miercuri, 28 noiembrie 2012

Conservarea prunelor prin uscare




Se usuca prune tomnatice,brumarii care se lasa in pom pana se incretesc in jurul coditei pt. a fi mai dulci.Se spala si se oparesc in apa clocotita 1-2 min,iar pielita se crapa(aceste crapaturi grabesc evaporarea apei grabind uscarea).Se scurg bine,se asaza la soare,peste ele se pune o panza rara.Se usuca incet la soare 8-10 zile din cand in cand se intorc.Pt. a obtineprune de calitate se tin la soare 5-6 zile apoi in cuptor 8-10 ore la 70-75 C.Prunele bine uscate raman moi si se indoaie usor,samburii sunt lipiti de fructe,cand se striveste pruna nu trebuie sa lase suc deloc.Ca sa capete un aspect mai placut prunele se oparesc in apa fierbinte 80 C,1-3 min. apoi uscam la soare.Se pastreaza in saculeti de panza care se atarna in boxe,camari,poduri uscatesi aerisite.Din 50 kg prune proaspete obtii13-14 kg prune uscate.Contin:vitaminele:A,B1,B2,PP,C,Na,K,Ca,Mg,Fe,P,Cl.

Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Conservarea fructelor prin uscare



Fructele ce se preteaza cel mai bine pt. uscat sunt:prune,mere,pere,cirese,visine,afine,macese.
Inainte de a fi puse la uscat fructele se oparesc cu apa sau de preferat cu aburi(pastreaza vitaminele si sarurile minerale)

Abur:se asaza o oala cu apa pe foc pana la 6-7 cm de inaltimea vasului.Cand apa incepe sa fiarba se introduc fructele intr-o sita,sau tifon legat sa nu atinga apa,se pune capacul,se lasa cateva min. sa se inmoaie.Se pot usca la soare pe scanduri fixate pe 4 picioare sau in cuptor.


Reteta:

Natalia Tautu-Stanescu

Salata antiraceala


Ingrediente:

gulii
morcov
avocado
miez nuca
germeni de linte
seminte susan
seminte dovleac
marar
patrunjel
sare
ulei masline
zeama lamaie

MDP;

Guliile si morcovii se rad,avocado se taie cuburi,nuca se taie/faramiteaza.Se adauga restul ingredientlor.se pune ulei si suc lamaie.
Salata ajuta la cresterea imunitatii organismului si in lupta cu virozele.

Reteta:

Carmen Bruma

marți, 27 noiembrie 2012

Ciorba de dovlecei cu iaurt



Ingrdiente:

250 g dovlecei
1 morcov
1 patrunjel
o lingura orez
10 ml ulei
50 g iaurt
verdeata

MDP;

Se pune la fiert 1 litru apa cu ulei.Cand da in clocot se pune morcovul,patrunjelul.Cand legumele sunt fierte pe ½ se pune orezul spalat si ales.Se mai fierbe 10 min,se adauga dovleceii cuburi.La urma se presara verdeata tocata,la servire se adauga iaurt.

Gutui cu carne


Ingrediente:

500 g carne porc/pasare
4 gutui
2 linguri zahar
1 lingura faina
1 lingura ulei
sare
2 cesti zeama carne/zarzavat

MDP;

Se inabusa carnea in ulei,se acopera cu zeama de carne/zarzavat.Se pune putina sare si se lasa sa fiarba inabusit pana se inmoaie.Separat se rumenesc feliile de gutui cu coaja.Se face un sos de zahar ars(se caramelizeaza zaharul se stinge cu apa,se fierbe sa se dizolve zaharul).Se pun gutuile peste carne,sosul de zahar ars,se da la cuptor 30 min.