miercuri, 28 decembrie 2011

Prajitura cu gem de capsune



Ingrediente:

1 borcan gem capsune
250 g faina
3 linguri miere
25 g drojdie bere
1/2 lingurita sofran
1 lingura zahar
5 linguri ulei
50 ml apa calda
1/4 lingurita bicarbonat
1 lingurita suc lamaie
migdale
sare


MDP:

Cerne faina si inglobeaza mierea,bicarbonatul stins cu suc lamaie,uleiul,un praf sare,sofran,drojdia,zaharul,dizolvate in apa calda.Framanta sa obtii un aluat potrivit de tare.Lasa-l cca 1 ora la odihna.
Intinde din aluat 2 foi.
Asaza prima foaie in tava unsa cu ulei si infainata.Unge foaia cu dulceata si acopera cu cealalta foaie.Intinde deasupra a 2 a foaie si presara migdale.Aluatul ramas pe margine,taie-l(ramasitele de aluat se rad deasupra).Coace la foc moderat,40 min.

Prajitura cu ciocolata neagra



Ingrediente:

100 g ciocolata neagra
150 g nuci
1 cana apa
1 1/2 cani faina
1/2 cana zahar
1/2 cana miere
125 g margarina
1/2 plic praf copt
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita chili


MDP:

Topeste margarina si ciocolata rupta in bucati.Adauga treptat mierea si apa.Separat amesteca faina cu praful de copt,zaharul si praful de chili.Incorporeaza usor amestecul de ciocolata,pune apoi nucile tocate.
Toarna in tava unsa cu margarina si infainata.Coace la foc moderat,cca 30 min.Dupa ce s-a racorit,presara zahar farin si taie patrate.

Sarmalute in foi de vita



Ingrediente:

40-50 foi de vita
1/2 lingurita sofran
250 g orez
500 g ciuperci
3 cepe
ulei masline
sare
piper

MDP:
Inabuse ceapa in ulei si putina apa.Adauga orezul,lasa pe foc cateva minute,apoi presara sofranul si un praf sare.Pune ciupercile taiate cubulete.Acopera cu apa si lasa sa fiarba inabusit.La final potriveste gustul de sare si piper,aromatizeaza cu verdeata.Impacheteaza sarmalutele in foi vita,acopera-le cu apa si lasa sa fiarba 10 min pw flacara apoi 30 min in cuptor.Cand sunt gata stropeste-le cu putin ulei.

Cartofi cu sos de mustar




Ingrediente:

1 kg cartofi
ulei

Pt sos:

1 ceapa
2 linguri faina
1/2 pahar vin
1 lingurita mustar
1/2 cana supa legume/apa
3 catei usturoi
1 lingura ulei masline
tarhon

MDP:

Spala cartofii,pune-i la fiert in apa cu sare.Curat-i de coaja,taie-i felii potrivit de groase,rumeneste-i in ulei,pastreaza-i la cald.

Separat,taie ceapa marunt,inabuse-o in ulei.Adauga faina,amestecand energic.Stinge cu supa si vinul.Lasa sa dea cateva clocote,adauga mustarul,usturoiul,tarhonul taiat fin,potrivesti gustul de sare.Toarna sosul peste cartofi.

Cafea cu Alexandrion



ingrediente:

1 ceasca cafea expresso
zahar,dupa gust
30 ml coniac Alexandrion

Ceai cu Alexandrion



Ingrediente:

1 cana ceai
zahar,dupa gust
30 ml coniac Alexandrion

Vin fiert



Ingrediente:

150 ml vin rosu-Merlot
1 lingurita zahar
cuisoare
scortisoara
dafin
o felie mar

30 ml coniac Alexandrion

MDP;

Sefierb impreuna ingredientele de mai sus,apoi se adauga coniacul.

Spuma de albus cu capsune



Ingrediente:

2 albusuri
3 linguri zahar farin
1 pahar piure capsune

MDP:

Albusurile se bat spuma tare,se adauga treptat zaharul,amestecand continuu.Cand albusurile sunt aproape legate,se adauga piureul capsuni,amestecand bine pana obtii o crema spumoasa.Se pune crema in cupe/castronase se da la rece.Servesti rece,garnisita cu capsune intregi/frisca.

Reteta: Georgeta Samson-Roman

Tort biscuiti-Marga



Ingrediente:

750 ml lapte
1 cana boabe visine din dulceata
1 cana nuci taiate
1 cana zahar
1 pachet unt
1/2 kg biscuiti
esenta rom
1/2 pachet cacao


frisca
ciocolata rasa

MDP:

Laptele se pune la incalzit cu untul si zaharul.Biscuitii se dau prin masina.Restul ingred. se pun intr-un vas mai mare,se amesteca,se framanta bine cu laptele incalzit iar dupa aceea se pune intr-o cratita de 3 l tapetata cu hartie copt.Hartia se stropeste ,se pune compozitia,se rastoarna a 2 a zi pe platou si se acopera cu frisca si se rade ciocolata.

Reteta:

Tudorache Elisabeta

Bautura din flori de soc



Ingrediente:

1,1kg miere
50 g zahar pt caramel
1 lamaie
4-5 flori de soc
o cescuta otet(cca 70 ml)
apa

MDP:


Zaharul se caramelizeaza,se toarna putina apa,se toarna intr-un borcan de 12l.Se adauga mierea,lamaia taiata in doua si stoarsa,florile de soc,otetul.Se completeaza nivelul lichidului pana la 10 l,se omogenizeaza,se acopera cu tifon borcanul.Dupa 24 ore se filtreaza lichidul prin tifon,se pune in sticle la rece.
Se pastreaza in frigider.
In loc de miere se poate pune cca 1 kg zahar.

Inghetata Reli



Ingrediente:

5 oua
5 linguri zahar
1 lingura cacao
1/2 kg frisca

MDP:

Se freaca bine galbenusurile cu zaharul,se adauga albusurile batute spuma,cacaoa,frisca,se amesteca usor.

Reteta:Ghinea Maria

Prajitura cu visine



Ingrediente:

1 kg visine
1 pahar(200 g)faina
12 linguri pesmet
4 oua
4 linguri ulei
15 linguri zahar
1 praf copt
zahar pudra

MDP:

Speli visinile,le scoti samburii,le pui in strecuratoar la scurs.
Ouale intregi le freci cu 5 linguri zahar,un praf sare,adaugi treptat uleiul,faina si praful de copt stins cu o lingurita din zeama de la visine.
Amesteci pesmetul cu restul de zahar si apoi cu visinile.
In tava unsa torni 1/2 din aluat,apoi visinile cu pesmet si restul de aluat.
Coci la foc iute(10 min),apoi reduci focul si mai lasi 20-30 min.
Tai prajitura rece si o pudrezi cu zahar.

Colacei Iepurasi de Pasti



Ingrediente 12 buc:

500 g faina
1 plic drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte cald
2 oua
1/2 lingurita sare
100 g unt
stafide
1 galbenus
12 oua fierte si vopsite


MDP:

Amesteci:faina,drojdia,laptele cald,zaharul,ouale,untul taiat bucatele.Framanti bine si lasi la dospit caa 30 min.Framanti coca si o imparti in 12 bilute,din care formezi colacei in forma de iepuras.Pui stafide in loc de ochisori.Lasi coca sa se mai dospeasca 20 min.Incalzesti cuptorul la 180C,ungi iepurasii cu galbenus batut.Dai la cuptor incins 30 min.Scoti colaceii din cuptor,lasi la racit si in mijlocul lor asezi cate un ou fiert si vopsit.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Sabayon auriu



Ingrediente:

8 galbenusuri crude
160 g zahar
1/3 sticla sampanie
2 linguri coniac

Pt struguri:

2 ciorchini din soiul Muscat
zahar tos
2 albusuri crude

mdp:

Se desfac strugurii in rmurele mici cu boabe aurii,se spala,se zvanta cu un servet curat.Se bat albusurile,se tavaleste in spuma fiecare bucata desprinsa din ciorchine,apoi in zahar,s lasa sa se zvinte.
Separat,se freaca galbenusurile cu zaharul pana e complet topit,amestecul pare alb.Se asaza vasul cu crema pe baie abur,se amesteca continuu,in vreme ce se toarna putin cate putin sampania.
Imediat ce compozitia creste in volum si bautura este calda se inchide focul.Se adauga picurat coniacul.Se aduce imediat bautura aurie la masa,insotind fiecare cupa cu farfuria de struguri "imbracati".Strugurii se pregatesc mai inainte cu cateva ore,dar bautura se pregateste cu cateva minute inaintea servirii.

Ficat cu fructe uscate



Ingrediente:

8 ficati mari de pasare/4 ficati de gasca(cca 100 g fiecare)
50 g fistic
100 g caise uscate
100 g nuci curatate
4 linguri supa vita concentrata
2 linguri otet vin alb
sare grunjoasa
piper

MDP:

Incingi cuptorul aragazului.
Incingi gratarul,cand e bine incins frigi feliile de ficat 1 min pe o singura parte.
Asezi ficatul pe un gratar mai mic pe care il asezi intr-o tava ce merge la cuptor.Sarezi,pudrezi cu piper,dai tava 5 min in cuptorul bine incins.
Scoti tava din cuptor,pastrezi putina grasime/sos de la ficat dupa care clatesti vasul cu otet.
Tai fructele uscate in forme neregulate si le sotezi cateva minute in grasimea pastrata de la ficat.
Stingi cu supa concentrata,lasi putin sa scada.
Servesti ficatul alaturi de fructele ssotate impreuna cu sosul lor.Pudrezi cu putina sare grunjoasa.

Prajitura cu morcov



Ingrediente:

15 linguri apa
12 linguri ulei
12 linguri zahar
sare
arome
1 lingurita bicarbonat stins in otet
12 linguri morcov ras fin
14 linguri faina


MDP:

Se amesteca toate pana se topeste bine zaharul,apoi se adauga 12 linguri morcov ras fin si 14 linguri faina.Se amesteca bine,se toarna in tava unsa si infainata.Se coace la foc potrivit.Se pudreaza cu zahar vanilat,se taie.

Snitel de telina



Ingrediente:

3 teline mari
3 linguri fina
pesmet
2 oua
ulei pt prajit
sare


mdp:

Se aleg teline tiere,sa nu fie lemnoase.Se curata,se taie felii mai groase,se fierb in apa cu sare,pe foc mic.Se scot cu spumiera,se lasa la racit,se dau prin faina,ou,pesmet,se prajesc in ulei.Servesti fierbinti cu salata /hrean.

Reteta:Vaselina Dedeu-Giurgiu

Briose de malai



Ingrediente:

2 cesti malai
2 cesti lapte
2 cesti faina
sare
3 linguri zahar
2 oua
2 linguri unt topit
praf de copt

MDP;

Se opareste malaiul cu laptele,se adauga faina,sare,ouale batute,unt topit si putin praf de copt.Se pune compozitia in forme mici de tarte,se coc.

Crochete de branza



Ingrediente:

750 ml lapte
3 oua
200 g cascaval
120 g faina
120 g unt
pesmet
unt pt prajit

MDP:

Din:lapte,faina,unt se prepara un sos alb,gros,care se amesteca apoi cu cascaval ras si galbenusurile batute.Se modeleaza crochete,se dau prin pesmet,se prajesc in unt.

Banane



Ingrediente:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri ulei
1 plic praf copt
esente
zahar vanilat
faina cat cuprinde

MDP:

Se face o coca mai tare,se trece prin masina tocat,la care atasezi forma pt biscuiti.Se prajesc in ulei,se pudreaza calde cu zahar vanilat

Reteta:

Aurelia Partac-Prahova

Prajitura economica



Ingrediente:

1/2 kg marmelada acrisoara
2 pahare faina
4 linguri nuci macinate
3 linguri ulei
1 praf copt
2 varfuri cutit bicarbonat

MDP:

Amesteci:marmelada cu faina,nucile,uleiul,praful copt si bicarbonatul.Ungi o forma lunga presari cu pesmet/faina,torni aluatul,dai la copt.O tai rece.Poti pune:vanilie,coaja lamaie,rom.

Biscuiti cu nuci



Ingrediente:

3 galbenuse
100 g zahar
3 albuse spuma
100 g nuci prajite,pisate
100 g faina

MDP:

Se freaca galbenusurile cu zaharul,se adauga albusurile spuma,nucile si faina.Se pune compozitia in cornet.Se unge tava se formeaza biscuiti lunguieti,se presara cu zahar,se dau la cuptor.

Inghetata Sigrid



Ingrediente:

4 oua
300 g zahar
300 g lapte

4 lingurite cacao
300 g frisca
200 g frisca

MDP:

Ouale,zaharul,laptele se fierb pe foc pana se inggroasa.
Se iau 2/3 din compozitie si se amesteca cu cacao si 300 g frisca.
Restul de 1/3 compozitie se amesteca cu 200 g frisca si vanilie.
Se asaza intr-o forma un strat cu cacao iar deasupra lui se pune cel cu vanilie.

Reteta:Ionescu Sigrid

Budinca de cartofi cu varza acra



Ingrediente:

cartofi
varza acra
orez
ulei
2 oua

marar-optional

MDP:

Cartofii se fierb in coaja.Varza se desareaza,se toaca,se pune la calit.Orezul se caleste si el.Cartofii se taie rondele,se pune un rand in tava unsa cu ulei,peste ei asezi un rand de varza,iar cartofi,si varza,orezul umflat,deasupra se toarna 2 oua,se coace 30 min.

Stiuca cu sos alb si capere



Ingrediente:

1 stiuca
capere
150 g unt
1 lingura faina
1 pahar lapte

MDP;

Stiuca curatata si spalata se pune in apa rece pe foc foarte mic.Se fierbe in clocote mici.Can e fiarta,se scoate din apa,se curata de piele se asaza pe platou.Se garniseste cu capere inabusite in unt,iar deasupra se toarna un sos alb preparat din o lingura faina,50 g unt,1 pahar lapte,in care s-au mai amestecat capere.

Papanasi de mamaliga



Ingrediente:

1 pahar malai
1 pahar faina
3 iaurturi mici
1/4 kg branza vaci
2 oua
sare
5 lingurite zahar
1 varf cutit bicarbonat/1 plic praf copt
50 g unt/2 linguri smantana

MDP:

Se amesteca malaiul cu faina,branza,untul,sarea,zaharul,iaurturile.Se amesteca bine,se adauga galbenusurile si albusurile batute spuma,amestecand usor.Se unge tava cu unt,se presara pesmet,se toarna compozitia si se coace.

Reteta:Dedeu Vaselina-Giurgiu

Mazare cu maioneza



Ingrediente:

1kg mazare
3 galbenusuri(1 fiert si 2 crude)
1/2 pahar smantana groasa
1/2 pahar ulei
sare
piper


MDP:

Se fierb boabele de mazare in apa cu putina sare.Se prepara maioneza:se fierbe un ou,galbenusul rascopt se trece prin sita/pasezi cu lingura de lemn,sa devina pasta,se amesteca cu galbenusurile crude.Se picura uleiul cate putin,se freaca bine,apoi se incorporeaza smantana si putin piper.Se serveste cu mazarea fiarta.

Prajitura cu malai



Ingrediente:

500 g lapte
250 g malai
250 g zahar
250 g faina
30 g drojdie
1 varf cutit scortisoara
coaja lamaie
100 g stafide

MDP:
Se pune malaiul in vas si se toarna laptele
fierbinte.Se lasa 12 ore(se prepara seara).Dimineata se adauga celelalte ingred. si se amesteca bine.Se unge o forma cu unt,se toarna compozitia si se da la foc potrivit.Cand e coapte se scoate si se poate unge cu glazura de zahar

Reteta:Didi Balmez-Carte de bucate alese

Rulouri cu ulei argan

Ingrediente:

1 piept mare de pui
250 g ciuperci
1 ceapa
2 oua
2 morcovi
1 lingura pesmet
4 linguri ulei de argan
cimbru

MDP:

Feliezi pieptul de pui.Toci marunt legumele si le inabusi in apa cu o lingura ulei argan.Pe fiecare felie de carne pui cate o lingurita legume inabusite,rulezi,prinzi cu scobitori.Treci rulourile prin faina,ou,pesmt si pui in cuptorul incins.

Sufleu de malai



Ingrediente:

150 g malai
3 oua
250 g cascaval ras
2 linguri faina
30 g unt
sare

MDP:

Se face o mamaliga destul de moale,se lasa sa se raceasca putin,fara a se intari,se adauga galbenusurile,faina,cascavalul si albusurile spuma,amestecand totul.Se toarna in forma bine unsa cu unt,se da la cuptor incins,la foc potrivit8-10 min,servesti imediat.

Salata de toamna



Iata aici o reteta scrisa de fiul meu cand abia invata alfabetul.Ma tot vedea scriind retete si a inceput sa ma imite.



Ingrediente:

4 pere
1 telina
4 lingurite nuci tocate
2-3 linguri bulion
2 linguri ulei
1 ou
4 linguri smantana/iaurt

MDP:

Perele si telina se taie felii subtiri,se amesteca bine cu nucile,bulionul se dilueaza cu ulei si smantana si se toarna peste salata.Se orneaza cu felii de ou.

Budinca maura cu sos de vanilie

Ingrediente:

Pt budinca:

3 linguri stafide
2 linguri rom
1/2 l lpte
1 plic budinca de ciocolata(Tewells)
60 g zahar
2 linguri migdale bucati
1/8-1/4 l frisca

Pt sos de vanilie:

1/8 l lapte
1/8 l frisca
2 linguri rom
1 pachet sos de vanilie instant
1 plic vanilie

MDP:

Se spala stafidele si se fierb putin in rom.Se pregateste budinca dupa indicatii,se lasa la racit,se amesteca cu frisca batuta,stafide,migdale.

Pt sos:se amesteca:lapte,frisca,zaharul vanilat si se adauga praful pt sos.Se pune rom.
Servesti budinca cu sos de vanilie.

Cartofi cu boia



Ingrediente:

1 kg cartofi
1 lingura patrunjel tocat
1/2 pahar ulei
putin piper
1 lingurita boia ardei
sare

MDP;
Cartofii se taie felii,se presara cu:sare,piper,boia,se pun in tava bine unsa,se coc,se presara patrunjel,se servesc calzi.

Reteta:Rusu Alina Cugir

Snitele umplute cu branza burduf

Ingrediente:

100 g carne vitel
60 g branza burduf
1 ou
50 g faina
sare
piper
50 g pesmet

MDP:

Se condimenteaza carnea,se bate sa nu se rupa.Se ia branza si se imparte in 2 parti.Fiecare parte se ruleaza si se da prin amestecul de faina,ou batut si pesmet.Se mai dau o data prin acest amestec pt ca la prajire sa nu se imprastie branza.Se impacheteaza prin rulare in bucatile de carne batuta,se trec prin ou batut,se prajesc in ulei incins.Inainte de a pune snitelele la prajit se pot prinde cu scobitori,se scot dupa prajire.

Reteta:Stefan Turcu-bucatar

Cupe de vara



Ingrediente 6 portii:

3 portocale
1 kg piersici
6 albusuri
250 g zahar
1 lingura rom

Decor:

3 piersici
18 piscoturi invelite in ciocolata/limbi pisica
6 cirese confiate
fasii coaja portocala
frunze menta

MDP;

1.Tai portocalele,le storci,pastrezi cojile si sucul.Oparesti piersicile in apa cu putin zahar si paseaza-le.Fierbe zaharul cu sucul portocale cca 5 min,pana se leaga si toarna lichidul fierbinte peste albusurile batute spuma.Adauga pireul de fructe si romul.

2.Decojeste piersicile crude si taie-le felii inguste pt ornat.

3.Umple 1/2 de portocala cu crema de fructe.Orneaza cu felii de piersica si cate o ciresa/alta fructa confiata in centrul cupei,iar pe margini infige 3 piscoturi in ciocolata.Optional poti imbogati decorul cu fasii de portocala si cateva frunzulite de menta.

Reteta:Petrisor

Paine surpriza



ingrediente:

o paine rotunda
1-2 salate verzi
200 g sunca
20 g salam Sibiu
20 masline negre
4 catei usturoi
ulei
otet


MDP:

Se taie un capac,se scoate miezul,se taie cubulete,se prajesc in ulei 2 catei usturoi.Painea se unge la interior cu ulei,se freaca cu usturoiul ramas,se baga la cuptor 10 min.Se taie:salata,sunca cubulete,se amesteca cu maslinele si crutoanele,ulei,otet,sare,piper.Se pune in painea scoasa din cuptor,se acopera cu capacul,se serveste.

Reteta:
Gheorghe Ambrinos-Constanta

Biscuiti exotici

Ingrediente:

150 g faina
1 varf lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita scortisoara
100 g zahar
100 g unt
1/2 lingurita drojdie uscata

MDP:

Se framanta un aluat omogen,se intinde o foaie de 1,5 cm grosime.Lasi foaia 2 ore la odihna,apoi decupezi forma dorita.Coci in tava infainata 5-7 min.
Reteta:
Alina Paraschiv-Teleorman

Rulada economica



Ingrediente:

1 lingura untura
3/4 pahar lapte indulcit
3 lingurite zahar
bicarbonat
coaja lamaie
1 ceasca faina
marmelada
zahar pudra

MDP:

Se pune intr-o craticioara lapte,untura,sa dea un clocot,apoi se toarna peste faina dintr-un vas.Se amesteca bine.Se adauga bicarbonatul,coaja lamaie,daca e necesar se mai pune faina,coca trebuie sa fie moale.Se intinde foaie subtire,se unge cu marmelada,se ruleaza,se pune in tava unsa.Se coace la foc iute.Cand s-a copt se taie bucati ca de strudel,se pudreaza cu zahar vanilat.


Reteta:

Vilma Mate

Cocktail Sylene-Cabral



Ingrediente:

1 parte suc grapefruit
1 parte suc lamaie
1 parte suc portocale
1 parte Peppermint
2 cuburi gheata+o capsuna gigantica

Topping-uri pt pizza

1.Pizza Margherita:

sos de rosii
mozzarella
ulei masline
busuioc

2.Pizza Vegetariana:

sos de rosii
mozzarella
ciuperci
masline
rosii
ardei gras
oregano

3.Pizza Capriciosa:

sos de rosii
mozzarella
prosciutto cotto
ciuperci
anghinare/carciofii

4.Pizza Quatro Fromaggi:

mozzarella
parmeggiano
gorgonzola
branza topita
ulei masline

5.Pizza Quattro Stagioni:

sos de rosii
mozzarella
prosciutto cotto
ciuperci
bacon
masline

6.Pizza Wurstel&cartofi

sos de rosii
mozzarella
cremvurst pui
cartofi prajiti
sos maioneza
ulei masline

7.Pizza Tono&cipolla

sos de rosii
mozzarella
ton
ceapa
ulei masline

8.Pizza cu pui

mozzarella
smantana dulce/panna da cucina
piept pui
ciuperci
masline
ulei masline

9.Pizza Sunca si ciuperci

sos de rosii
mozzarella
prosciutto cotto
ciuperci
ulei masline

10.Pizza Taraneasca

sos de rosii
mozzarella
carnaciori
bacon
ardei gras
ceapa
porumb
ulei masline

11.Pizza Diavola

sos de rosii
mozzarella
salam picant
ardei iute/peperoncini
ulei masline

12.Pizza Fresh

sos de rosii
mozzarella
rosii cherry
salata bionda
ulei masline

13.Pizza Miraj

sos de rosii
mozzarella
prosciutto cotto
salam picant
rosii cherry
ciuperci
ulei masli

14.Pizza For You:

sus de rosii
mozzarella
prosciutto
ulei masline

15.Pizza Prosciutto

sos rosii
mozzarella
prosciutto crudo
parmezan


16.Pizza Prosciutto fresh

mozzarella
rosii cherry
prosciutto crudo
salata bionda
ulei masline

17.Pizza Fritta

mozzarella
salam picant
ricotta
parmezan
busuioc

Pizza Vica



Ingrediente:

2 cani branza rasa
1 1/2 cana faina
1 1/2 cana lapte
4 oua
1 praf copt stins

Topping:

la alegere

MDP:

Se amesteca ingred. pt blat se pune in tava infainata,se pune deasupra topping-ul dorit.

Tarta de fasole

Ingrediente:

170 g fasole fiarta data prin masina/sita
150 g zahar
80 g unt
20 g cacao
2 galbenusuri
2 albuse spuma
1 lingura rom
3-4 linguri pesmet

Decor:

frisca/glazura ciocolata

MDP:

Toate ingred. se amesteca si se coc la cuptor.Cand se raceste se decoreaza cu frisca/glazura ciocolata.

Reteta:

Oltea Viorica Simionescu-iasi

Cornulete din cartofi fierti



Ingrediente:

50 g unt
1 ou
100 g zahar
sare
suc lamaie
25 g cartofi fierti
300 g faina

marmelada/rahat

MDP:

Cartofii se fac piure,se amesteca cu:sare,zahar,unt,zeama lamaie,faina,se framanta,se lasa la rece 1 ora.Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm,se taie triunghiuri,se umplu dupa dorinta,se ruleaza,Se pun in tava unsa,se coc la foc iute.

Reteta:

Vilma Mate-Prahova

Placinta de dovleac

Ingrediente:

400 g faina
100 g margarina
3 linguri zahar
3 oua
vanilie
sare
drojdie bere

Umplutura:

dovleac
zahar vanilat

MDP:

Se face un aluat obisnuit pe care il lasi la crescut.Intinzi 2 foi egale pui una in tava pt 5 min la cuptor pui umplutura( dovleacul ras,scurs de suc,amestecat cu zahar vanilat),apoi a 2 a foaie,se da la copt iar apoi se pudreaza cu zahar vanilat.

Galuste de varza

Ingrediente:

500 g varza
2 linguri branza rasa
2 linguri gris
2 oua
sare
piper
1 lingura pesmet
1 lingura unt

MDP:

Se fierbe varza in apa cu sare,se scurge,se trece prin masina tocat.Se adauga branza,grisul,ouale,sare,piper,se amesteca bine.
Se pune la fiert intr-o cratita apa cu putina sare,cand da in clocot se ia cu lingura si se da drumul galustelor in apa.Se lasa sa fiarba la foc mic 20 min.Se scurg de apa,se pun pe farfurie,se toarna o lingura unt,se presara pesmet putin rumenit,se servesc cu sos de rosii.

Oua cu varza



Ingrediente:

5-6 oua
300 g varza Bruxelles
50 g unt
1 lingurita faina
50 g branza rasa
1/4 l lapte
sare
piper
putina nucsoara

MDP:

Se pune varza la fiert in apa clocotita putin sarata.Se fierbe pana se inmoaie,se strecoara,se paseaza.Ouale se fierb tari.Se amesteca piureul cu 1/2 din branz,se pune compozitia intr-un vas Jena uns cu unt.Ouale se taie felii groase.Se prepara un sos alb cu restul de unt,lapte,faina.Se sareaza,pipereaza si se pune putina nucsoara.Se amesteca ouale cu sosul se intinde peste varza.Se presara branza rasa.Se da la cuptor,la foc iute,15-20 min.


Nota:

se poate folosi si varza obisnuita dar mica.

Tort Maresal



Ingrediente:

8 oua
400 g zahar
300 g unt
2 linguri faina
100 g apa
200 g cacao

MDP:

Cacao+zahar+faina+apa se pun pe foc intr-o cratita pana dau in 3 clocote.Se adauga pe rand galbenusurile,se da la rece.Albusurile se bat spuma apoi se adauga 1/2 din compozitia raita si se da 30 min la copt.Restul compozitiei se amesteca cu unt si se face crema.Blatul se umple cu crema ,nu se insiropeaza.

Ciorba de cremvursti cu iaurt



Ingrediente:

250-300 g cremvursti
2 legaturi ceapa verde
20 g faina
300 g iaurt
cateva fire patrunjel
putina sare

MDP:

Se fierbe ceapa taiata rondele in 2 litri apa rece.Cand s-a inmuiat se adauga cremvurstii fierti insa separat si taiati bucati de 2-3 cm lungime.Se pune faina desfacuta in putina apa si sare.Se lasa la clocot mic,10 min.Se serveste fierbinte peste iaurtul pus in farfurie si cu verdeata tocata deasupra.

Mancare de fructe



Ingrediente:

mere
portocale
pere
struguri
capsuni
banane
unt/ulei
vin alb
zahar

MDP:

Fructele se calesc apoi se pune vin,putina apa si zahar,se lasa sa se aureasca si caramelizeze.

Banane cu ciocolata



Ingrediente:

100 g zahar
o cescuta apa
smantana dulce
ciocolata rasa
banane

MDP:

Faci un sirop gros din apa si zahar,in care fierbi bananele curatate de coaja,cateva minute.Dupa ce se racesc se taie felii,se acopera cu smantana foarte rece si se presara cu ciocolata rasa.Se tin in frigider pana la servire.

Jambon cu ananas



Ingrediente:

4 felii jambon(sunca presata)
felii ananas proaspat/conserva
1 iaurt
1/2 lingura mustar
sare
piper
1 lingura faina
patrunjel tocat

MDP:

Intr-o forma termorezistenta pune felile de jambon,deasupra lor asaza una langa alta feliile de ananas,toarna peste ele un sos facut din: iaurtbatut cu mustar,sare,piper,faina.Presara patrunjel da la cuptor 30 min.Poti servi cu salata de varza rosie/cu rosii.

Covrigei cu branza



Ingrediente:

500 g faina
250 g branza vaci
2 oua
1-2 lingurite sare
1 pahar smantana
1 plic amoniu pt prajituri
1-2 linguri lapte
250 g margarina

MDP;

Amoniacul dizolvat in putin lapte se amesteca intr-un vas cu:branza razuita si restul ingred.Aluatul se intinde gros de 1 cm,se taie covrigei,se coc in tava unsa la cca 170 C,timp de 15-20 min.


Reteta: Dr. Oetker

Salata de surimi



Ingrediente:

2 tulpini telina
2 avocado
1 lamaie
12 cubulete pepene rosu
cubulete ananas
4 felii lamaie
1 pachet(250 g )surimi
6 rosii cherry
3 linguri ulei masline
1 lingura otet alb
1 lingurita coriandru
1 lingurita mustar iute
sare
piper


MDP:

Telina spalata,se taie betisoare.Avocado,curatat se taie cubulete,se stropeste cu lamaie.Ananasul se taie cubulete iar surimi rondele.Ingredientele se amesteca intr-un bol mai putin pepenele rosu.
Dresingul se pregateste din:ulei masline,otet,mustar picant,sare,piper.Salata se portioneaza in boluri,se decoreaza cu pepene si rosii cherry.Se adauga coriandrul si dresing-ul,se sreveste imediat.

Reteta: Real

Prajitura Joffre



Ingrediente:

6 oua
300 g zahar
300 g unt
3 linguri faina
100 g cacao
vanilie
nuca cocos
100 g alune macinate
frisca

MDP:

Galbenusurile se bat cu zaharul.Albusurile se bat spuma.Untul se freaca bine cu cacao.Se amesteca ingredientele foarte bine si se adauga 100 g alune macinate.Se pune in tava unsa si infainata,se coace cca 30 min.Are consistenta de trufe/joffre.Se pune deasupra nuca cocos,se poate pune frisca,impreuna cu visine si capsuni glasate,inmuiate in ciocolata apoi prin praf cacao.

Tudor Elena-Bucuresti

Portocale umplute



Ingrediente:

2 portocale
3-4 curmale
3-4 smochine
1 paharel lichior
50 g stafide
zahar
suc lamaie

MDP:

Curmalele si smochinele taiate se amesteca cu stafidele inmuiate cateva ore in apa calduta,putin zahar si suc lamaie.Se stropesc cu lichior si se lasa 2 ore la macerat.Se taie portocalele in 2 pe orizontala,se scoate miezul,se taie felii,se curata de pielite si samburi,se amesteca cu celelalte fructe macerate.Se umplu cu varf 1/2 de portocala.In loc de smochine si curmale se pot umple cu bucatele de banane.


Reteta: Tudor Elena-Bucuresti

Vin pt cataracta



20 g silur
20 g odolean
20 g musetel
10 g verbina
30 g flori soc
1/2 l vin alb

MDP;

Plantele se amesteca bine.Apoi 5 linguri rase de amestec plante se oparesc cu 1/2 litru vin alb,incalzit pana la limita de fierbere.Se fac bai de abur la och.Cel mai bine este ca amestecul sa se toarne intr-o sticla si sa se pregateasca de fiecare data cu o cantitate mica de vin,o baie proaspate de abur.

Placerea campionului



Ingrediente:

100 g carne pui
100 g vita
100 g porc
o mana ciuperci
ceapa
ardei iute
vin alb

MDP;

Carnea se toaca marunt,se pune la prajit in tigaie,se pun apoi ciupercile,ceapa tocata,ardei iute,se perpelesc la foc pana se rumenesc,se stropesc cu vin,se serveste cu mamaliguta.

Peste copt cu sos Robert

Ingrediente:

castraveti acrii
ulei
2 linguri bulion
supa carne/legume
ceapa
cimbru
piper
1 pahar vin
2 linguri mustar
peste
rosii
boabe mustar
verdeata

MDP:

Castravetii se calesc in ulei,se pune bulion,supa,cimbru,piper,vin,mustar,se fierbe,se toarna in tava peste peste,se pun felii de rosii deasupra pestelui,boabe mustar,verdeata,se da la cuptor.

Prajitura cu cacao si glazura

Ingrediente:

4 oua
450 g zahar
100 g cacao
200 g faina
1/2 pahar lapte
1/2 lamaie
200 g unt
vanilie
coaja lamaie
50 g stafide
50 g nuci pisate
1 praf copt

Pt deasupra:

15 linguri din compozitie
30 g unt
50 g ciocolata
coaja portocala din dulceata

MDP:

Untul,zaharul,cacaoa,laptele se pun la foc pe o tabla(sa nu se prinda).Se amesteca in continuu,cand incepe sa se ingroasa se da la o parte,se opresc 15-16 linguri din compozitie pt glazura.Dupa ce s-a racit,se adauga galbenusurile treptat,coaja portocala taiata fin,nucile,stafidele,praful de copt dizolvat in suc lamaie.La sfarsit se pun albusurile batute spuma concomitent cu faina,se amesteca usor.Se unge tava cu unt,se infaineaza,se toarna compozitia.Se da la foc moderat 25-30 min.Peste cele 15 linguri din compozitia oprita se pune ciocolata maruntita,untul si se infierbanta pe foc.Se toarna fierbinte in tava peste prajitura coapta,se intinde cu cutitul.Se lasa sa se raceasca in tava,se taie patrate si se asaza cate o fasie de coaja portocala din dulceata pe fiecare patrat.

Prajitura cu cacao

Blat:

100 g unt
100 g zahar
100 g faina
150 g nuci
1 galbenus
coaja de la o portocala
3-4 linguri gem caise

Crema:

150 g unt
6 linguri zahar
6 linguri cacao


MDP:

Se amesteca untul,zaharul,se pune galbenusul,nucile macinate,faina si mirodenii.Se unge si infaineaza tava se asaza aluatul cu mana,sa fie uniform.Se da la cuptor la foc potrivit numai20 min,se scoate se punedeasupra gem de caise si crema,apoi se lasa sa se coaca la foc slab.

Crema:

Se obtine frecand untul cu zaharul,apoi galbenusurile puse pe rand,albusul batut spuma concomitent cu cacaoa.

vineri, 2 decembrie 2011

Imagini minunate

Am dat din intamplare peste aceste imagini superbe si vreau sa le impart cu voi.Ele apartin:

http://adriana-dardindar.blogspot.com/