vineri, 16 ianuarie 2015

Paine cu gris









Am facut aceasta paine de mai multe ori ultima data, folosind faina de la o firma diferita,a avut alta textura(putin aspra si prea aerata).Poate ca vi s-a intamplat ca o faina sa nu lege sosul si sa trebuiasca sa folosesti amidon.Deci atentie la faina folosita!

Ingrediente:

480 g faina tip 650
120 g gris
25 g drojdie proaspata
3 linguri ulei
1 ou
1 lingura otet
3 linguri lapte praf
1½ lingurita sare
1 lingurita zahar
300 ml apa

MDP:

In bol incapator pui faina,grisul,laptele praf.Tragi intr-o parte faina pui drojdia,zaharul,apa,amesteci cu putina faina,lasi la crescut.Pui intr-o parte oul,uleiul,otetul,incepi sa amesteci cu lingura incopporandu-le in faina,apoi amesteci cu maiaua.Incepi sa framanti cu mana pana se desprinde de pe mana si marginile bolului,NU mai adaugi faina.(Nu te obosesti sa framanti prea in forta,mai degraba o ridici in sus intinzand-o)In acest moment aplatizezi cu mana aluatul presari sarea,mai framanti putin sa se distribuie in aluat.Ridici aluatul din bol il ungi cu ulei,rotesti aluatul sa se unga peste tot,pui o hartie de copt deasupra si peste ea un prosop gros.Lasi sa se dubleze.Formezi painea,o pui in forma (13/11/30 cm)cu hartie de copt,lasi la crescut pana trece de marginea tavii.Pui painea in cuptorul preancalzit la 220C,coci 50 min.Iese o paine de 886 g.


miercuri, 7 ianuarie 2015

Prajitura cu coacaze






Ingrediente:
  • 2 ¾ cani faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 cana zahar
  • ¾ cana ulei
  • 1 cana smantana/iaurt
  • 2 oua
  • 1 cana coacaze
Preparare:
  1. Se amesteca separat ingredientele uscate si separat ingredientele umede.
  2. Se adauga amestecul de ingrediente uscate, treptat, in celalalt bol si se amesteca.
  3. Se adauga ¾ din fructe si se amesteca pana rezulta un aluat omogen.
  4. Se pulverizeaza ulei in formele de briose, se pune aluat cu o lingura pana la ¾ din inaltimea formei, iar deasupra se presara fructele ramase.
  5. Se coc la 200 grade pentru aproximativ 20-25 minute, pana cand se rumenesc, iar scobitoarea cu care se face testul iese curata.
  6. Se scot din cuptor si se pun pe prosoape de hartie unde se lasa sa se raceasca.
  7. Eu am copt-o on forma tort, i-am pus deasupra o glazura din crema de branza amestecata cu gem gros de coacaze si am decorat-o cu fructe proaspete.
Reteta:



Paine de casa




Ingrediente:

800 g faina tip 650
200 g amestec faina*
25 gr drojdie
600 ml apa

MDP:

Se amesteca ingredientele si se framanta pana la obtinerea unui aluat bine dezvoltat.Cantitatea initiala de apa este de 50-55%.Dupa formarea aluatului se adauga treptat restul de apa.Temperatura aluatului la sfarsitul framantarii trebuie sa fie 27-28 C.Fermentare 15 min,apoi se portioneaza,se fermenteaza la temperatura camerei 15 min.Se modeleaza se dospeste 60 min la 32-35 C,si 70-75 %umiditate relativa.Se cresteaza aluatul cu 30 min inainte de sfarsitul dospirii.Se coace la 200-220C,timp de 25-30 min,in functie de temperatura cuptorului.

Nota:
Amestecul de faina:
compus din:
75 g faina secara
2 g sare
faina soia 50 g
faina neagra de grau fermentata 73 g

marți, 6 ianuarie 2015

Biscuiti arahide




Ingrediente:

250 g faina
150 g unt/margarina
150 g zahar
175 g arahide impartite in 1/2
1 ou
1/2 praf copt
1 lingura otet
vanilie

arahide pt decor

MDP:

Pui 1/2 din arahide in rasnita,macini fin,1/2 cealalta o toci cu cutitul.Amesteci toate ingredientele,dai la rece/congelezi daca nu te ocupi imediat de ei.Rupi bucatele de marimea unei cirese/nuci,le asezi pe gartie copt.Coci 10 min la 175C.
Ies cca 80 buc.