duminică, 28 februarie 2010

Supa morcov cu bacon si fasole boabe




Ingrediente 4 portii:

6 felii bacon,cuburi
1 ceapa,fin feliata
450 g morcovi,feliati fin
750 ml supa sunca
750 ml vin alb
1 lingurita coriandru macinat
piper negru
400 g fasole fiarta
2 Linguri coriandru proaspat

Pt servit:

felii bacon,paine prajita cu pesto

MDP:

1.Prajesti baconul 2-3 min,fara grasime,adaugi ceapa,morcovii,le sotezi 2-3 min.
2.Adaugi supa,vinul,coriandrul macinat,piperul,fasolea.Asezonezi bine,fierbi la foc mic 10-15 min,pana morcovii sunt moi.
3.Adaugi coriandrul tocat,servesti cu bacon copt si paine prajita.

Reteta:

Carrot & coriander soup with bacon & butterbeans

http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/146527/Carrot---coriander-soup-with-bacon---butterbeans

Rulada bezea cu crema vanilie



Ingrediente umplutura:

5 cani lapte
1 cana zahar
2 Linguri unt nesarat
1 Lingura extract vanilie
8 galbenusuri
1/4 cana alune caju prajite,macinate


MDP:

In cratita incalzesti la foc mic laptele si-l fierbi pana se reduce la 2 cani.Adaugi zaharul,untul,vanilia,amesteci,iei de pe foc.Bati albusurile .Adaugi treptat galbenusurile in amestecul de lapte,cu lingura,amesteci bine sa nu se taie.Adaugi nucile si continui sa gatesti la foc mic,amestecand constant,pana capata consistenta de pasta,lasi deoparte.

Ingrediente bezea:

10 albusuri
1 cana zahar
1 lingurita extract vanilie

MDP:

Preancalzesti la 200 C,bati albusurile pana stau tari.Treptat adaugi 1 cana zahar,bati constant,adaugi vanilia.Pui in tava hartie copt,unsa cu unt,intinzi bezeaua.Coci pana se rumeneste.Eventual intinzi crema peste bezea,rulezi,ungi cu unt si rumenesti din nou in cuptor.

Reteta:

Creme-filled Log Cake

http://asiarecipe.com/phidesserts.html#pia

Pernite mentolate




Ingrediente:

1/2 cana unt sarat,moale
450 g zahar pudra+pt pudrat
2 Linguri smantana frisca/lapte
1 lingurita extract menta
colorant alimentar rosu si verde


Mdp:

1.Intr-un bol mare bati crema untul,cu mixerul la mic,adaugi zaharul,smantana,extractul menta,bati pana e cremos si omogen.
2.Rastorni pe supraf de lucru presarata fin cu zahar,framanti pana capata aspect satinat.Imparti in 3parti,intr-o parte pui 2 picaturi colorant rosu,in cealalta 2 picaturi verde,lasi o parte alba.Acoperi fiecare portie cu folie plastic,lasi sa se usuce.
3.Captusesti 2 tavi cu folie,presari fin cu zahar.Lucrezi cu o culoare,intinzi cca 1/4 cana din amestecul cu menta,cu degetele intr-un sul de 1 cm,tai bucatele de 1-1,5 cm,le transferi cu spatula in tava cu hartie(cu grija,este moale si usor)Repeti cu restul amestec.
4.Lasi la temp camerei 1-2 zile pana sunt suficient de uscate.Pui in vas cu capac.Pastrezi la temp camerei 2 saptamani/in frigider max 1 luna.

Reteta:

Butter Mint Pillows Recipe

http://www.womansday.com/Recipes/Butter-Mint-Pillows-Recipe

Prajitura cu dovleac si migdale



ingrediente:

1 placintar mic,cuburi
200 g migdale
100 g unt
100 g zahar
1 lingurita praf copt
2 oua

MDP:

1.Fierbi delicat cuburile dovleac 15-20 min,scurgi bine,pasezi si lasi la racit complet.
2.In bol mare,amesteci untul,zaharul,praful copt.Adaugi ouale.
3.Pui dovleacul apoi migdalele.
4.Torni in forma si coci 45-50 min,la 180C.
5.Lasi la racit complet,tai.

Reteta:

Butternut Block Cake

http://www.nibbledish.com/people/HungryJenny/recipes/butternut-block-cake

Trufe cu branza si nuci


Ingrediente 36 buc:


375 g crema branza,moale
375 g/ 1 1/2 cana feta,faramata
20 ml/ 1 1/2 Linguri rosii uscate,fin tocate
7 ml/ 1 1/2 lingurita coaja lamaie,fin rasa
7 ml/ 1 1/2 lingurita oregano,tocat
90 g masline Kalamata,fara samburi
135 g nuci,prajite
12 crengute oregano,pt decor

MDP:

Combini:branza,rosiile,lamaia,oregano,acoperi si refrigerezi cel putin 1 ora.
Faci 36 bile din amestecul branza.
Tai nucile fin,treci fiecare bila prin ele sa se acopere cu nuci,decorezi cu oregano.Servesti cu lipii/crostini.
Pot fi refrigerate pana la 2 zile.


Reteta:

California Walnut Coated Cheese Truffles

http://walnutinfo.com/recipeInfo.aspx?id=147

Prajitura cu unt



Ingrediente:

(A)

250 g unt
85 g zahar pudra
1 lingurita esenta vanilie
1 praf sare
4 galbenusuri
1 Lingura lapte
200 g faina prajituri
1 lingurita/5g praf copt

(B)

4 albusuri
85 g zahar pudra

MDP:

Preancalzesti cuptorul la 175 C.Ungi si captusesti cu hartie o tava de 20 cm.
Cerni impreuna faina si praful copt,lasi deoparte.
Bati pana obtii o crema spumoasa untul,zaharul,sarea,vanilia.
Adaugi galbenusurile,unul cate unul,bati pana ai un amestec cremos.Adaugi laptele,amesteci bine.
Adaugi faina incet,lingura cu lingura,amesteci bine.
In bol separat,bati albusurile spuma,adaugi treptat zaharul,bati sa sta tari.Incorporezi 1/4 din ele in amestecul de unt,amesteci bine,adaugi restul.
Torni in tava,coci la 175 C,cca 40-45 min.

Reteta:

Butter Cake Recipe

http://cookingcrave.blogspot.com/2009/09/butter-cake-recipe.html

Aperitiv cu varza Bruxelles



Ingrediente:

1 punga varza Bruxelles,dezghetata
4-5 bucati bacon,piperat,tocat
1/3 cana faina
1 Lingura untura de la bacon
1 cana ciuperci taiate felii groase
1 lingurita suc lamaie
1/2 lingurita sos soia

MDP:

Treci fin verzisoarele prin faina.Pui grasimea de la bacon in tigaie,prajesti baconul pana e crocant,il scoti.In grasimea incinsa pui verzisoarele si baconul,lasi pana verzisoarelecapata o crusta crocanta,peste tot si baconul,adaugi sucul lamaie,sosul soia,sare,piper,amesteci sa se acopere.
Tai ciupercile patrate,aproape de diametrul verzelor,le treci prin faina,prajesti.
Le poti insira pe un betisor alternand verze,bacon,ciuperci si servi la ocazii.

Reteta:

Brussels Menagerie

http://cocinasavant.blogspot.com/2009/12/sprouting-wings.html

Piure morcov si batat




Ingred 4 portii:

4 morcovi
1 lingurita zahar brun
1 Lingura ulei masline
1 ceapa esalota,fin tocata
2 cartofi dulci
1/2 lingurita pudra usturoi
1 lingurita mustar Dijon
1/8 lingurita chimen macinat
1 1/2 Lingura unt cremos migdale/migdale macinate,optional
2 Linguri lapte praf,cald
1 Lingura ulei migdale prajite
1 1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper alb
1 Lingura patrunjel,optional

MDP:

Rupi crenguta rozmarin in 1/2, o pui in tifon.Cureti morcovii,ii tai sferturi,in oala incalzesti 1 lingura ulei masline,adaugi ceapa si o calesti pana e aurie,adaugi rozmarinul pus in tifon si mai calesti cateva min.Adaugi morcovii,ii sotezi cca 2 min,adaugi zaharul brun si 1-1 1/2 sfert de apa.Aduci la fiert,micsorezi focul,fierbi cca 40 min,cand se evapora apa ii scoti,ii scurgi bine,arunci rozmarinul,asezonezi cu 1/2 lingurita sare,lasi la racit.,ii pui in robot,omogenizezi.
Cureti cartofii dulci ii tai cuburi de 5-6 cm,de preferat sa nu-i tai prea mic pt ca absorb prea multa apa, ii pui in oala mica,pui 2-3 cani apa(depinde de cat e focul de mare),aduci la fiert,reduci si fierbi la mediu-mare,cca 10-15 min,scoti,lasi putin la racit,cat sa-i iei cu mana,pui in oala,pasezi cu furculita,adaugi usturoi,mustar,untul migdale,chimen,morcovii,incet adaugi laptele fierbinte,amesteci bine cu lingura lemn.Adaugi uleiul migdale si 1 lingurita patrunjel,asezonezi cu sare,piper.Poti servi la piept pui umplut.
Servesti cald,decorat cu mult patrunjel.

Reteta:

Carrot puree mashed carrots

http://www.phamfatale.com/id_1111/title_Carrot-Puree-Mashed-Carrots/

Patratele cu smochine si branza



Ingrediente 6 portii:

12 smochine negre
1 lingurita ulei
2 cani faina
1 lingurita sare
1/3 lingurita otet alb
1/2 cana apa rece
21 Linguri unt nesarat,rece(2 pachete/236 g+5 Linguri)
4 Linguri mustar hrean/obisnuit
1/4 cana nectar agave
1 praf piper alb
6 crengute cimbru proaspat
1 camembert mic,cuburi,la temp camerei
1 lingurita patrunjelcret,fin tocat-optional

MDP:

Ungi fin cu ulei peretii vasului(robot).Apoi amesteci faina sarea si 4 linguri cuburi unt,rece.Adaugi apa rece si otetul,amesteci pana formezi coca.Nu supramixezi.Pui coca in bol mare captusit cu plastic,o infasori,dai la rece 30 min.
Intinzi aluatul intr-un patrat de 25 cm.
Asezi restul unt intre 2 foi mari hartie pergament,il intinzi in patrat de 15 cm.Pui patratele in frigider cca 25-30 min,daca nu ai timp le pui 15 min la congelator.
Pui patratele de unt peste aluat si apoi rulezi din colt la 45 grade,aluatul.Prin acest lucru,untul ar trebui sa fie in patratul de aluat(SA ARATE CA UN DIAMANT IN INTERIOR).Indoi colturile aluatului fata de marginea dreapta a aluatului.Untul ar trebui sa fie total acoperit.
Intinzi aluatul intr-un dreptunghi de 45/15 cm.Indoi aluatul in treimi si intinzi pt a crea iar un dreptunghi de 45/15 cm.Tai 12 patrate de 9 cm.Asezi intre patrate foi hartie pergament,racesti la frigider,pana pregatesti smochinele.

Preancalzesti cuptorul la 200C.
Pt branza:tai branza in 12 cubulete.Infigi 1/2 crenguta cimbru intr-o margine a cubului.
Pt smochine:le speli,le usuci,tai in cruce,cam pe 3/4.
Asmblare:pui hartie in tava,asezi patratele foitaj,ungi cu cca 1 lingurita mustar in centru fiecarui patrat,asezi smochina pe aluat,presari pe fiecare cca 1 lingurita nectar agave/miere,presari piper.Coci 12 min la 200 C,pana foitajul se umfla si e usor,apoi dai la 190C,pui un cub branza in smochina si coci inca 4 min.Branza trebuie sa se inmoaie,nu sa se topeasca iar aluatul auriu cu suc de la smochina roz in interior.Inainte servit decorezi cu patrunjel.Servesti fierbinte/la temp camerei.


Reteta:

Camembert Stuffed Fig Puffs
http://www.phamfatale.com/id_524/title_Camembert-Stuffed-Fig-Puffs/

Sandwich cu kiwi/pere






Ingrediente 1 sandwich:

1 kiwi/1 para
2 fasii ardei rosu copt
2 felii paine cu cereale
4 lingurite pasta masline
3 Linguri crema branza capra/Boursin cheese
germeni cereale/seminte

MDP:

Cureti kiwi/para,tai felii fine.Speli si usuci cu hartie.Intinzi pe fiecare felie paine pasta masline,apoi intinzi branza,pui deasupra ardeiul,apoi kiwi si putini germeni,apoi alta felie branza,masline,paine.

Reteta:

California Kiwi Sandwich

http://cooking.savvy-cafe.com/california-kiwi-sandwich-2009-10-09/

Salata cu dovleac si rodii



Ingrediente 4 portii:

4 cani dovleac placintar,bucatele mici
1 Lingura ulei masline
1-2 lingurite rozmarin,tocat
1/2 lingurita piper rosu,faramat
sare
1/4 cana suc portocala
1 1/2 Lingura ulei ev masline
1 Lingura suc lamaie
6 cani salata(ce-ti place)laptuca/rucola si laptuca

1/3 cana nuci,prajite,tocate
1/2 cana seminte rodie
1/4 cana feta


MDP:

Preancalzesti cuptorul la 225C.Ungi dovleacul cu ulei,rozmarin.ardei iute,pui pe hartie copt,presari sare,coci 15 min.Scoti din cuptor,intorci,mai lasi inca 15 min./pana incepe sa se rumeneasca si se inmoaie.Ar trebui sa fie gata in cca 2 ore,lasi apoi la temp camerei.
Cat dovleacul se coace,amesteci sucul portocala si lamaie,uleiul ev,sare,piper,lasi deoparte.
Cand esti gata sa asamblezi salata amestecilaptuca,semintele rodie,nucile,le treci usor prin dresing,pui dovleacul fierbinte/la temp camerei deasupra si presari feta.

Reteta:

Butternut Squash and Pomegranate Salad

http://www.danispies.com/archives/salads/butternut_squash_and_pomegrana.php

vineri, 26 februarie 2010

Cornete din paine









Ingrediente:

1/2 cana lapte
1/2 cana apa
3 Linguri ulei
1/4 cana zahar
1 ou batut
1 1/2 lingurita sare
2 1/4 drojdie uscata
3 1/2 -4 cani faina de paine(tip 650)

Pt uns:

1 ou
1 Lingura lapte

MDP:

Incalzesti laptele,cand e caldut adaugi uleiul,zaharul,sarea,amesteci bine.Adaugi oul batut si 2 cani faina,omogenizezi cu lingura lemn.
Adaugi drojdia,amesteci,lasi 10 min,neacoperit,acum incepi sa pui mai multa faina.Cand aluatul incepe sa se intareasca il pui pe masa infainata,framanti cca 8 min,adaugand faina,trebuie sa fie omogen si elastic.Adaugi faina pana nu e lipicios cand il framanti.Pui 1 lingura ulei in bol,pui coca,o intorci de cateva ori sa se unga peste tot,acoperi cu plastic,lasi la crescut,cca 1 ora,pana se dubleaza.Scoti din bol,framanti de cateva ori sa iasa gazele,faci un sul,tai in 8 buc egale(folosesti cantarul).Lasi 5 min la odihna.Iei fiecare bucata coca si faci un sul de 90 cm.
Rulezi snurul in jurul unui cornet uns de metal de 15 cm,incepi de la baza spre varf.Pui in tava cu hartie,acoperi cu folie plastic,lasi 30 min.Coci in cuptorul preancalzit la 175 C,20-25min,pana sunt maro-aurii.Asezi pe gratar,lasi la racit cateva min,scoti cornetele metalice.
Aceste cornuri delicioase le poti umple cu orice:salata pui/ton/ou.Sunt perfecte pt o petrecere a copilului/picnic.

Reteta:

Bread Cones

http://www.cookingbread.com/classes/class_bread_cones.html

Fresh de caise



Ingrediente:

2 cutii(170 g) compot fructul pasiunii
2 cutii(405 g) nectar caise
2 cani gheata pisata
1,25 l apa minerala
3 caise proaspete,fin feliate
1/3 cana frunze menta

MDP:

1.Pui compotul,nectarul,gheata,apa minerala intr-un bol larg,amesteci bine.
2.Delicat amesteci feliile caise si menta,servesti.

Reteta:

Apricot And Passionfruit Spritzer

http://www.simplygreatmeals.com.au/recipe/1801/apricot-and-passionfruit-spritzer

Chiftelute cu legume conservate si morcov



Ingrediente:

250 g carne slaba porc tocata
4 Linguri legume conservate
1 lingurita faina porumb
1 Lingura ulei susan
2 Linguri sos soia
putin piper
1/2 lingurita zahar
1/2 morcov

Pt sos:

2 Linguri sos soia
1 Lingura zahar
1/2 lingurita sos soia negru
3/4 cana apa
2 catei usturoi
2 Linguri ulei

MDP:

1.Speli.scurgi legumele conservate,absorbi apa.
2.Tai cuburi de 1/2 cm morcovii.
3.Fie ca toci carnea la masina/de mana pe tocator,adaugi legumele,le toci toate cca 5 min,pana sunt tocate fin si le amesteci cu carnea bine.
4.Adaugi si cuburile de morcov,malaiul,sos soia,uleiul susan,piper,zahar,amesteci bine.
5.Iei carnea o bati de 10-20 ori de tocator pt a elimina aerul si pt a o face mai compacta si elastica,cand va fi gatita.
6.Formezi chiftele,incalzesti tigaia,pui ulei s-o ungi apoi il scoti din tigaie,cand e fierbint prajesti chifteaua sa se rumeneasca 8-10 min(o poti praji si pe cealalta parte).
7.Cand e aproape gata prajita,adaugi usturoi tocat sa se prajeasca in ulei.
8.Amesteci zaharul,cele 2 tipuri soia,apa in bol.Torni peste chiftele,acopri si fierbi 5 min la foc mic,cu capac.Le intorci,acoperi si mai fierbi 5 min.
9.Servesti fierbinti.


Reteta:


Braised Minced Pork with Preserved Vegetables and Diced Carrot

http://www.werynice.com/home/?tag=preserved-vegetables

Rosii la cuptor cu struguri



Ingrediente:

2 rosii medii
2 cani struguri verzi
1 Lingura pasta tomate,mixata cu 2 Linguri apa
2 linguri pesmet
1/2 lingurita sare
piper negru
1 Lingura ulei ev. masline

MDP:

Preancalzesti cuptorul la 200C.Ungi cu ulei o forma patrata de 23cm.Tai rosiile in 1/2,le aranjezi in tava,presari in jurul lor strugurii.Torni peste ele pasta rosii.Combini pesmetul,sare,piper,adaugi uleiul.Pui cu lingura amestecul peste rosii.Coci 1 ora pana rosiile si strugurii sunt f moi.Servesti fierbinte/la temp camerei.
Au gust dulce-acrisor si poti servi la pui pe gratar.Poti adauga si cimbrisor proaspat.

Reteta:

Baked Tomatoes with Grapes

http://skinnychef.com/recipes/baked-tomatoes-with-grapes

Minirulouri cu sunca si prune



Ingrediente:

10 migdale fara pielita/decojite
10 prune,fara samburi
6 felii bacon,taiate fasii de 2 cm
85 g stridii conservate,scurse
crengute rozmarin/betisoare

MDP:

1.Inserezi cate 1 migdala in fiecare pruna,infasori in felia bacon,prinzi cu crenguta rozmarin.
2.Infasori restul bacon peste 1-2 stridii afumate si urmezi pasul 1.
3.Le pui pe gratar/le prajesti pana se rumenesc si sunt crocante.

Reteta:

http://www.simplygreatmeals.com.au/recipe/968/angels-devils

Rulouri cu avocado



Ingrediente:

1 avocado
1 Lingura ceapa rosie
1 ardei iute verde,tocat fin
lamaie-sucul
sare
pudra chilli


foi placinta

MDP:

1.Pasezi avocado cu furculita,amesteci cu restul ingred,presari suc lamaie,lasi deoparte.

Pt rulouri:

Iei o foaie,tai patrate/spring roll ,pui in mijloc umplutura,indoi marginile,rulezi.
2.Incalzesti uleiul in wok,la foc mediu,prajesti rulourile 2-3 min pe fiecare parte.Servesti fierbinti.

Reteta:

Avocado Rolls

http://ammaluskitchen.info/2008/08/14/avocado-rolls/

Placintele cu mere si cimbru



Ingrediente:

2 mere Granny Smith
1/4 cana miere
6 crengute cimbru
2 Linguri unt
1/2 lingurita pudra ghimbir
1/4 lingurita sare
1 foaie aluat foitaj,dezghetat
faina pt presarat
1 ou
1 lingurita lapte

MDP:

Preancalzesti cuptorul la 200 C.Cureti si tai fiecare mar in 8 felii.Intr-o tigaie mare,incalzesti mierea,la foc mediu-mare,adaugi merele,cimbrul,untul,coci 10-15 min,intorci pana se caramelizeaza pe toate partile si sunt moi.Scoti cimbrul si pui ghimbirul,sarea,iei de pe foc,amesteci sa se combine.
Intinzi fiecare bucata pe supr infainata.Imparti aluatul in 6 tai,patrate de 12cm.Pui umplutura lasi 2,5 cm pe margine aluat,pe care il ungi cu ou amestecat cu lapte,impaturesti in 1/2 (pe diagonala),sa ai un triunghi,presezi marginile cu furculita sa sigilezi.Ungi placintelele cu restul ou,le intepi usor cu un cuiti.Coci 20 min/pana sunt aurii.Lasi sa se raceasca usor,inainte servit.

Reteta:

http://probonobaker.typepad.com/probonobaker/2009/09/apple-honey-and-thyme-turnovers.html

Cornuri rapide



Ingrediente:

250 g faina
1 pahar iaurt
125 g unt moale
1/2 plic praf copt
1 praf sare

MDP:

Amesteci toate ingred,lasi la repaos 1 ora,intinzi foaie,tai triunghiuri,umplii dupa dorinta,rulezi,coci 20 min,la 180C.A facut bile de coca,le-a intins rotund si le-a taiat in triunghiuri.

Reteta:

Brioche veloci

http://blunottelive.blogspot.com/2008/10/brioche-veloci.html

Supa rece de creson



Ingrediente:

1 legatura creson
1 avocado
1 para
3 cani supa pui
4-5 felii paine ,groase decojite
Sare
1 catel usturoi
3 Linguri otet alb/otet mere
suc lamaie,cateva Linguri
1/4 cana ulei masline+1-2 lingurite
1 Lingura smantana de frisca

MDP:

Cureti perele,le tai cuburi f mici,le picuri cu lamaie,lasi deoparte.Speli cresonul/nasturel,pastrezi putin pt decor.Pui in blender nasturelul,usturoiul,painea,otetul,uleiul,torni in cani,decorezi cu pere,nasturel si daca doresti o lingura smantana.

Reteta:

Brit Recipes A Cool British Watercress Soup

http://www.anglotopia.net/columns/brit-recipes/brit-recipes-a-cool-british-watercress-soup/

Paine cu dovlecel



Ingrediente:

2 cani faina obisnuita
1 ou
1 cana dovlecel ras
1 Lingura drojdie
1 Lingura busuioc tocat
1/2 lingurita ghimbir ras fin
1 lingurita zahar
1/4 cana apa
2 lingurite ulei masline
1 lingurita sare

MDP:

Incalzesti apa sa fie calduta,adaugi drojdia,zaharul,sarea,lasi 10 min sa creasca.
Apoi adaugi celelalte ingred.,amesteci bine,daca e prea lipicios mai adaugi faina.Framanti cateva min,sa ai un aluat omogen.
Ungi un bol cu ulei,pui aluatul,lasi sa creasca la caldura,cca 2 ore,pana se dubleaza.
Pui aluatul pe planseta,il apesi in jos,dai forma dorita,pui in tava si mai lasi 30 min sa creasca.Preancalzesti cuptorul 10 min la 175C.Coci cca 40 min.
A servit painea cu pesto de rosii uscate.

Reteta:

Zucchini bread

http://www.aayisrecipes.com/2008/09/18/zucchini-bread/

Turnulete cu mere



Pregatesti dresingul cu o zi inainte,acoperi,dai la rece.
Pui feliile mere pe gratar,dimineata,acoperi.
Prajesti nucile cu o zi inainte.
Asamblezi salata cu 1-2 ore inainte sa servesti si dai la rece.

Ingrediente:

3 mere Golden delicios,de 9 cm diametru,feliate de 6 mm grosime,scos semintele(12 felii)
3 Linguri unt,topit
3 Linguri zahar superfin
12 felii branza capra cu ierburi,gros 6 mm
1/2 cana nuci prajite,tocate
3 cani amestec pt salata/amestec laptuca
1 1/2 cana mere la gratar,dresing balsamic cu smochine si mar-vezi reteta

MDP:

Pt a gati merele,ungi fiecare felie cu unt topit,le treci doar pe o parte prin zahar.Le pui pe gratar pe ambele parti,pana se inmoaie,cca 5 min,sau le rumenesti pe aragaz la gratar.

Asamblare:

Ungi 6 cilindri /cani supa cu ulei si le pui pe o tava.Asezi straturi in ordinea urmat:1 felie de mar,1 felie branza,1/2 lingurita nuci,1/4 cana verdeturi pt salata.Repeti straturile,termini cu salata.Presezi in jos delicat,dar ferm,racesti pana servesti,cel putin 1 ora.Pt servit bagi spatula sub fiecare stiva,transferi pe farfuria servit,scoti forma,pui o lingura sos in jurul bazei si presari si putin deasupra turnuletului.servesti.
Pt nucile prajite:pui 2 cani nuci intr-o tava nica pe hartie,intr-un singur strat,le coci la 175C,cca 8 min,pana aunt maro-aurii,lasi la racit.Pot fi congelate/pastrate in punga plastic.



Dresing balsamic cu smochine si mar

Ingrediente 1 1/2 cana:

2 Linguri mustar cu miere
1 mar,curatat,feliat,copt pe gratar pana se inmoaie
1/4 cana otet balsamic cu smochine(a folosit 1/4 cana otet balsamic amestecat cu 1 Lingura gem smochine)
3/4 cana ulei rapita
1 Lingura ulei nuci

MDP:

Le pui toate in blender exceptand uleiul,omogenizezi.Adaugi treptat uleiul,pana se ingroasa,racesti.



Reteta:

http://www.foodbuzz.com/recipes/1772826-apple-and-field-greens-stack

Omleta de primavara


Ingrediente 6 portii:

4 Linguri ulei/unt/bacon
60 g sunca prosciutto
1 1/2 -2 cani leurda,tocata
1 1/2 cani spanac,tocat
3 cartofi medii,cuburi(diabeticii nu pun)
5 oua
1 cana lapte
1/4 cana parmezan ras

Nota:

Poti adauga orice:bacon,carnati,pancetta,iar daca esti vegetarian-ciuperci,sau simpla doar cu spanac si leurda.

MDP:

Preancalzesti cuptorul la 175C.
In tigaie incingi uleiulpui sunca,leurda,spanacul si cartofii,tii pana se fac cartofii.Pastrezi cateva frunze leurda pt decor.
Intr-un bol pui ouale,laptele,branza,le bati.
Repui tigaia pe foc,torni amestecul oua si adaugi frunzele pastrate pt decor.
Coci cca 15-20 min,pana se fac ouale.

Reteta:

Appalachian Springtime Classic - Ramps with Eggs and Potatoes

http://jenncuisine.com/2009/04/appalachian-springtime-classic-ramps-with-eggs-and-potatoes/#ixzz0dH64002v

joi, 25 februarie 2010

Painisoare cu miere si melisa

Ingrediente:

125 g zahar
250 g faina
1 pahar lapte
1 lingurita praf copt/1 lingurita bicarbonat sodiu
2 1/2 lingurita frunze melisa
2-4 Linguri miere

MDP:

Amesteci:zaharul,faina,praful copt.Se adauga laptele in care ai infuzat melisa,se incorporeaza mierea in coca(aceasta trebuie sa curga),se umplu cu ea formele de savarina pe 1/2.Se coc 40 min,la foc potrivit.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Friganele cu maghiran

Ingrediente:

6 felii paine alba
1/2 l lapte usor indulcit
2 oua
1 ceasca ulei
1 lingurita maghiran
sare

MDP:

Painea se inmoaie in lapte,dar nu prea mult.Ouale se bat cu sarea si maghiranul.Feliile se scot pe rand din lapte,se scurg si se trec prin ou,se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc.Se tin calde si se servesc cu sote mazare.



Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Sos de maghiran

Ingrediente:

3 cepe esalote
3 Linguri ulei
1/2 telina rasa,mare
1 lingurita faina/zeamil
2 rosii,optional
1 lingurita Vegeta
2 lingurite maghiran
1 ceasca apa/lapte

MDP:

Ceapa tocata mic se inabuse in ulei.Se adauga faina,se stinge cu apa in care a clocotit vegeta,se adauga telina,se fierbe 5 min.Se adauga rosiile curatate de coaja,tocate,maghiranul,se fierb pana se leaga sosul.Se foloseste cald/rece pt rasol pasare/peste,sau la diverse legume fierte natur.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Batat cu maghiran

Ingrediente:

2 cesti batat/cartof dulce,felii
1 ceapa,pestisori
1 ceasca mazare proaspata/conserva
1/4 l zeama in care a fiert mazarea
1 lingurita pudra maghiran
1 Lingura margarina/ulei
1 lingurita zeamil/maizena/amidon porumb
sare
boia dulce

MDP:

Se pun legumele cu lichidul si grasimea in cratita,se presara sare,maghiran,se inabusecca 40 min,pana devin fragede.Se scot 2-3 linguri din zeama si se amesteca cu zeamil.Se adauga boiaua si se toarna peste legume,se mai da 1 clocot sa se lege sosul.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Alivanca cu maghiran

Ingrediente:

800 g branza vava
5 oua
6 Linguri smantana
3 Linguri malai
3 Linguri faina
1 Lingura unt
2 Linguri pesmet
1 Lingura maghiran
1 lingurita sare

MDP:

Branza bine scursa se amesteca cu maghiranul si smantana.Se omogenizeaza bine,se incorporeaza malaiul,faina,pesmetul,sare.Se adauga galbenusurile si albusurile spuma.Se unge o tava (de cozonac),cu unt si se umple.Se coace pana se rumeneste,se incearca cu paiul,sa iasa curat,se rastoarna si se serveste cu smantana.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Pasta picanta de branza cu limba mielului

Ingrediente:

1 pachet branza vaci
2 Linguri unt
1 lingurita mustar
1 lingurita boia dulce
1 ceapa tocata mic
1 lingurita chimen
2 Linguri frunze limba mielului,tocate fin
1 Lingura maioneza/smantana,optional
sare/2 Linguri telemea/burduf

MDP:

Freci branza cu untul si sarea.Adaugi mustarul,boiaua,ceapa,chimenul,limba mielului,omogenizezi bine,dai 1-2 ore la rece.Inainte de a o unge pe paine incorporezi maioneza/smantana.Decorezi cu fasii de frunze si flori de limba mielului.



Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Supa de tomate aromata

Ingrediente:

2 Linguri margarina
2 Linguri faina
3 cesti lapte fierbinte
2 cesti tomate curatate de coaja si taiate felii/1 cutie de 1/2 kg tomate in bulion
1 ceapa tocata
2 Linguri frunze limba mielului tocate fin
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita boia iute
2 lingurite zahar
2 lingurite patrunjel/asmatui tocat
cateva flori de limba mielului

MDP:

Margarina topita se amesteca cu faina,se ia de pe foc,se amesteca incet cu laptele.Se da in clocot amestecand continuu,pana se ingroasa.In acest timp se fierb la foc moale tomatele,impreuna cu limba mielului,ceapa,sarea,zaharul,boiaua,cca 10 min.Se paseaza si se adauga treptat la sosul alb,amestecand continuu.Se da in clocot,se serveste in cesti,presarata cu verdeata si cu o floare in mijloc.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Cocteil de oua cu levantica

Ingrediente:

300 g zahar
1/2 l lapte fiert
1 lingurita flori levantica
1/2 lingurita frunze levantica
1/4 l alcool
5 galbenusuri

MDP:

In laptele fierbinte infuzezi florile si frunzele levantica.Freci galbenusurile cu zaharul,adaugi laptele racit,amesteci bine.Adaugi alcoolul,lasi la macerat cateva zile in frigider.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Ciocolata de casa cu levantica

Ingrediente:

500 g zahar
50 g cacao
1/2 pachet lapte praf
1 pachet unt
1 lingurita flori levantica
1 ceasca apa


MDP:

Amesteci zaharul si cacaoa.Adaugi apa in care ai infuzat florile,se fierbe pana se leaga siropul.In siropul cald incorporezi untul,apoi laptele praf.Torni in tava unsa cu unt,lasi sa se raceasca.Tai bucati.


Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Inghetata cu levantica

Ingrediente:

2 oua
100 g zahar
1 ceasca lapte
1 lingurita flori levantica
100 g frisca-optional

MDP:

Galbenusurile se freaca cu zaharul.In laptele fierbinte se infuzeaza florile.Se adauga treptat la galbenusuri,amestecand.Se fierbe,se raceste,se adauga albusurile spuma,se pune in forma,se congeleaza.



Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Crema de lavanda

Ingrediente:

1/2 l lapte
3 galbenusuri
125 g zahar
1 lingurita flori levantica
50 g faina
1/4 lingurita sare.

MDP:

Se infuzeaza levantica in laptele fierbinte apoi se strecoara.Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea,se adauga faina si apoi laptele fierbinte.Se pune pe foc si se dau cateva clocote,pana se ingroasa,amestecand continuu.Se serveste ca atare,cu biscuiti/fursecuri,sau poate fi folosita ca garnitura la alte prajituri,ex. la budinci.Se mai poate folosi la chou-a-la-creme,ecleruri,daca in compozitia ei se introduc 6 albusuri batute spuma.



Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Uscatele cu lavanda

Ingrediente cca 6 buc:

3 oua
1 1/2 ceasca lapte
4 Linguri ulei
1 lingurita flori levantica
2 cesti faina
1 plic praf copt
1/2 lingurita sare
1/2 ceasca zahar

MDP:

Albusurile se bat spuma.Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea pana se deschid la culoare.Peste ele se pune laptele in care s-au infuzat florile levantica,strecurat.Se adauga uleiul si se bat bine.Se adauga putin cate putin faina amestecata cu praful copt.Se amesteca bine.Usor incorporezi albusurile spuma.Compozitia se coace in forme mici de tarta,umplute 1/3.



Plante aromatice si condimentare utilizate in preparatele culinare

Energizarea cu grau incoltit

Reteta lui Ignatenko:

100 g grau
200 ml lapte
1 lingurita miere
1 lingurita unt

Graul se spala in mai multe ape si apoi cat e inca umed se acopera cu un servetel de hartie si se pastreaza ,la loc caldut,2 zile.In timpul germinarii graului,se adauga putina apa.Cand germenii ating dimensiunea de 1 mm,se spala graul din nou in cateva ape,apoi se amesteca in bol cu celelalte ingrediente.Aceasta portie este zilnica!Cei cu probleme de digestie,vor consuma doar de 2 ori/an grau incoltit(toamna si primavara),cate 7 zile consecutiv,pt ca graul inlesneste autoregenerarea organismului la nivel celular,ceilalti pot apela oricat de des la aceasta metoda stravesche de crestere a potentialului energetic al corpului.
Mentinerea echilibrului energetic al organismului,va determina mentinerea sanatatii fizice si psihice a celui care e perseverent.

Cura capsuni si fragute

Se fac cure de 7-14 zile se consuma 1-1,5 kg /zi suc,indulcit cu putina miere.
In:hipertensiune,obezitate,reumatism cronis=c si degenerativ,pletorici(persoane care au sange prea mult).

Cura de cartofi

Se bea zilnic 100-300 ml suc proaspat stors,timp de 21 zile pe stomacul gol in dischinezii biliare,gastrite hiperacide.

Cura de coacaze rosii

Se fac cure de dezintoxicare ,se consuma 1-3 zile/saptamana cate 1 kg coacaze rosii.Nu se consuma alte fructe in acelasi timp.Este buna si pt hipertensivi.

Suc de rosii cu telina

Se amesteca;

100 ml suc rosii cu 100 ml suc telina,se bea de 3 ori/zi timp de o luna.
Este bun pt:reumatism,guta,artrita,puternicvitaminizant.

Suc combinat(pt HTA)

Intr-un vas emailat se pun:

150 g miere
1 pahar suc morcov
1 pahar suc rosii
1 pahar suc hrean
2 Linguri suc catina alba/suc lamaie

Se omogenizeaza,se pune in borcan,se inchide ermetic,se da la rece.Se ia 1 lingurita de 3 ori/zi,cu 1 ora inainte de masa.Se foloseste in hipertensiune arteriala.

Suc de creson

Cresonul creste pe langa apa,este f bogat in sulf,i se mai spune si matura intestinului.

Regenereaza sangele,trateaza anemia,hipertensiunea.

Suc gulii

GULIA=leguma cea mai bogata in calciu.

Sucul gulie+suc morcov+suc papadie=cel mai valoros suc pt intarirea oaselor si dintilor.

Sucul din frunze gulie+suc morcov+suctelina are efect alcalinizant puternic si este excelent pt reducerea hiperaciditatii.

Suc pt afectiuni heparo-biliare(drenor)

80 ml suc morcov
50 ml suc pastarnac
50 ml suc patrunjel
60 ml suc cartof
60 ml suc ridiche neagra
15 g miere

Sucurile strecurate se beau dimineata pe stomacul gol,pe parcursul a 2 ore,inghititura cu inghititura.Se bea 21 zile,masa se ia dupa 2-3 ore.

Amestec pt Hipertensiune si ateroscleroza

Amestec din:

2 Linguri paducel(flori,frunze,fructe)
3 Linguri frunze vasc
1 Lingura traista ciobanului
2 Linguri anghinare
2 linguri frunze mesteacan

Se ia de 3 ori/zi sub lingual,sau 2 cani/zi macerat la rece din 2 lingurite amestec/cana.

Usturoi(pt HTA)

1 catel usturoi nemestecat dimineata pe stomacul gol,sau tinctura de usturoi 20 picaturi de 2 ori/zi timp de 10 zile/luna cu pauza de cel putin 5 zile.

Intarirea muschiului inimii

Amestec in parti egale din:

-fructe paducel
-scortisoara
-cardamom

Se ia de 3 ori/zi impreuna cu 1 lingurita miere.

Imbunatatirea circulatiei sanguine

Amestec din:

10 g flori paducel
10 g flori tei
15 g roinita

De 4 ori/zi cate 1 lingurita plante se tine sub limba 20 min,apoi se inghite.Se ia 4 saptamani,pauza 1 saptamana,apoi se repeta.

Hipertensiune si Ateroscleroza

Se face un amestec in parti egale din:

-flori paducel
-frunze vasc
-bulbi usturoi

Se iau de 4 ori/zi sub limba sau 3 cani/zi macerat la rece cu 1 lingurita/cana.

Laptisor de matca(pt HTA)

Se iau 2-3 drajeuri/zi timp de 20 zile.Drajeurile se tin sub limba.

Tinctura propolis(pt HTA)

se iau 30 picaturi de 2-3 ori/zi inaintea meselor cu 1 ora pana la normalizarea tensiunii.

Otet de mere cu miere(pt HTA)

Se iau 2 lingurite otet de mere cu miere la 1 pahar cu apa de 100 ml,se bea cu 1 ora inaintea meselor.

Tablete cu alge(pt HTA)

sau KELP TABLETS,se iau cate 1 inainte,in timpul,dupa fiecare masa.Sunt excelente pt durerile de inima care dispar.

Metabolism dereglat-Vanga

Se fierbe 1-2 min,1 Lingura sunatoare,se bea neandulcita cate 1 cana dimineata pe stomacul gol.

Dureri fiere

Se dizolva in sucul de la 1/2 lamaie,1 lingurita bicarbonat sodiu si se bea.

Reumatism

Vanga recomanda sa se consume zilnic salata de telina cruda.

Malai(pt HTA)-Vanga

Se pune pe fundul unui pahar cu apa 1 Lingura malai.Se toarna apa fiarta pana la umplerea paharului,se lasa peste noapte.Dimineata se bea pe stomacul gol lichidul,avandu-se grija sa nu se tulbure malaiul.

Faina de grau in HTA

Hipertensivii vor inlocui faina de grau cu malai.

Sarea in hipertensiune

Se renunta la ea,pt ca ATRAGE si RETINE lichidul in corp.

Mierea

Luata la fiecare masa atrage surplusul de lichide din corp,contribuind la scaderea hipertensiunii arteriale.Mierea=magnet pt apa.

Berea

2 pahare/zi protejeaza de:

-infarct
-comotii cerebrale
-ateroscleroza
-intinereste

Afinele

-impotriva aparitiei cancarului
-echilibreaza colesterolul

Tinctura galbenele pt hipertensiune

Se iau 20-40 picaturi de 3 ori/zi,dispar durerile de cap si amelioreaza capacitatea de munca.

Scad tensiunea arteriala

2 picaturi ulei lavanda
2 picaturi ulei ylang-ylang
1 lingurita miere

Se ia de 3 ori/zi.

Masaj pt scaderea tensiunii arteriale

-15 picaturi ulei lavanda
-15 picaturi ulei ylang-ylang
-50 ml ulei struguri/migdale/fl.soarelui

Se amesteca toate,se foloseste doar 1 lingurita din uleiul preparat pt masaj.

Uleiuri volatile care scad tensiunea

-salvie
-lamaie
-lavanda
-maghiran
-ylang-ylang

Se fac inhalatii din 5-10 picaturi in vas larg,stai cu capul acoperit 10-15 min.

Scad tensiunea

-usturoi
-ceapa
-praz
-sparanghel
-salata
-urzica
-hrean
-lamai
-struguri
-leustean
-sfecla rosie
-cirese
-coacaze
-visine


Cantitati mari de:

-pere
-pepene verde
-piersici
-prune
-cirese
-mere
-fragi
-cartofi
-castraveti
-fasole
-telina
-varza

Hipertensiune arteriala-alimente recomandate

-regim vegetarian(orice leguma/fruct)
-branza,lapte,iaurt degresate
-seminte de orice fel
-germeni cereale
-nuci,alune,moderat

Hipertensiune arteriala-Busuioc

Pulbere sub limba 2-3 lingurite/zi,cate 1 la 8-12 ore.

sau:

Macerat la rece din: 1 Lingura seminte busuioc la 1/2 l apa,se ia 3 cani/zi la intervale regulate.