marți, 31 august 2010

Dulceata de dovlecei,caise si ghimbir



Ingrediente:

1 ¾ kg dovlecei,decojiti,fara seminte,taiati cuburi de 3 cm
1 ½ kg zahar
225 g caise uscate
2 linguri pudra ghimbir
Sucul de la 4 lamai

MDP:

Asezi dovleceii si zaharul in bol nemetalic.Acoperi cu un prosop curat si lasi 2-3 ore.Pui dovleceii si sucul lor in oala cu ghimbir si caise.Aduci la fiert,la foc mic,amesteci ocazional sa se dizolve zaharul.Adaugi sucul lamailor,reduci focul.Fierbi la foc mic 1-1 ½ ora pana dovleceii sunt translucizi si siropul e gros.Pui in borcane sterilizate,acoperi pana se racesc,sigilezi.

Reteta:

MARROW, APRICOT AND GINGER JAM

http://www.bigoven.com/137370-Marrow,-Apricot-And-Ginger-Jam-recipe.html

miercuri, 25 august 2010

Tocana de cartofi cu ton/Tuna marmitako



Rasfoind prin teancul de ziare care asteapta sa fie citite,am dat peste acest fel de mancare specific Tarii Bascilor,pe care Cristi Chivu si sotia au servit-o la nunta lui Sneijder si care le-a placut.Fiind curioasa din fire am vrut sa vad despre ce e vorba.

Ingrediente:

1 kg fileuri ton,taiate buc de 6-8 cm
125 ml(1/2 cana) ulei ev. Masline
2 cepe,fin feliate
2 catei usturoi,fin feliati
1 lingurita boia dulce
1 ardei iute verde,fara seminte,taiat fasii de 6-8 cm
2 rosii mari ,decojite,tocate
2 cartofi mari,taiati buc. De 6-8 cm
500 ml/2 cani supa peste
1 Lingura patrunjel tocat,pt servit
Paine prajita,pt servit

MDP:

Asezonezi pestele cu sare,piper.Incalzesti uleiul,in oala mare,la foc mediu,sotezi ceapa,usturoiul,boiaua,5 min,pana sunt aurii,adaugi ardeiul mai sotezi 2-3 min,adaaugi rosiile si cartofii,asezonezi generos,dupa gust,apoi adaugi supa de peste/apa si fierbi pe foc mic 15 min,sau pana legumele sunt moi.Adaugi tonul,amesteci bine si fierbi la foc mic cca 12-15 min,iei de pe foc si lasi cca 10 min.Presari patrunjel si servesti cu paine prajita alaturi.

Reteta:


http://www.gourmettraveller.com.au/tuna_marmitako.htm