joi, 25 martie 2010

Somon cu sos de mure



Ingrediente 4 portii:

4 fileuri somon de cca 180 g fiecare
Sare,piper
1 Lingura ulei de gatit
2 lingurite mustar Dijon
½ lingurita pudra chili
¼ cana apa
2 Linguri otet balsamic
2 Linguri dulceata mure fara samburi
3 Linguri coniac
450 g mure proaspete
1 ½ Linguri unt
¾ lingurita sare

MDP:

Presari pestele cu putina sare si piper,peste tot.In tigaie,pui ulei,dai la foc mare iar cand uleiul e f fierbinte,pui pestele,il prajesti 2 min,dai focul la mediu,acoperi si inca 2-3 min,pana pestele e usor crud la mijloc(il poti praji mai mult,daca doresti).Dar caldura reziduala va continua sa gateasca pestele si dupa ce il iei de pe foc.Il scoti cu o spatula,il acoperi cu folie Al,sa-l mentii cald cat faci sosul.
Pui aceiasi tigaie la foc mediu,pui mustarul,pudra chili,apa,otetul si dulceata mure.Cand sosul incepe sa fiarba torni coniacul,bati cu telul.Fierbi 3 min sa se ingroasa si sa acopere spatele lingurii.Adaugi murele si untul,amesteci sa se incorporeze untul,gusti si asezonezi ½ lingurita sare,daca folosesti unt nesarat.Poti pune in plus ½ lingurita dulceata,daca ti se pare prea dulce adaugi ½ lingurita otet balsamic.Torni peste somon,servesti.

Reteta:

http://steamykitchen.com/1338-salmon-with-blackberry-brandy-sauce.html

Tort cu gem si glazura migdale



Dimensiuni tava:35/25 cm.

Ingrediente:

150 g faina
70 g zahar
140 g unt/margarina
1 ou
1 lingurita(de cafea) praf copt
putin lapte
gem caise/cirese

MDP:

Amesteci toate ingred,adaugi laptele caldut,putin cate putin,pana ai o consistenta buna de intins.Pui foaia in tava,intinzi gemul deasupra.

Pt stratul din mijloc:

6 galbunusuri
150 g zahar
6 albusuri
250 g nuci
1 plic vanilie
2 Linguri faina
1 lingurita praf copt

MDP:

Pui nuca la copt,apoi o faci pudra ca faina.
Amesteci f bine galbenusurile cu zaharul,pui praful copt,vanilia,faina,apoi praful nuci si la urma albusurile batute spuma tare.Intinzi compozitia peste cea cu gem,dai la copt la cca 170 C,cca 30-40 min(incerci cu un bat sa fie baza coapta).Scoti si lasi sa se raceasca.

Ingrediente pt topping(deasupra):

200 g migdale,usor coapte,apoi macinate ca faina
100 g zahar brun
100 g zahar
100 g miere
2 Linguri suc lamaie
100 g unt

MDP:

Pui in cratita 100 g apa,adaugi zaharul,mierea,pui pe foc,pana se dizolva zaharul,apoi adaugi sucul lamaie,lasi cateva min pana siropul fierbe usor.Adaugi untul iar cand s-a topit pui migdalele.
Amesteci bine si cat e calda intinzi deasupra tortului,presari cativa fulgi migdale deasupra.

Reteta:

http://www.squidoo.com/homemadedesserts?utm_campaign=search-discovery&utm_medium=greet4&utm_source=google

Biscuiti afgani



Ingrediente:

200 g unt
75 g zahar
175 g faina
25 g cacao
50 g fulgi porumb

MDP:

Bati crema untul moale si zaharul;adaugi faina,cacaoa si fulgii porumb,la sfarsit.Pui o lingurita amestec in tava unsa,coci cca 15 min la 180 C.Reci decorezi cu glazura ciocolata si pui o nuca deasupra.


Reteta:

http://www.miahenry.com/blog/tag/afghan-biscuit-recipe/

Salata picanta tarhon



2 cani varza,fasii fine
2 cepe mici verzi,tocate,intregi
1/4 cana maioneza
2 Linguri sos iute(buffalo wing sauce)
1 lingurita zahar
1 lingurita tarhon uscat,praf
1/2 lingurita seminte telina
1/8 lingurita piper
60-120 g branza albastra,faramitata

MDP:

Pui varza in bol mare.In bol separat,amesteci impreuna:ceapa verde,maioneza,sosul iute,zahar,tarhon,semintele telina,piperul negru.Torni peste varza,amesteci sa se acopere,adaugi branza,refrigerezi.


Reteta:


A Trio of Gourmet Cole Slaw Recipes

http://huggingthecoast.com/2009/04/15/a-trio-of-gourmet-cole-slaw-recipes/

Salata picanta cu ananas,ghimbir,praz



Ingrediente:

1 praz,partea alba(cca 1 cana),tocata fin
1/2 cana varza,taiata fasii fine
1/2 cana fr. coriandru
1 cana buc. ananas
2 Linguri suc lime
1 lingurita ghimbir,ras fin
1/4 lingurita ardei iute rosu
1/4 lingurita piper
1/4 lingurita sare

Pregatire:

Amesteci prazul,varza,in bol mare.In robot,toci fin coriandrul,il pui peste praz si varza.
Amesteci restul ingred,in robot,torni peste salata,amesteci bine,refrigerezi.

Reteta:


A Trio of Gourmet Cole Slaw Recipes

http://huggingthecoast.com/2009/04/15/a-trio-of-gourmet-cole-slaw-recipes/

Salata pt BBQ



3 cani varza fin tocata
1/4 ardei gras mare verde/rosu,tocat
1/2 ceapa mica,tocata
1/4 cana maioneza
1 Lingura + 1 lingurita mustar
1 Lingura otet mere
1 Lingura zahar
2 lingurite sos iute(ardei)
1 lingurita sos Worcester
1 lingurita kech-up
1/8 lingurita sare telina
1/8 lingurita piper

Pregatire:

Combini primele 3 ingred,in bol mare.Amesteci restul ingred in alt bol,torni peste salata,amesteci,dai la rece.

Reteta:


A Trio of Gourmet Cole Slaw Recipes

http://huggingthecoast.com/2009/04/15/a-trio-of-gourmet-cole-slaw-recipes/

Briose cu pui



Ingred:

2 Linguri ulei masline
50 g unt
1 morcov mic,fin tocat
1 tija telina,fin tocata
1 praz(partea alba) fin tocat
1 catel usturoi,strivit/fin tocat
200 g ciuperci castanii,cuburi
500 g piept pui fara piele,cuburi
1 Lingura cimbru,tocat
coaja rasa de la 1 lamaie
1/2 pahar vin alb sec
250 ml smantana grasa(double cream)
sare
piper
3 foi aluat foitaj
2 oua usor batute,pt uns
amestec de ierburi si salata pt servit
sos rosii(Tomato relish),pt servit


MDP:

Incalzesti uleiul si untul la foc mic,adaugi morcovii,telina,prazul,lasi sa se inmoaie putin.Adaugi usturoiul,gatesti 30 sec,inainte sa pui ciupercile.Gatesti inca 5 min,amestecand.
Maresti putin focul,adaugi puiul,cimbrul,coaja lamaie,vinul.Gatesti amestecand ocazional 15-20 min.Torni smantana,asezonezi cu: sare, piper,continui sa gatesti inca 5 min,pana se ingroasa destul,lasi la racit.
Preancalzesti cuptorul la 200 C/gaz 6.Ungi cu ulei 24 forme mici de briose,tai 24 discuri de 6 cm din foitaj.Le pui in forme,pui cu lingura umplutura.Tai 24 cercuri de 5 cm de foitaj,pt a le pune deasupra.Apesi usor marginile.
Ungi deasupra cu ou si coci 15-20 min,pana sunt maro-aurii.Servesti fierbinti cu salata si sos rosii.

Reteta:

http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/static/html/features/cook_express/starter_1.html

Inghetata vanilie cu suc morcovi



Pt cei care doresc ceva dulce,rece si sanatos.

Ingrediente:

suc morcovi
inghetata vanilie/ce preferi

MDP:

In paharul dorit pui 2 linguri/mai mult inghetata si torni deasupra cat de mult suc morcov vrei.

Reteta:


http://www.persian-recipes.com/persianrecipes/2009/12/06/aab-havij-bastani-carrot-juice-ice-cream-float/

Banane coapte in coaja cu branza aromata



Ingrediente 1 portie:

1 banana,o coci in coaja pana se inegreste,o ungi cu unt topit si presari zahar deasupra ,o servesti calda cu crema branza.

Pt crema branza:

250 g crema branza
1 Lingura miere
1 lingurita scortisoara
1 Lingura zahar pudra
1 praf nucsoara

Le amesteci bine,le servesti cu banana calda.


Reteta:


http://www.nibbledish.com/people/Sylvia/recipes/a-simple-dessert

Salata antitoxine


Ingrediente:

½ cana varza rosie,tocata fin
½ cana ardei gras galben,tocat julien
½ cana morcovi,tocati
½ cana germeni lucerna
1 cana amestec salata
¼ cana suc lamaie
Indulcitor,dupa gust(stevia)
1 lingurita usturoi verde,tocat

MDP:
1.Pui intr-o parte a unei farfurii salata,asezi in 4 gramezi morcovii,varza,ardeiul,lucerna,in forma de curcubeu.
2.Amesteci sucul lamaie,indulcitorul,usturoiul,presari deasupra.

Reteta:

http://www.naturalhealthmag.com/detox_salad_natalia_rose/healthy_eating/healthy_recipes/251

Mamaliga cu ierburi si sos capere

Ingrediente 1 portie:

Pt mamaliga cu ierburi si rosii:

100 g malai grisat,fiert cu apa/supa
1 Lingura ulei masline
2 Linguri smantana grasa(double cream)
1 lamaie,sucul
sare
piper
2 rosii,scoase semintele,tocate
1 mana patrunjel,tocat

Pt sosul capere:

1 Lingura ulei masline
1 catel usturoi,fin tocat
2 Linguri capere,scurse,clatite,fin tocate
1 rosie,scoase semintele,tocata
sare
piper
1/2 lamaie,sucul
1 mana patrunjel,tocat

MDP:

1.Pt mamaliga:dupa ce ai fiert-o o pui in bol cu ulei masline,smantana,suc lamaie,sare,piper.Adaugi rosile si patrunjelul,amesteci bine.
2.Pt sosul capere:incalzesti uleiul in tigaie,adaugi usturoiul,caperele tocate incalzesti bine.Asezonezi cu sare,piper,adaugi sucul lamaie,patrunjelul.
3.Pui mamaliga pe farfurie si presari deasupra sosul capere,servesti.

Reteta:

Herb and tomato polenta with caper dressing
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/herbandtomatopolenta_85487.shtml

Fresh cu ceai verde si iaurt



Ingrediente 1 pahar mare:

1/2 cana iaurt degresat vanilie,inghetat
1/4 cana ceai verde,rece
1 Lingura miere,+ pt decor
1 cana gheata
putina scortisoara
putina nucsoara

MDP:


Pui toate in blender,omogenizezi.Torni in pahar,picuri miere.

Reteta:

http://www.foodnetwork.com/recipes/dave-lieberman/lowfat-green-tea-honey-and-nutmeg-smoothies-recipe/index.html

Salata de papadie,rosii uscate si migdale


Ingrediente:

1 legatura/240 g frunze papadie tinere
½ cana rosii uscate in ulei ,scurse,feliate
½ cana migdale feliate,prajite
2 Linguri ulei migdale
1 Lingura otet sampanie
60 g branza capra
Piper negru

MDP:

In bol mare combini:papadia,rosiile,migdalele prajite.Bati uleiul si otetul,amesteci salata sa se acopere cu sos.Pui salata in farfurii,presari branza si piper.

Reteta:


http://www.naturalhealthmag.com/dandelion_salad_recipe/healthy_eating/healthy_recipes/255

Turnulete cu sfecla si branza


Ingrediente 4 portii:

5 sfecle mari coapte,decojite,taiate de ... cm grosime
1 cana otet orez
1 cana zahar
270 g branza capra,moale
4 lingurite arpagic/ceapa verde tocat
4 lingurite patrunjel tocat
2 ½ lingurite cimbru tocat
1 lingurita piper
¾ cana suc portocala
1 Lingura otet balsamic
¼ lingurita coaja lamaie
1 salota mica,tocata
3 Linguri ulei ev masline
3 Linguri ulei alune
Sare,dupa gust
3 Linguri alune padure,tocate

MDP:

1.Tai 20 felii sfecla.In tigaie fierbi:otetul si zaharul,reduci focul la mediu-mic,pui sfecla,le intorci o data la 2 min,le scoti pe un prosop hartie,sa se usuce,poti da la rece.
2.Amesteci branza cu ceapa,patrunjel,2 lingurite cimbru,piper,lasi deoparte.
3.La foc mediu-mare fierbi sucul portocala,pana se reduce la 1/3 cana,4-5 min,lasi la racit.Pui sucul in bol cu restul de cimbru,otet balsamic,coaja lamaie,ceapa.Bati cu telul uleiul masline si cel de alune,condimentezi cu sare,piper,lasi la rece.
4.Pt servit:
Pui o felie sfecla pe suprafate de lucru,intinzi cca 1 lingura amestec branza deasupra,deasupra pui alta felie sfecla,apesi in jos,ca branza sa ajunga pana la margine.Repeti pt a forma o stiva de 4 straturi branza intre 5 straturi sfecla.Vei avea 4 stive,asezi pe farfurie,presari dresingul/vinegtetta,decorezi cu alune.Poti servi cu verdeturi.

Reteta:

Beet and Goat Cheese Napoleons
http://www.saveur.com/article/Recipes/Beet-and-Goat-Cheese-Napoleons

Fata de masa

Sal tricotat




Prima icoana a lui Isus,cum a aparut

Legenda spune ca Împaratul Agabar al Edessei a trimis emisari la Isus, pentru a-L invita sa-l viziteze. Isus stiind ca se apropie crucificarea Sa, nu a acceptat invitatia. În schimb, si-a imprimat în mod miraculos fata Sa pe un vesmânt, pentru a-l trimite regelui – creând astfel prima icoana, respectiv modelul pentru toate celelalte icoane ale lui Isus
.

http://www.roboam.com/Ortodoxie/Ucigasi%20pentru%20icoane.htm