joi, 25 aprilie 2013

Cozonac miel



Ingrediente:

500 g faina
120 g unt
120 g zahar
un praf sare
30 g drojdie proaspata
500 ml lapte cald
4 galbenusuri
coaja de la ½ lamaie
1 lingurita esenta vanilie
unt pt uns forma
faina pt presarat forma

MDP;

Amesteci o cescuta lapte cu drojdia,lasi cateva min.sa creasca.
2.Preancalzesti cuptorul la 180 C.
3.Bati untul,zaharul,galbenusurile pana se albesc si se umfla.
4.Adaugi vanilia,coaja lamaie,sarea.
5.Le incorporezi in amestecul de drojdie  cu faina,sa obtii un aluat maleabil,amesteci pana e neted si lucios.
6.Ungi bine forma de copt,infainezi,indepartezi excesul de faina.
7.Asezi aluatul in forma,sa fie ½ plina,lasi sa creasca pana ajunge in partea de sus a formei.
8.Ideal este o forma de ceramica cu capac pt crusta ideala.
9.Coci 40-45 min sau pana cand e elastic la atingere.

Reteta:



Salata de avocado cu sos de morcovi si ghimbir




Ingrediente:

1 salata iceberg,tocata
4 avocado feliat f oarte fin
4 linguri seminte susan


Sosul:

3 morcovi medii tocati
¼ cana ghimbir decojit si tocat
¼ cana salote,tocate
1 lingura sos soia
¼ cana otet orez
1 lingura ulei susan
½ cana ulei vegetal
¼ cana apa

MDP:

Pui morcovii in robot ii faci piure.Adaugi ghimbirul,ceapa,otetul,sosul soia,uleiul susan si mixezi pana ghimbirul si ceapa sunt maruntite.Cu motorul pornit adaugi in fir subtire uleiul vegetal.Transferi amestecul in blender si adaugi ¼ cana apa,omogenizezi 2-3 min.Subtiezi sosul cu apa in plus daca doresti.

Prepari salata:

Imparti in mod egal salata si avocado in 4 boluri,presari semintele de susan si servesti cu sos.

RETETA:
http://everydaymomsmeals.blogspot.ro/2012/08/yet-another-copycat.html

Crostini cu urzici sotate



Ingrediente:

1 bagheta,feliata de  0,8 cm grosime
2 linguri ulei extravergin masline,+ pt presarat
sare
piper negru  macinat proaspat
1 cana ricotta
urzici sotate si tocate

MDP;

1.Incalzesti cuptorul la 200 C.Asezi raftul in mijlocul cuptorului.Asezi feliile paine pe o hartie copt si le coci pana se prajesc putin si sunt crocante,cca 8 min.Lasi sa se raceasca.
2.Ungi usor fiecare felie cu ulei masline si asezonezi cu sare,piper.
3.Intinzi un strat deasupra de 0,8 cm(cat grosimea painii)de branza.Condimentezi cu sare,piper si asezi deasupra urzicile.Picuri deasupra ulei masline si servesti.

Reteta:


Chec cu pere ,nuci si branza



Ingrediente:

cca 225 gr branza Roquefort
2 pere mari
cca 120 gr nuci
4 oua
1,5 cani faina
2 lingurite cu varf praf de copt
cca ½ cana vin alb
4 linguri ulei masline
sare
piper
MDP:
Incalzesti cuptorul la 200 C.
Deecojesti perele,le tai felii.
Incalzesti ½ din unt in tigaie,pui feliile de pere le rumenesti incet.
Ungi cu unt o tava de paine,dai la frigider(face posibila scoaterea mai usor din forma).
Pisezi nucile in bucati mici si le prajesti intr-o tigaie uscata cca 2 min.
Intr-un bol mare,amesteci faina,praful de copt si un varf cutit sare si piper.Faci o gaura in mijloc si adaugi ouale.Cu o lingura lemn/spatula amesteci si adaugi incet vinul si uleiul masline.Amesteci sa obtii un aluat omogen.Apoi adaugi nucile,perele si branza.Amesteci sa le combini.Torni in tava si coci cca 40 min.Lasi sa se raceasca apoi rastorni.Servesti rece.

Reteta:


Negresa cu cirese



Ingrediente:

2 linguri margarina nesarata
½ cana zahar brun deschis la culoare
450 g cirese proaspete/congelate,fara samburi
¼ cana coniac /rom
1cutie praf pt negrese pragatit dupa indicatii pachet
1 1/3 cani zahar pudra
2 linguri apa/lapte soia

MDP:

1.Incalzesti cuptorul la 175 C,pregatesti o tava de 22/33 cm,ungi cu ulei.
2.Incalzesti margarina intr-o tigaie mare,la foc mediu.Adaugi zaharul si amesteci sa se dizolve.Adaugi ciresele si amesteci sa se acopere,le gatesti amestecand ocazional pana isi lasa suc si apoi il reduci usor cca 10 min.Iei de pe foc pui coniacul sau lichior la alegere.Repui pe foc mic si lasi sa se ingroasa cca 5 min.Iei de pe foc si lasi sa se raceasca putin.
3.Faci negresa dupa instructiuni pachet/reteta preferata.
4.Amesteci ciresele  in aluat,torni in tava si coci cca 35 min.
5.Faci glazura amestecand apa si zaharul pudra,presari deasupra inainte sa servesti.

Reteta: