joi, 31 ianuarie 2013

Rasturnata cu mere si budinca vanilie


Ingrediente:

5 linguri zahar pt caramel
1 mar mare


Budinca:

1 plic budinca vanilie
300 ml lapte
2 linguri zahar

Aluat:

2 oua
125 g zahar
125g unt
125 g faina
1/2 plic praf copt

MDP;

Caramelizezi usor zaharul,il torni in tava in care ai pus hartie copt(pe care o ungi din loc in loc cu margarina,sa stea lipita de forma),lasi sa se intareasca,apoi asezi feliile de mar,presari 1/2 lingura zahar si scortisoara.Dai la cuptor sa se inmoaie putin merele.Intre timp faci budinca in vasul in care ai caramelizat zaharul,nu o intepenesti prea tare,pt ca se mai coace la cuptor.
Aluatul:freci ouale intregi cu zaharul si untul pana se dizolva,adaugi faina amestecata cu praful de copt,vanilia.
Dupa ce merele s-au inmuiat,intinzi deasupra budinca si peste ea intinzi aluatul,cate putin sa nu se strice stratul de budinca,dai la cuptor.Lasi la racit,rastorni si scoti hartia copt.

A fost buna,dar pe viitor am sa dublez budinca,pt ca parca e cam mult blat.

Reteta:
Mariana Stan




Tricolorul



Ingrediente:

1 pachet biscuiti obisnuiti
8 oua
500 g zahar
2 vanilii
1 margarina
1 praf copt
100 g mac
100 g nuca cocos
2 linguri faina
300 ml lapte
1/2 l frisca

MDP:

Blat;bati spuma albusurile cu 250 g zahar.incorporezi apoi macul,cocosul,faina,praful de copt,amestecand continuu cu lingura de lemn.Coci in tava aragazului.
Crema;freci 8 galbenusuri cu 200 g zahar,vanilia,300 ml lapte.Pui la fiert,lasi pana se ingroasa,amestecand continuu,sa nu se prinda.Lasi la racit apoi adaugi in crema margarina.
Insiropezi blatul-daca iti plac prajiturile insiropate,daca nu il lasi asa.Asezi deasupra toata crema,peste ea asezi un rand de biscuiti iar peste ei pui un strat gros de frisca.

Reteta:
Angelica Holici

Salata cu linte si orez



Ingrediente:

1 cescuta linte
2 cescute orez
2 morcovi mari
3 oua
gogosar in otet
ulei
sare
mustar
lamaie/sare lamaie
ceapa-optional

MDP:
Pui lintea de seara la inmuiat in apa rece.A doua zi scurgi apa,clatesti,pui la fiert la foc mic pana se inmoaie,scurgi bine.Intr-o cratita pui apa la fiert,adaugi morcovul taiat cubulete si orezul,fierbi pana scade apa si morcovul si orezul sunt moi,nu flescait orezul.
Faci maioneza din: 2 galbenusuri fierte si unul crud,pui putin zahar,sare,mustar,sare de lamaie si incorporezi uleiul.
Amesteci lintea in orezul cu morcov,adaugi albusurile fierte tocate,piper,gogosarul/kapia tocat cubulete,sare,incorporezi maioneza.
Pt. ca a iesit o cantitate mare am impartit-o in doua intr-o parte am pus ceapa tocata si am servit-o imediat iar cealalta am lasat-o simpla pe a doua zi.


Rulouri cu vanilie


Ingrediente:

8 linguri ulei
8 linguri zahar
8 linguri lapte
2 oua
1 plic amoniac
faina

Crema:

1,5 l lapte
3 pachete budinca vanilie
10 linguri zahar
2 plicuri vanilie
100 g margarina

MDP;

Intr-o craticioara se pun:zaharul,uleiul,laptele,se amesteca bine pe foc mic pana se topeste zaharul.Se lasa sa se raceasca dupa care se adauga ouale unul cate unul,amoniacul stins cu zeama lamaie si faina treptat.Se imparte coca in 4 si se intind pe rand 4 foi;din care faoie taiemfasii subtiri de cca 2 cm,apoi fiecare fasie se ruleaza pe o forma cilindrica unsa cu ulei si infainata.Se ung cu ou batut,se presara zahar se pun in tava cu hartie de copt.Se introduc in cuptorul preancalzit la 180 C,cca 15 min,pana se rumenesc.Se scot din forme,se lasa la racit.
Crema:se pregateste dupa nstructiunile pachetului,si la sfarsit cat este inca pe foc se pune margarina,se amesteca sa se incorporeze.Cand se ia de pe foc se pune vasul in apa rece si se amesteca pana se mai raceste putin,se umplu rulourile,se pudreaza cu zahar vanilat.


Tort cu ciocolata


Ingrediente:

150 g unt
6 oua
150 g zahar
250 g ciocolata
50 g cacao
1/2 lingura pesmet
40 capsune cu codite

MDP;

Se freaca untul cu galbenusurile,zaharul si 150 g ciocolata topita la abur,cel putin un sfert de ora.Se adauga apoi cacaoa,pesmetul si se bate din nou foarte bine,dupa care se incorporeaza albusul batut spuma.Se imparte compozitia in 2 parti egale,iar o parte se da la rece.Cealalta parte se imparte in alte 3 parti egale care se pun la copt in 3 forme unse cu unt si infainate si cu hartie de copt.Foile coapte apoi racite,se asaza pe rand pe platoul de tort si se ung cu crema scoasa din frigider.Se pune crema si deasupra,si se imbraca si pe lateral.La sfarsit se glaseaza cu restul de ciocolata(100 g) topita la abur si cu capsunele trecute prin ciocolata.

Baie condimentata



2 linguri scortisoara
10 picaturi ulei esntial de cuisoare

Scortisoara si cuisoarele sunt recunoscute pt. efectul de caldura pe care ti-l dau,asa ca in zilele reci de toamna,fa-ti o baie care sa te incalzeasca imediat.E suficient sa adaugi praf de scortisoara si uleiul de cuisoare in apa fierbinte.Acest efect se datoreaza substantelor active din cele 2 condimente care stimuleaza circulatia sangelui.

Baie tonica


1 mana menta
1 mana rozmarin
1 l  apa

Pui in apa menta si rozmarinul,lasi sa fiarba acoperit la foc mic 15 min.Strecori si lichidul il versi in apa de baie,are efect tonic garantat,asa ca ori de cate ori te simti epuizata fa-ri o baie cu menta si rozmarin.

Baie detoxifianta



1 pumn alge brune
8 picaturi ulei esential de cimbru

Bogate in oligoelemente(sulf,Mg,Mn),algele brune si uleiul de cimbru adaugate in apa de baie au efect detoxifiant.
Acelasi efect il au si sarea de mare,zeama de la o lamaie si o lingura de bicarbonat de sodiu,adaugate in baia ta de seara.

Untisor


Te pazeste de cataracta,imbunatateste circulatia sangvina,scade tensiunea arteriala precum si riscul de cataracta si mentine sanatatea creierului.Sucul proaspat calmeza iritatiile si mancarimile pielii,trateaza negii.Pregatesti o infuzie dintr-o lingura de frunze si 250 ml apa fiarta.Bei 2 cani sau mananci zilnic salata de untisor.

Atentie:

frunzele cu flori sunt toxice,NU se consuma.

Menta


Este buna pt. copii,batrani in convalescenta.Regleaza functiile inimii,intervine in af. digestive si respiratorii.
Calmeaza renurile iritate,grase,cu pori dilatati,bronzate(tamponezi cu infuzie).
In ameteli migrene,dureri de cap,inflamatii ale gatului si respiratie urat mirositoare,se face gargara de 3-4 ori/zi.
Pt. piele:reduce umflaturile provocate de contuzii,calmeaza mancarimea in cazul pruritului senilm la varstnici,calmeaza durerile abdominale la copii.In reumatism:pt. dureri reumatice si lombere,luxatii,entorse,sub forma de comprese si frectii locale cu otet de menta aromatic.
Otet aromatic:pui la macerat intr-un litru de otet din vin,50-60 g frunze menta proaspete si lasi 20-30 zile ,agiti zilnic.
Pt colon;reface mucoasele intestinale,calmeaza colonul iritabil.Se ia cate 1 lingura rasa  de 3-4 ori/zi pulbere fina de menta amestecata cu miere/lapte pana devine o pasta.

Lichior de menta


reteta rapida:

Lasi la macerat (14 zile) intr-un litru alcool alimentar,200 g frunze menta proaspete/50 g frunze uscate.La sfarsitul perioadei strecori si amesteci cu un sirop din:600 g zahar la 500 ml apa.
Este si sanatos,un paharel inainte de masa face minuni in tulburari nervoase,impotriva tahicardiei.Un paharel dupa masa trateaza indigestia si colicile intestinale.

luni, 28 ianuarie 2013

Cozonac cu nuca si stafide-Horia Virlan


Ingrediente:
Aluat:
300 g faina
75 g untura
75 g unt moale
2 oua
1 lingura zahar pudra
1 pahar lapte caldut
1 lingura cu varf smantana
½ cub drojdie proaspata
1 varf cutit sare

Umplutura:
200 g zahar
200 g nuca
100 g stafide inmuiate in apa si es. rom
2 oua
1 lingura unt
1 lingura faina
1 varf cutit sare
MDP;
Freci intr-un bol drojdia cu zaharul,pana obtii o crema,apoi adaugi laptele si o lingura faina.Lasi la crescut in loc caldut.Separi unul din oua,pastrezi albusul pt. umplutura.Incalzesti o planseta/masa si cerni faina in forma de movila,faci o gaura in mijloc,pui:untul,untura,oul,galbenusul,maiaua,smantana,sarea.
Omogenizezi totul cu un cutit cu lama neascutita,apoi framanti un aluat de consistenta moale-medie.Va trebui framantat min 15 min.Asezi aluatul in bol mare il acoperi,il lasi sa creasca in loc caldut 45-60 min.Incingi cuptorul la 165-170 C.Imparti aluatul in 2 parti.Separi ouale pt umplutura.Bati albusurile,impreuna cu cel ramas de la aluat,adaugi zaharul,stafidele,nuca.Cu mana unsa cu unt intinzi aluatul in 2 foi si imparti umplutura pe acestea.Rulezi foile,le asezi in formele unse cu unt si tapetate cu putina faina,apoi le ungi cu galbenus,coci 40-45 min,scoti si culci formele pe o parte.
NU mi-a placut!Am pus 200 ml lapte/1 pahar si aluatul a iesit mult prea moale,aspru cand s-a copt,s-a lasat si desi am pus 3 linguri cu varf zahar nu a fost dulce.

Prajitura << Poseta Elenei Udrea>>


Ingrediente:
Pt. foi de blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
Crema:
5 oua
10 linguri zahar
2 plicuri gelatina
1 pachet unt
1 pachet biscuiti cacao
1 cana lapte indulcit

Glazura ciocolata
MDP:
Foi:se amesteca ouale cu zaharul si faina,se obtine un aluat care se imparte in ½.Se intind 2 foi subtiri ,se coc.
Crema:se amesteca ouale cu zaharul,se fierb pe abur,iar cand compozitia este omogene se adauga gelatina.Dupa racire se pune untul,se amesteca bine.O parte din crema se intinde pe unul din blaturi,deasupra se pun biscuitii inmuiati in lapte indulcit,crema,al doilea blat.Deasupra pui glazura de ciocolata.

Culorile si succesul


Dr.Silk un psiholog din Toronto afirma:Oamenii bogati sunt atrasi de cel ce se imbraca in ‘VERDE’ si emit astfel o energie pozitiva.Daca vreti sa va imbogatiti usor imbracati-va in verde.Fiecare culoare emite o energie invizibile pt oameni.
Culori care pot ajuta sa castigi bani:
MARO-indica profunzimea gandirii si ii poate influenta pe bancheri sa acorde cu mai multa usurinta un imprumut.
PORTOCALIU-sugereaza inteligenta,oamenii sunt puternic atrasi de cel care-l poarta.
GRI-simbolul puterii si este preferat de marii oameni de afaceri.
GALBEN-indica creativitatea si trebuie sa apara in garderoba celor ambitiosi care vor sa se afirme pe taramul artelor.
NU CONTEAZA CE DORITI IN VIATA,PUTEREA CULORILOR VA POATE AJUTA SA OBTINETI ORICE- a declarat dr.Silk.

Chec Nina


Ingrediente:

5 oua
5 linguri ulei
1 ½ cana faina
1 cana zahar


MDP;

Se bat albusurile cu zaharul pana se topeste,se adauga cele 5 galbenusuri amestecate separat cu ulei.Se toarna faina putin cate putin,se amesteca cu telul.Se pune coaja lamaie,stafide,nuci,cacao.Se unge tava cu unt se da la cuptor bine incalzit.


Reteta:Niculina Ombun