joi, 30 mai 2013

Suc de trandafiri


Ingrediente:

300 g petale trandafir
1 kg zahar
½sau 1 pachet sare lamaie
8 l apa

MDP:

Petalele se spala in cantitate mica in apa apoi,se zvanta bine, se pun intr-un bidon de 8/10 litri in functie de cat de concentrat vrei sa fie sucul,se pune zaharul,sarea lamaie si se agita bine,pt a iesi culoarea din petale,se pune apa,se lasa la soare cateva zile.In acest timp se rastoarna bidonul zilnic.Cand incepe sa-si mareasca volumul bidonul,deci incepe fermentarea e gata.Daca doresti sa fie mai acidulat il mai lasi putin,nu prea mult ca se inaspreste.
Sucul se poate face din orice culoare de trandafir parfumat.

Reteta:
Marin Maria-mama

luni, 27 mai 2013

Sorbet de caprifoi




Ingrediente:

4 cani flori caprifoi
5 1/2 cani apa rece
2 cani zahar
1 1/2 cana apa
1 lingura suc lamaie
1 lingurita scortisoara


            MDP:
Lasi peste noapte florile de caprifoi in 4 1/2 cani apa.
Dimineata faci un sirop simplu fierband zaharul si restul de apa ,lasi la racit complet.
Strecori apa de caprifoi.Nu vei putea scoate polenul dar e bun pt tine.Combini apa de caprifoi,siropul,sucul lamaie,scortisoara.Torni in masina de inghetata,pana ingheata.Congelezi inca cateva ore.Servesti.

Reteta:




Jeleu de caprifoi/Mana Maicii Domnului



 Zilele astea culegand petalele de trandafir pt suc si langa ele am o tufa de caprifoi,m-am gandit ce-ar fi daca as face si din el suc.Pt. ca intotdeauna cand consum ceva ma informez,am dat o tura pe net si am gasit multe retete cu caprifoi.Am facut Sorbet de caprifoi si a iesit foarte bun.Am facut sucul ghidandu-ma dupa reteta de Suc de trandafir(vezi reteta),dar pt ca mi-a placut Sorbetul de caprifoi,am pus si scortisoara,dar din cauza ei parca se intinde,cand pui scortisoara in ceai/dulceata iese cam mucilaginoasa.Sincer nu mi-a prea placut simplu,dar in combinatie cu suc de trandafir e foarte bun.

Ingrediente:

4 cani flori caprifoi
4 cani apa fiarta
¼ cana suc lamaie
4 cani zahar
1 pachet pectina lichida(170 ml)

MDP;

Faci o infuzie pt. a scoate aroma din flori.Elimini partea mica verde de la baza florii.Aduci la fiert apa,pui florile si lasi 45 min la infuzat.Amesteci ocazional.Scoti florile din lichid si pastrezi 2 cani pt reteta.In aceiasi cratita amesteci 2 cani infuzie caprifoi,sucul lamaie,zaharul,dai focul mare,nu amesteci in jos.Adaugi pectina,mai fierbi 2 min,reduci focul,sa nu dea pe afara.Pui in borcane sterilizate,infiletezi capacul.Lasi sa se raceasca 24 ore,verifici capacele sa fie inchise bine.Nu a facut jeleu in bain-marie,dar o poti face.Intinzi pe paine proaspata si servesti.Ies 7 borcane de 235gr.

Reteta:

Coctail pepene verde



Ingrediente:

8 cani pepene rosu cuburi,fara seminte
1 cana vodca de caprifoi
1/2 cana suc limeta,proaspat
1/4 cana zahar
4 cani cuburi gheata
2 cani suc de lamaie cu limeta

Decor:

felii limeta
cuburi pepene
frunze menta

MDP;
1.Pasezi in blender pepenele,il strecori in carafa mare ,presezi cu lingura sa storci tot sucul.
2.Adaugi vodca si urmatoarele 2 ingred. in sucul de pepene.
3.Romul slab sau vodca pot fi inlocuite,dupa dorinta.

Reteta:


Coctail cu melisa



Ingrediente:

6 linguri miere
2 cani vodca cu lamaie/rom alb
¾ cana suc lamaie proaspat
1 cana(nepresata) frunze proaspete de melisa/roinita sau de menta
8 felii lamaie

MDP;
Amesteci intr-o carafa mare mierea si 6 linguri apa fierbinte,pana se dizolva mierea.Amesteci vodaca,sucul lamaie,adaugi 2 cani cuburi gheata.
Strangi frunzele de melisa de cateva ori,le pui in carafa.Pui in pahar rondele lamaie,gheata si servesti.

Reteta:

duminică, 26 mai 2013

Pui crocant cu cartofi


Ingrediente 4 portii:

8 pulpe pui fara piele
1 lingurita tarhon uscat/salvie
1 lingurita sare
1 lingurita piper
½ ceasca sos de la friptura
¼ ceasca miere
½ ceasca mustar
1 ou
3 linguri apa
1 ceasca fulgi porumb
600 g cartofi

MDP;

Se dau pulpele prin oul batut cu apa,se acopera bine cu fulgi porumb.Se pune carnea in tava unsa cu ulei,pui si cartofii(bucati de 2 cm,unsi cu ulei si presarati cu salvie/tarhon),sarezi,piperezi carnea si cartofii,dai 40 min la cuptor.

Sos:

amesteci sosul de friptura ,mierea,mustarul.
Servesti mancarea impreuna cu sosul.