miercuri, 24 noiembrie 2010

Chec ieftin si rapid

Ingrediente 2 buc:

400 g zahar
400 ml iaurt
175 ml ulei
600 g faina
4 oua
1 1/2 praf copt
5 plicuri zahar vanilat
coaja lamaie/portocala
2 Linguri cacao
1 praf sare


MDP:

1.Mixezi putin ouale(ALTFEL SE CRAPA DEASUPRA,CHECUL),adaugi pe rand zaharul,iaurtul,aromele,uleiul,praful copt amestecat in faina.
2.Imparti aluatul in doua,o parte o amesteci cu cacaoa.Torni in tava unsa si tapetata cu faina/hartie copt.Coci 35-40 min.

Turta dulce fara oua

Ingrediente:

450 g faina
250 g zahar
1 1/2 pahar apa
1 lingurita bicarbonat
1 varf cutit scortisoara
1 varf cutit cuisoare
1 pahar nuci
coaja rasa portocale
ulei pt uns tava

MDP:
Se ard in cratita 150 g zahar,pana ce capata culoare roscata(prea brun devine amar).Se stinge cu 1 1/2 pahar apa,se amesteca cu restul de zahar.Se pune faina in castron,se toarna incet,incet siropul,amestecand bine,se adauga bicarbonatul,scortisoara,cuisoarele in pulbere fina iar la urma nucile si putina coaja portocale.Se unge tava,se presara cu faina,se coace la foc potrivit.

Plante dezinfectant oculare

-albastrele
-fenicul
-galbenele
-musetel
-nalba
-nuc
-sulfina
-tei
-trandafir

Plante pt degeraturi

-galbenele
-schinel
-stejar

Plante tonic capilare

-mesteacan
-musetel
-brusture
-urzica

Plante pt ulceratii

-ciubotica cucului
-coada calului
-coada soricelului
-cerentel
-galbenele
-iarba mare
-musetel
-nuc
-nalba
-rachitan
-roinita
-salvie
-schinel
-sapunarita
-stejar
-sulfina
-talpa gastei
-tataneasa
-tintaura
-unguras
-urzica
-urzica moarta

Plante pt furunculoze

-brusture
-cicoare
-coada calului
-in
-museel
-nalba
-sapunarita
-soc
-sulfina
-tataneasa
-trei frati patati
-volbura

Plante pt eczeme

-coada soricelului
-fasole
-galbenele
-mesteacan
-musetel
-nuc
-papadie
-sapunarita
-trei frati patati

Plante cicatrizante

-ciubotica cucului
-coada racului
-galbenele
-isop
-levantica
-patlagina
-pin
-plamanarica
-nalba
-plop
-rachitan
-roinita
-rostopasca
-salcie
-sunatoare
-tataneasa
-talpa gastei
-troscot
-unguras

Plante pt arsuri

-coada soricelului
-galbenele
-in
-musetel
-plop
-schinel
-sunatoare
-tataneasa

Plante pe acnee

-brusture
-cicoare
-fasole
-galbenele
-trei frati patati

Planre antidismenoreice

-cerentel
-coada racului
-coada soricelului
-galbenele
-musetel
-porumbar
-salvie
-talpa gastei
-traista ciobanului
-urzica

Plante dezinfectant urinare

-fasole
-in
-merisor
-musetel
-nalba
-osul iepurelui
-muguri de plop
-pir
-plamanarica
-porumb
-soc

Plante pt litiaza renala

-coada racului
-in
-maces
-izma buna
-mesteacan
-osul iepurelui
-porumb
-turita mare
-urzica

Plante antileucoreice

-coada racului
-galbenele
-musetel
-nalba
-nuc
-stejar
-urzica moarta

Plante diuretice

-afin
-albastrele
-anason
-anghinare
-brusture
-chimen
-cires
-ciubotica-cucului
-coada calului
-dud
-fasole
-fenicul
-frag
-frasin
-iarba mare
-hamei
-ienupar
-lemn dulce
-levantica
-maces
-maghiran
-merisor
-mesteacan
-muguri de plop
-osul iepurelui
-papadie
-pin
-pir
-plamanarica
-porumbar
-porumb
-sapunarita
-scai vanat
-soc
-sulfina
-tei
-traista ciobanului
-trei frati patati
-urzica

Plante galactogoge(excitatia secretiei lactice)

-anason
-chimen
-fenicul
-soc

Plante pt inflamatii buco-faringiene

Pt abcese dentare:

-cerentel
-coada soricelului
-musetel
-nalba
--salvie
-sulfina
-tataneasa


Pt gingivite:

-cerentel
-coada racului
-mur
-nuc
-salcie
-sulfina
-salvie
-sunatoare
-trandafir

Pt amigdalite:

-cerentel
-mur
-nalba
-salvie
-tei

Plante stomahice

-anason
-cerentel
-cicoare
-cimbrisor
-coada soricelului
-coriandru
-fenicul
-ghintura
-hamei
-iarba mare
-ienupar
-isop
-maghiran
-mur
-muschi de piatra
-musetel
-mustar alb
-obligeana
-pelin
-porumbar
-roinita
-salcam
-schinel
-sovarv
-talpa-gastei
-tintaura
-unguras
-urzica

Plante antidiareice

-afin
-albastrele
-catina
-codite cirese
-frag
-gutui
-izma buna
-patlagina
-mur
-musetel
-nuc
-plamanarica
-porumbar
-rachitan
-roinita
-stejar
-sunatoare
-tataneasa
-traista ciobanului
-trandafir
-troscot
-turita mare
-unguras
-urzica
-zmeur

duminică, 21 noiembrie 2010

Plante pt colite(dezinfectante intestinale)

-anghinare
-cimbrisor
-coada-soricelului
-in
-maces
-mur
-musetel
-nalba
-sunatoare
-urzica-moarta

Plante pt colici(antispastice intestinale)

-anason
-chimen
-coada-racului
-coada-soricelului
-fenicul
-izma buna
-maghiran
-musetel
-obligeana
-odolean
-roinita
-sulfina

Plante laxativ-purgative

-catina
-cicoare
-crusin
-in
-mustar alb
-porumbar
-soc
-volbura

Plante colagoge(maresc secretia biliara)

-anghinare
-brusture
-cicoare
-coada-soricelului
-crusin
-galbenele
-ghintura
-hamei
-iarba-mare
-izma buna
-levantica
-maces
-musetel
-muschi de piatra
-roinita
-papadie
-pir
-porumb
-rostopasca
-salvie
-schinel
-sunatoare
-tei
-tintaura
-sulfina
-turita mare
-unguras
-volbura

Plante antihemoroidale

-afin
-anghinare
-cerentel
-coada-soricelului
-musetel
-nalba
-salcie
-stejar
-tataneasa
-urzica

Plante carminative(elimina gazele/absorbante)

-afin
-anason
-chimen
-coada-soricelului
-coriandru
-fenicul
-maghiran
-musetel
-obligeana
-roinita
-salvie

Plante antivomitive(antiemetice)

-izma-buna
-muschi de piatra
-odolean
-pelin
-roinita

Plante antiacide(hiperaciditate)

-coada-calului
-salcam
-zmeur

Plante antiulceroase

-coada-calului
-galbenele
-lemn dulce
-musetel
-patlagina
-plamanarica
-sunatoare
-tataneasa

Plnte aperitive(excitante amare)

-albastrele
-anghinare
-coada-soricelului
-ghintura
-hamei
-isop
-muschi de piatra
-obligeana
-pelin
-schinel
-tintaura
-unguras

Plante antisudorifice

-nuc
-salvie
-stejar

Plante sudorifice

-brusture
-ciubotica-cucului
-ienupar
-isop

Plante antiasmatice

-cimbrisor
-fenicul
-iarba mare
-isop
-musetel
-odolean
-patlagina
-podbal
-sovarv
-tal[pa-gastei
-unguras
-vasc

Plante tusigene

-cimbrisor
-ciubotica-cucului
-coada-soricelului
-fenicul
-gutui
-iarba mare
-mac de camp
-muschi de piatra
-nalba
-patlagina
-pin
-plamanarica
-podbal
-porumbar
-rostopasca
-scai vanat
-sovarv
-tataneasa
-tei
-unguras
-vasc

Plante expectorante

-chimen
-cimbrisor
-ciubotica-cucului
-coada-calului
-fenicul
-iarba-mare
-isop
-lemn dulce
-lumanarica
-podbal
-sapunarita
-scai vanat
-sovarv
-sulfina
-tataneasa
-trei-frati-patati
-unguras
-urzica-moarta

Plante emoliente

-in
-lumanarica
-muschi de piatra
-nalba
-patlagina
-podbal
-tataneasa
-tei
-urzica-moarta

Plante antibronsitice

-anason
-cimbrisor
-ciubotica-cucului
-coada-soricelului
-gutui
-ienupar
-isop
-lumanarica
-mac-de-camp
-muguri-de-plop
-muschi de piatra
-nalba
-osul-iepurelui
-patlagina
--pin
-pir
-plamanarica
-podbal
-soc
-sovarv
-tataneasa
-tei
-trei-frati-patati
-unguras
-urzica
-urzica-moarta

Plante depurative

-cicoare
-dud
-izma-buna
-mesteacan
-osul-iepurelui
-papadie
-porumbar
-trei-frati-patati

Plante hemostatice

-cerentel
-coada-racului
-coada-soricelului
-patlagina
-plop
-porumbar
-porumb
-rachitan
-tataneasa
-traista-ciobanului
-urzica

Plante tonic-cardiace

-anghinare
-fasole
-odolean
-talpa-gastei

Plante hipotensive

-anghinare
-isop
-maces
-paducel
-sulfina
-talpa-gastei
-vasc

Plante pt obezitate

-crusin
-mur
-osul-iepurelui
-papadie
-porumb
-soc
-urzica

Plante antireumatismale

-catina
-cimbrisor
-coada-racului
-coada-calului
-frasin
-hamei
-iarba-mare
-ienupar
-merisor
-mesteacan
-mustar-negru
-muguri de plop
-osul-iepurelui
-papadie
-porumb
-pir
-salcie
-troscot
-turita-mare
-urzica

Plante antigutoase

-cimbrisor
-coada-calului
-frag
-frasin
-hamei
-iarba-mare
-ienupar
-merisor
-mesteacan
-papadie
-pir
-porumbar
-salcie
-soc
-troscot
-urzica
-urzica-moarta

Plante antidiabetice

-afin
-anghinare
-brusture
-cerentel
-dud
-fasole
-nuc
-salvie
-urzica

Plante calmante(sedative generale)

-cimbrisor
-hamei
-levantica
-obligeana
-odolean
-paducel
-roinita
-talpa-gastei
-tei

Plante antiseptice si dezinfectante

-coada-calului
-coada-racului
-coada-soricelului
-cimbrisor
-fenicul
-isop
-levantica
-merisor
-musetel
-pin
-plop
-rachitan
-roinita
-salvie
-sunatoare
-sulfina

PLANTE AMIPROTOZOARE(TRICHOMONAS)

-GALBENELE
-HAMEI

Plante antihelmintice(viermi intestinali)

-afin
-anason
-cimbrisor
-coada-soricelului
-coriandru
-crusin
-dud
-ghintura
-iarba-mare
-maces
-pelin
-sapunarita

Gastrita hiperacida si ulcerul gastroduodenal

In faza acuta dureroasa:

repaus la pat,caldura pe abdomen aplicata energic pana la inrosirea pielii-are efect calmant.
In primele zile cand sunt dureri regimul alimentar se limiteaza la 6-7 pahare lapte cald,baute incet,la interval de 3 ore unul de altul.Dupa 7 zile se pot adauga treptat si supe strecurate de orez,gris,fulgi de ovaz,cu cate 1 lingurita de unt proaspat,ouq fierte moi.Untul proaspat nesarat,galbenusul de ou,untdelemnul nerafinat(neprajit) micsoreaza secretia gastrica.
Alimentatia se va fractiona in 4-6 mese/zi.Dupa mesele principale e bine sa se puna caldura pe abdomen.

Alimente interzise:

alcool
cafea naturala
ceai rusesc
cacao
sirop
apa de la gheata
lichide fierbinti
paine neagra
paine proaspata
cartofi prajiti
zarzavaturi si fructe crude
fructe uleioase
mezeluri
conserve de carne
carne de porc
peste gras
peste prajit
peste afumat
ochiuri prajite
omleta prajita
supe de oase
supe de carne
ciorbe
aluat proaspat
aluat dospit
foietaje
branza fermentata
branza sarata
untura
slanina
sare in exces
otet
inghetata
marmelada
dulceata
hrean
mustar
piper
ceapa
usturoi
muraturi
sosuri cu rantas prajit



Alimente permise:

lapte
ceaiuri medicinale
sucuri de fructe dulci
sucuri de legume
paine alba uscata,prajita
piure cartofi
paste fainoase bine fierte
orez
gris
fulgi ovaz
mamaliga pripita
piureuri legume
legume fierte: morcovi,dovlecei,conopida,mazare verde
fructe dulci coapte la cuptor/compot:mere,pere,prune,caise,piersici,cirese
carne slaba de vitel/gaina
peste slab fiert:salau,biban,stiuca,crap,pastrav
oua moi fierte
branza vaci
cas dulce
urda
unt proaspat
ulei crud
smantana
aluat uscat
biscuiti
sare in cantitate redusa: 2 g la preparat
sos dietetic

Ca fruct cel mai bun este migdalul,iar ca legume:cartoful,morcovul,varza.
Se vor lua mese in cantitati reduse si frecvente,se va manca incet,mestecand bine.

Se recomanda urmatoarele sucuri:

-Suc de cartofi: se aleg cartofi sanatosi,neancoltiti.Se curata si se introduc imediat in apa,se spala si se prelucreaza repede.Se foloseste numai suc proaspat.Se bea cate 1/2 sau 1/3 pahar inainte de masa de dimineat/pranz timp de 2-3 saptamani,mai ales primavara si toamna inainte de a incepe perioadele dureroase.

-Sucul de varza alba cruda:sucul se foloseste imediat sau se poate pastra la frigider 24 ore.Se bea cate 1/2 pahar de 3-4 ori/z,cu 40-50 min inainte de masa.Cura dureaza in general 1 luna si se face mai ales primavara si toamna inainte sa inceapa durerile.

-Sucul de morcovi:se consuma imediat,este un bun colagog si coleretic.

-Cura de chefir: se consuma 1-1,5 l/zi timp de 2 luni pana cand dispare ulceratia.

Ceaiuri:

-Radacina de lemn dulce:macerat la rece 1-2 lingurite la cana,se beau in cursul unei zile,in cure de 1-2 luni,mai ales toamna si primavara.Deosebit de eficace,este cicatrizant si calmant.

-Radacina de tataneasa:2-3 cani/zi inainte de mese cu 1 ora,din decoct de 1-2 lingurite/cana,timp de 1-2 luni.

-Flori de galbenele:infuzie din 2 lingurite/cana,se bea in cursul unei zile,pe stomacul gol,deci inainte de mese.

-Frunze de plamanarica:2-3 cani/zi,infuzie cu 1 lingura/cana,inaintea meselor.

-Rizom de obligeana:decoct cu 1 lingurita/cana,se bea in 2-3 reprize,inainte de masa.Actioneaza ca un pansament gastric.

-Flori de salcam:2 cani/zi,infuzie din 2 lingurite/cana,inainte de mese,calmeaza arsurile,se preteaza la cure de lunga durata.

-Frunze de zmeur:2-3 cani/zi,infuzie din 1 lingurita/cana,micsoreaza aciditatea.

joi, 11 noiembrie 2010

Ceai pt cicatrizarea ulcerului gastric /duodenal

Pt ca din anumite motive unele persoane nu pot folosi sunatoarea,iata o reteta fara ea:

Isma..........................20 g
Maghiran......................20 g
Melisa/roinita................20 g
Busuiocul cerbilor............20 g
Brebenel......................20 g
Frunze si flori salvie........20 g
Verbina.......................20 g

Se pun 4 linguri cu varf din acest amestec in vas.Se toarna deasupra 4 cani apa,se pune totul la foc potrivit,se fierbe 3 min.Se ia de pe foc,se acopera cu servet,se lasa la infuzat 15 min.Se strecoara si se bea cate 1 cana dupa fiecare masa.

Reteta:

Raymond Dextreit

Cuisoarele

Cuisoarele se folosesc pt condimentarea mancarurilor de ciuperci,carne porc,pasare,oaie,vanat,marinarea scrumbiilor,heringilor.Se folosesc la prepararea lichiorurilor,pungh-ului,vinului fiert.Se mai folosesc la compoturi,sufleuri,prajituri,sosuri de fructe

Rata cu miere

Ingrediente 4 portii:

o rata de 1,5 kg
150 g miere poliflora
100 g unt
1 lamaie
sare de mare cu plante aromatice Kamis
piper
2 cuisoare pisate
1 cutie compot ananas

MDP:

Rata se curata bine,se spala si se asaza in tava unsa cu putin unt.Untul se topeste se amesteca cu mierea,pana ce aceasta se topeste.Se ia de pe foc,se adauga zeama lamaie,piperul,cuisoarele.Se unge rata cu 2-3 linguri din acest sos,se baga la cuptor.Peste 20 min,se unge rata din nou cu 2 linguri din sos.Dupa 30 min,se toarna restul de sos si se mai pun 100 ml apa in tava.Se scoate rata iar in sosul din tava se prajesc rondele de ananas scurse de zeama.

sare de mare cu plante aromatice Kamis-contine:sare de mare,boabe mustar negru si alb,fulgi ceapa,boia,piper,cimbru,busuioc,seminte telina,susan

Reteta Kamis

Fursecuri cu migdale

Ingrediente:

150 g migdale decojite,razuite
100 g zahar pudra
1 plic vanilie
2 galbenusuri
30 g faina
1 varf cutit praf copt
2 albusuri

MDP:
Se amesteca toate ingred in ordinea data.Se bate albusul spuma si se adauga.Din compozitia obtinuta,se pune cu lingurita in tava unsa,mici gramajoare,nu prea dese,se presara migdale,se coc la 180 C,10-15 min.Dupa coacere se iau imediat de pe tava.

Reteta dr.Oetker