balast.
Digestia glucidelor incepe deja in cavitatea bucala,motiv pentru care se recomanda mestecarea amanuntita a alimentelor.Glandele salivare secreta ptialina sau amilaza,care ataca amidonul format din sute pana la mii de molecule de glucoza,transformandu-l in dizaharidul maltoza.
Aciditatea gastrica sub pH 4 inactiveaza ptialina, deci digestia amidonului poate continua in stomac,cat timp pH-ul nu e mai mic de 4.Proteinele animale determina o crestere mai accentuata a aciditatii gastrice, impiedicand digestia amidonului.
Dupa parasirea stomacului, digestia glucidelor e favorizata de mediul alcalin din duoden si din restul intestinului subtire,ajungandu-se la glucoza ce poate fi absorbita si depozitata in ficat si in celulele musculare,sub forma de glicogen,servind ca rezerva de energie.
Monozaharidele, ca glucoza, fructoza,galactoza, se absorb imediat, caci nu e nevoie de nici o digestie prealabila,nivelul glicemiei crescand brusc.
...,dupa ingestia de glucide rafinate(zahar,miere),organismul este inundat de glucoza.
Cresterea glicemiei(glicemia,adica nivelul glucozei din sange) declanseaza o secretie masiva de insulina, care face ca glucoza sa fie depozitata sub forma de grasime si de glicogen.Posibilitatea depozitarii glicogenului este limitata la aprox. 1,5 kg,restul de glucoza se transforma in grasime.
Insulina secretata in exces, ca raspuns la " inundarea" cu glucoza, produce o scadere a glicemiei mai mult decat necesara, ajungandu-se la cunoscuta stare de hipoglicemie.
Hipoglicemia,la randul ei,declanseaza un lant de reactii, caci creierul inregistreaza scaderea zaharului din sange si face ca sistemul nervos simpatic sa elibereza adrenalina si alti hormoni,care vor produce transpiratie,tremuraturi,tahicardie,palpitatii,neliniste,tulburari de concentrare,stari de slabiciune,ameteli si uneori tulburari de vedere si de vorbire.Si stiti ce se imtampla?Persoanei respective i se administreaza o noua doza de dulciuri si cercul vicios continua
...concentratiile crescute de insulina in sange constitue un factor de risc pentru infarctul miocardic.
Dulciurile de tot felul- mierea,prajiturile,torturile,ciocolata,biscuitii si bauturile dulci-contin o cantitate foarte mare de zaharoza, care e desfacuta extrem de repede in glucoza si in fructoza, ducand la o crestere repida a glicemiei.
Cafeina din cafea,ceai si alte bauturi,ca si teobromina din cacao si din ciocolata,stimuleaza transformarea glicogenului in glucoza si eliberarea de insulina.
... ,glucidele complexe ca amidonul din cerealele nerafinate,legume,zarzavaturi si chiar zaharul din fructe inglobat in fibre, asigura o eliberare treptata a monozaharidelor,impiedicand hiperglicemia si secretia excesiva de insulina,..
... ,alimentele nerafinate,contin vitaminele esentiale-in special, cele din grupa B-,necesare unui metabolism eficient.
Sursa:
Alimentatie inteligenta -Dr.Emil Radulescu
FRUCTOZA nu este benefica organismului
De obicei,majoritatea zaharului consumat este" zahar ascuns ",provenind din sucuri si bauturi dulci,care contin aproximativ 10 lingurite de zahar la un pahar,precum si din deserturi.Stiti ca o felie de tort poate sa contina 10-12 lingurite de zahar?Un pahar de iaurt cu fructe are cam tot 10 lingurite de zahar.Multe sorturi de cereale si fulgi au 50% din calorii sub forma de zahar.
Unii considera ca fructoza, zaharul din fructe,ar fi un inlocuitor ideal al zaharozei,uitand ca fructoza obtinuta din fructe e tot un zahar rafinat,dar metabolizarea ei in ficat este diferita.
Viteza de absorbtie a fructozei este mai mica decat aceea a glucozei,deci glicemia nu va creste asa de mult.Fructoza creste lipoproteinele cu densitate joasa ( LDL),adica fractiunea daunatoare de colesterol,precum si trigliceridele,adica grasimile din sange,favorizand procesele de imbatranire,incat nu reprezinta nici un avantaj fata de zaharul obisnuit.
Alimentele bogate in fructoza -zaharul,mierea,bauturile dulci si produsele de patiserie- pot fi la fel de daunatoare ca grasimile saturate,scrie Victor A.Zammit, seful sectiei de biochimie celulara de la Institutul de Cercetari din Ayr,Scotia.
Ultimii zece ani au aratat ca organismul metabolizeaza fructoza cu totul altfel dacat glucoza simpla.Fructoza este deviata, in mod selectiv, spre ficat si pentru a forma grasimi.In ficat, fructoza e metabolizata pentru a furniza una din caramizile trigliceridelor.O dieta bogata in fructoza stimuleaza direct si ficatul, pentru a produce trigliceride,care sunt la fel de primejdioase ca bombardarea ficatului cu insulina.Fructoza poate avea acelasi efect ca secretia frcventa de insulina, ce survine in urma meselor dese.
Cercetari indelungate au aratat ca fructoza poate produce rezistenta fata de insulina si, pe termen lung, produce ateroscleroza.
In anul 2001, la Clinica de Nutritie a Universitatii Minesota,Minneapolis,24 de voluntari sanatosi au fost hraniti, timp de 6 saptamani, cu o dieta in care 17% din aportul total de energie provenea din fructoza.Dupa 6 saptamani,voluntarii au primit o alimentatie indulcita cu glucoza si aproape total lipsita de fructoza.Rezultatele au fost dramatice, mai ales la barbati,care s-au dovedit mai sensibili la fructoza decat femeile.Dieta cu fructoza a produs niveluri mai ridicate de trigliceride,in comparatie cu dieta cu glucoza.Si mai importanta a fost constatarea ca, in dieta cu fructoza, nivelul trigliceridelor sanguine era cel mai ridicat imediat dupa mese,cand aceste grasimi dauneaza cel mai mult arterelor.
La fabricarea bauturilor dulci se folosesc cantitati foarte mari de fructoza, deoarece este mai dulce decat glucoza.
De cativa ani, industria alimentara foloseste un indulcitor ieftin,siropul de porumb,care in mod virtual,este fructoza pura.
Sursa:
Alimentatie inteligenta -Dr.Emil Radulescu
Unii considera ca fructoza, zaharul din fructe,ar fi un inlocuitor ideal al zaharozei,uitand ca fructoza obtinuta din fructe e tot un zahar rafinat,dar metabolizarea ei in ficat este diferita.
Viteza de absorbtie a fructozei este mai mica decat aceea a glucozei,deci glicemia nu va creste asa de mult.Fructoza creste lipoproteinele cu densitate joasa ( LDL),adica fractiunea daunatoare de colesterol,precum si trigliceridele,adica grasimile din sange,favorizand procesele de imbatranire,incat nu reprezinta nici un avantaj fata de zaharul obisnuit.
Alimentele bogate in fructoza -zaharul,mierea,bauturile dulci si produsele de patiserie- pot fi la fel de daunatoare ca grasimile saturate,scrie Victor A.Zammit, seful sectiei de biochimie celulara de la Institutul de Cercetari din Ayr,Scotia.
Ultimii zece ani au aratat ca organismul metabolizeaza fructoza cu totul altfel dacat glucoza simpla.Fructoza este deviata, in mod selectiv, spre ficat si pentru a forma grasimi.In ficat, fructoza e metabolizata pentru a furniza una din caramizile trigliceridelor.O dieta bogata in fructoza stimuleaza direct si ficatul, pentru a produce trigliceride,care sunt la fel de primejdioase ca bombardarea ficatului cu insulina.Fructoza poate avea acelasi efect ca secretia frcventa de insulina, ce survine in urma meselor dese.
Cercetari indelungate au aratat ca fructoza poate produce rezistenta fata de insulina si, pe termen lung, produce ateroscleroza.
In anul 2001, la Clinica de Nutritie a Universitatii Minesota,Minneapolis,24 de voluntari sanatosi au fost hraniti, timp de 6 saptamani, cu o dieta in care 17% din aportul total de energie provenea din fructoza.Dupa 6 saptamani,voluntarii au primit o alimentatie indulcita cu glucoza si aproape total lipsita de fructoza.Rezultatele au fost dramatice, mai ales la barbati,care s-au dovedit mai sensibili la fructoza decat femeile.Dieta cu fructoza a produs niveluri mai ridicate de trigliceride,in comparatie cu dieta cu glucoza.Si mai importanta a fost constatarea ca, in dieta cu fructoza, nivelul trigliceridelor sanguine era cel mai ridicat imediat dupa mese,cand aceste grasimi dauneaza cel mai mult arterelor.
La fabricarea bauturilor dulci se folosesc cantitati foarte mari de fructoza, deoarece este mai dulce decat glucoza.
De cativa ani, industria alimentara foloseste un indulcitor ieftin,siropul de porumb,care in mod virtual,este fructoza pura.
Sursa:
Alimentatie inteligenta -Dr.Emil Radulescu
marți, 4 martie 2008
1-2-3-4 Prajitura cu vin alb

Amesteci:
1 cana unt
2 cani zahar
3 cani faina
4 oua
Dupa acea adaugi 1 cana de vin alb,1 1/2 lingurita esenta vanilie si 4 lingurite praf de copt.Coci 1 ora la 180*C.
1cana = 250gr
Reteta luata de aici:
1-2-3-4 White Wine Cake and Alois Lageder Pinot Bianco-manageyourcellar blogspot com
http://manageyourcellar.blogspot.com/search?q=1-2-3-4+White+Wine+Cake+and+Alois+Lageder+Pinot+Bianco
manageyourcellar.blogspot.com
















































