joi, 29 ianuarie 2009

Tocanita legume si cuburi soia

Din cartea:Retete culinare pt fiecare zi


Ingrediente:

2 cartofi
1 morcov
1/2 telina
2 cepe
2 ardei
1 radacina patrunjel
1 mana fasole verde
cateva bucatele conopida
500 ml suc rosii
vegeta
3 Linguri ulei
ierburi aromate:busuioc,cimbru,coriandru
100 g soia cuburi

Pregatire;

Inabusi legumele taiate in ulei cu putina apa si sare.Fierbi 15 min cuburile soia cu putina apa.Peste legumele inabusite pui sucul rosii,soia,dai cateva clocote,cand sunt aproape gata,pui ierburile aromate.

Supa rosii cu galuste rotunde

Din cartea:Retete culinare pt fiecare zi


Ingrediente:

Pt supa:

2 kg rosii
1 ceapa
2 morcovi
2 cartofi
1 telina
2 ardei grasi
3 Linguri ulei
100 g smantana
1 legatura patrunjel
1 Lingura vegeta



Pt galuste:

250 ml lapte
2 oua
100 g gris
200 g crutoane
50 g unt
sare

Pregatire:

Legumele se pun la fiert in 4 litri apa.Rosiile cuburi se pun la fiert separat cu vegeta.Cand legumele sunt fierte se scot si supa se strecoara.
Rosiile se trec prin sita,se pun in supa.
Pregatesti galustile:Amesteci laptele,untul sarea.Se incalzeste se incorporeaza grisul,amesteci cu telul pana se ingroasa,iei de pe foc,racesti.Crutoanele de paine prajita,ouale se pun in gris,framanti bine.Cu mana umeda formezi bile,le fierbi in supa 15 min,la foc mic.
Supa se servesre calda cu smantana si verdeata.

Ciorba de perisoare cu nuca

Din cartea:Retete culinare pt fiecare zi


Ingrediente:

Pt ciorba:

2 cepe
2 morcovi
1 patrunjel
1 telina
2 cartofi
1 ardei
200 ml suc rosii
3 Linguri ulei
1 Lingura vegeta
verdeata(leustean si marar)
bors/suc lamaie
sare

Pt perisoare:

100 g orez
2 cepe mari
1 pahar nuci macinate
1 Lingura boia dulce
condimente:cimbru,oregano
1 Lingura vegeta
1/2 lingura pesmet/gris
2 oua

Pregatire:

Ciorba:Fierbi legumele,strecori.
Perisoarele:Calesti ceapa in apa,ulei,vegeta.Adaugi orezul,apa cat sa cuprinda orezul pana la 1/2.Lasi la racit,adaugi restul ingredientelor.Formezi perisoare,le pui in supa strecurata,le fierbi.Cand sunt aproape gata,pui sucul rosii,borsul/sucul lamaie,sare,dupa gust.Stingi focul,pui verdeata.Poti servi cu smantana.

Supa de linte

Din cartea:Retete culinare pt fiecare zi


Ingrediente:

250 g linte
2 cepe
4 catei usturoi
2 morcovi
1/2 telina mica
1 pastarnac
1 foaie dafin
3 Linguri ulei
1 legatura patrunjel
sare


suc lamaie,dupa gust

Pregatire:

Lintea spalata se pune la fiert in apa clocotita.Cand e pe 1/2 fiarta,pui legumele taiate marunt.Fierbi 15 min,pui uleiul,dafinul,sare.Poti servi dulce,insa ii poti pune suc lamaie si patrunjel inainte de servit.

Supa gulii

Din cartea:Retete culinare pt fiecare zi

Ingrediente:

1 kg gulii
2 cepe
2 Linguri ulei
1 Lingura vegeta
oregano/tarhon
200 ml lapte soia

Pregatire:

Tai guliile cubulete,toci ceapa marunt.Le inabusi 5 min in apa cu ulei si vegeta.In cca 4 litri apa pui continutul astfel obtinut.Fierbi totul 10 min,pui laptele soia.Cand e gata pui oregano/tarhon.Servesti calda/rece.

Ciorba taraneasca cu soia cuburi

Din cartea:Retete culinare pt fiecare zi

Ingrediente:

3 Litri apa
1 Litru bors
100 g cuburi soia
1 ceapa
1 morcov
1 patrunjel
1/2 telina
1 ardei
1 cartof
1 mana fasole verde
1 ardei gras
3-4 rosii/200 ml suc rosii
verdeata(leustean,marar,patrunjel)

Pregatire:

In 3 litri apa clocotita pui la fiert zarzavatul tocat,fasolea,cartofii cuburi,sucul rosii.Separat inabusi bine soia cu apa,ulei,vegeta.Cand zarzavaturile sunt pe 1/2 fierte,pui cuburile soia si mai fierbi 10 min.Fierbi separat borsul,strecori pui in oala.Opresti focul,pui leusteanul(verdeata).

Budinca peste-Radu Anton Roman

Ingrediente:

1,5 Kg peste alb(salau)fara oase si piele
400 g fasole verde
800 g cartofi fierti
1 conopida
400 g ciuperci conservate(ghebe)
50 g unt

Pt Sos:

6 oua
500 ml iaurt
200 g cascaval
ienupar
marar
sare
piper

Amesteci toate ingredientele in bol,lasi deoparte.


Pregatire:

Tai pestele fasii/cuburi subtiri.Ungi o tava cu unt asezi in straturi:cartofi,peste,sos,fasole,peste,sos,conopida,ciuperci,peste,sos,cartofi,deasupra torni sosul.Dai la cuptor la foc mic,apoi la foc mare sa se rumeneasca deasupra.

Pui cu ghimbir-Kotanyi

Ingrediente 4 portii:

1/2 lamaie
1 portocala
2 Linguri ulei masline
2 piepti pui dezosati,fara piele
3 catei usturoi
2 cepe mijlocii
1 ardei gras rosu
1 cutie fasole verde
3 Linguri sos soia
1 lingurita amidon
1 lingurita ghimbir

Pregatire:

1.Storci portocala si lamaia.
2.Incingi uleiul,pui carnea taiata bucati, ghimbirul,usturoiul pisat.Sotezi pana carnea devine maronie pe ambele parti.
3.Micsorezi focul pui ceapa si ardeiul,taiate pestisori,100 g fasole verde,marind apoi focul.
Separat dizolvi amidonul in 3 lingurite apa adaugi sucul portocala si lamaie,pui peste carne;acoperi si fierbi pana se leaga sosul.Servesti cu orez.

Pulpe de pui la gratar-Kamis

Ingrediente 4 portii:

4 pulpe pui
8 felii costita
5 Linguri ulei
sare
2 Linguri Condiment Grill

Pregatire:

Amesteci uleiul cu condimentul.Pulpele svantate de apa dupa spalat se ung cu uleiul condimentat,un gust deosebit obtii marinand pulpele cateva ore.Apoi le invelesti cu felii de costita se prind cu scobitori si se asaza pe gratarul incins.Se lasa cca 30 min.In timpul frigerii se ung cu uleiul condimentat.


Condiment pt carne la gratar(kamis)
http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2009/01/condimente-pt-carne-la-gratar.html

Frigarui de la Kamis

Ingrediente 4 portii:

300 g muschi vita/pastrama oaie
150 g costita afumata
3 rosii
1 banana mare
2 cepe
5 castraveciori cornison
ulei
Condimente Grill-Kamis

Carnea se taie si se svanta,tai cuburi.Rosiile se taie in 4 iar ingred. in felii.Se insira pe frigarui se stropesc cu ulei,se presara condimentul Grill,se frig pe gratar/cuptor.In timp ce se frig se condimenteaza inca o data cu Condimentul Grill.

Condiment pt carne la gratar(kamis)
http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2009/01/condimente-pt-carne-la-gratar.html

Condimente pt carne la gratar

Imi place gustul acestui condiment de la Kamis!Se poate face si in casa!Fara E-uri.

Ingrediente:

boia dulce
boia iute
piper negru boabe
boabe ienupar
maghiran uscat
boabe enibahar
nucsoara
boabe mustar alb
ceapa uscata/pudra
usturoi uscat/pudra
sare

Boabele se strivesc in mojar,sa aiba granulatie mare.

Flori dovleac umplute cu macrou



Ingrediente:

macrou
flori dovleac/dovlecel
peste alb/macrou
patrunjel
busuioc
coaja lamaie
sare
piper

Pregatire:

Reteta consta in flori mici de dovleac umplute cu peste alb.
Pestele/macrou se mixeaza cu ulei,sare,piper,adaugi patrunjel,busuioc,coaja lamaie.Cu un pos umplii florile dupa ce le-ai taiat pistilul,le pui in tava picuri ulei si le dai 2-3 min in cuptorul cald.Servesti calde.

Reteta aici:

Finger Flower

http://peperosso.libero.it/index.php/2007/antipasto_finger_food_fiori_zucca_pesce_

Cornulete cu migdale



Ingrediente:

Pt Umplutura:

2 1/2 cani migdale macinate
1/4 cana cocos
1/2 cana zahar tos
1/4 cana lapte
1 lingurita esenta migdale


Pt Aluat:

2 cani faina obisnuita
1 cana unt,moale
2 galbenusuri mari
1/2 cana smantana

Pt Umplutura:

Combini primele 5 ingrediente,in bol mediu.Ies 2 cani umplutura.
Amesteci margarina si faina,obtii un amestec sfaramicios fin.
Bati galbenusurile si smantana,pana se combina.Torni incet in amestecul faina,amesteci cu furculita,pana amestecul incepe sa se adune.Nu supra amesteca.Imparti aluatul in 2 parti,intinzi fiecare bucata intr-un rulou de 15 cm lung.Presezi usor.Intinzi 1 bucata pe suprafata infainata, intr-un dreptunghi de 30/40 cm.Tai patrate de 5 cm.Pui cca 1 lingurita umplutura in centrul fiecarui patrat.Pliezi pe diagonala colturile opuse desupra umpluturii.Presezi/ciupesti impreuna sa se lipeasca.Le pui pe hartie neunsa ,lasi 5 cm intre ele.Coci 10-12 min,la 175*C,pana se auresc.Lasi in tava 5 min,inainte sa le scoti pe un gratar sarma,sa se raceasca.Repeti cu aluatul si umplutura ramasa.
Ies cca 8 duzini(96 buc).

Reteta aici:

Sydney's Bundles of Joy Cookies

http://gourmetago-go.blogspot.com/

Ulei esential de portocale

Administrare

Inhalatii, bai, masaj.

Indicatii

Palpitatii, stres, stari depresive, tonic, afrodisiac, aromatizant.

Precautii

Nu se administreaza mai mult de 2-3 picaturi o data. Nu se vor depasi 3 administrari pe zi. Nu se va administra intern ulei volatil nediluat. Durata utilizarii in cura interna este de cel mult 3 saptamani.

Culinar:

Cateva picaturi ulei portocale poate inlocui in deserturi apa de flori portocale

miercuri, 28 ianuarie 2009

Tocana slovena cu orz si linte




Ingrediente 4 portii mari:

80 g orz
100 g linte verde
2 Linguri ulei
80 g morcovi
50 g radacina patrunjel
100 g tije telina
1 catel usturoi
2 g ciuperci uscate
2 Linguri Vegeta
130 g praz
1 Lingura sos Worcester
sare
piper
1 Lingura patrunjel

Pregatire:

1.Inmoi orzul peste noapte sau cateva ore inainte de gatit.
2.Pui in ulei morcovii impreuna cu patrunjelul,telina,usturoiul si le sotezi putin.
3.Adaugi orzul scurs,ciupercile inmuiate si stoarse si vegeta.Torni apa sa acopere,gatesti 20 min.
4.Adaugi lintea fiarta si scursa,prazul fin tocat,mai lasi inca 10 min.
5.La sfarsit pui sosul worcester,sare,piper,dupa cum e nevoie.
La servit presari patrunjel.

Reteta si info nutritional aici:

Barley and Green Lentils Stew
http://www.vegeta.com/recipes/barley-and-green-lentils-stew

Tocana de toamna cu pui in oala pamant



Ingrediente:

1 ceapa,feliata
coapse pui,indepartate oasele,de praferat
3 catei usturoi
2 morcovi
2 tije telina
1 radacina brusture
1 nap
6 cani supa pui/legume
1/2 cana vin alb
1 Lingura piper
1 lingurita sare
2 ramurele oregano proaspat/1 lingurita uscat
1/2 cana coriandru tocat

Pregatire:

Feliezi ceapa si puiul,le sotezi in cca 3 linguri ulei masline,nu e nevoie de mai mult,se rumeneste usor carnea si ceapa.
Adaugi 3 catei usturoi tocati la amestecul sotat.
Adaugi 6 cani supa pui si 1/4 cana vin alb.
Pui oregano,coriandru,piper si sare(optional) in supa.
Inainte adaugi morcovii feliati.Feliezi si adaugi telina.
Nu a curatat de coaja brusturele pt ca se presupune ca e foarte hranitoare. curatat orice radacina a brusturelui l-a curatat bine a taiat capetele si l-a taiat in bucati subtiri.
A curatat si adaugat napul.
Gatesti acoperit cca 40 min,pana lichidul se reduce si legumele sunt facute.


Reteta aici:

Burdock and Winter Root stew with Chicken Cooked in Chilean Clay Pot

http://creativeclaycooking.com/?p=121

Pilaf de grau cu linte



Ingrediente:

1/2 cana linte verde
1 cana bulgur
5-6 rosii uscate,fin tocate
2-3 ardei iuti uscati,tocati
2 ardei iuti rosii/verzi,tocati
2 cepe medii,fin tocate
3 Linguri pasta rosii
4 Linguri ulei masline

Pregatire:

Fierbi 1/2 cana linte cu 3-4 cani apa,pana se inmoaie,cca 15-20 min,scurgi.
Incalzesti uleiul in oala,adaugi ceapa,amesteci 5 min.
Adaugi rosiile uscate,ardeii iuti,ardeii uscati,amesteci 3-4 min apoi adaugi pasta rosii,amesteci inca 3 min.
Adaugi bulgurul,lintea,2 cani apa fierbinte,sarea.
Cand incepe sa fiarba,reduci focul,acoperi cu capac si gatesti pana nu mai e apa multa.
Acoperi oala cu prosop hartie/prosop bucatarie,pui capacul si lasi 10 min inainte sa servesti.

Reteta aici:

Bulgur Pilaf with Green Lentils (Mercimekli Bulgur Pilavi)
http://almostturkish.blogspot.com/2007/10/bulgur-pilaf-with-green-lentils.html

Crema capsuni,zmeura,afine



Ingrediente:

1 1/2 cana capsuni proaspete
1/2 cana afine,congelate
1/3 cana zahar
1/2 lingurita vanilie
1 Lingura suc lamaie
1 lingurita extract zmeura
1 cana smantana de frisca

Pregatire;

Tai in sferturi capsunile,le pui cu afinele in blender.Adaugi vanilia,zaharul,extractul zmeura,sucul lamaie,smantana si le faci piure,le amesteci pana culoarea este roz-violet deschis,textura este a unui milkshake topit.
Torni din blender in bol,acoperi cu folie plastic si refrigerezi cateva ore.
Crema s-a stabilizat si ingrosat aproape are textura la frisca batuta.Amesteci repede de cateva ori,servesti in pahare Martini sau boluri pt desert.Decorezi cu capsuni.

Reteta aici:

Berry Bisque
http://recklesschef.net/2008/07/02/berry-bisque/

Wafe belgiene




Ingrediente pt 12 buc:

250 g faina care creste singura
50 cl lapte
25 cl apa
100 g unt,topit
2 albusuri,batute
2 galbenusuri
3 plicuri zahar vanilat

Pregatire:

Amesteci faina,zaharul,adugi putin lapte,amesteci binempui galbenusurile,apa si restul de lapte,adaugi untul topit si albusurile batute.Aluatul ar trebui sa fie ca cel de clatite.Incalzesti aparatul de wafe,ungi cu unt si le coci.Servesti cu zahar pudra,o lingura inghetata,frisca si sos ciocolata calda.

Reteta aici:

Brussels Waffles (Belgian)
http://www.belgian-recipes.be/recipe_brussels_waffles.html

Supa (nefiarta) de papura/trestie

2 1/2 cani migdale
10 cani apa,sau cat e nevoie
2 cani lastari papura feliati fin
1/4 cana frunze menta,proaspete,fin tocate
sucul de la 1/2 lamaie

Pregatire:

1.Acoperi migdalele cu apa,le lasi la inmuiat 6 ore sau peste noapte.
2.Pui migdalele in blender,cca 2 cani si adaugi cca 3 cani apa,le pasezi.
3.Deasupra unui bol pui o strecuratoare,in ea asezi un tifon/nailon si torni apa de migdale.Ridici marginile tifonului si storci restul de apa.
4.Renunti la pulpa(migdalelor) si amesteci restul ingredientelor cu laptele de migdale.

Reteta aici:

Raw Cattail Soup

http://www.wildmanstevebrill.com/Web%20Recipes/Raw%20Cattail%20Soup.html

Papura/trestie cu orez



Ingrediente:

1 Lingura ulei susan prajit
1/2 cana trestie/papura decojita
1 cana salote/ceapa,tocata
2 catei usturoi,tocati
3 cani orez brun gatit
2 Linguri sos soia
1 Lingura pasta chili sau 1/2 lingurita ardei iute/cayenne pepper

Pregatire:

Incalzesti uleiul intr-o tigaie mare,la foc mediu.Adaugi papura,ceapa,usturoiul si le sotezi 5 min.Adaugi restul ingredientelor si le gatesti pana orezul e fierbinte.Amesteci frecvent,sa nu se lipeasca.

Reteta aici:

Cattail Fried Rice

http://www.wildmanstevebrill.com/Web%20Recipes/Cattail%20Fried%20Rice.html

vezi video cum o recoltezi
http://video.google.com/videoplay?docid=4071881059267720210

Clatite cu gris/Baghirir








Clatitele originale sunt facute 100% din gris.Le-a mancat in Maroc si Algeria.I s-a parut greu de facut doar din gris,asa ca a inlocuit cu 1/2 faina.
A folosit unt topit si miere pt umplut,dar de multe ori le umple cu crema branza si cateva linguri miere.Recomanda sa faci intai umplutura si apoi clatitele.
Ingrediente:

250 g gris fin/fine semolina flour
250 g faina
1 Lingura sare
3 oua
1 Lingura drojdie uscata
1/2 Litru lapte
1/2 Litru apa calda
1 Lingura zahar

Umplutura:

1 cana unt/crema branza
1 cana miere

Pregatire:

Desfaci drojdia cu lapte, apa si zahar.Dupa ce a crescut,5 min cca adaugi grisul si faina sau doar gris,amesteci bine.Lasi aluatul acoperit 30-45 min pana face spuma si e plin de bule.
Folosind o tigaie groasa,topesti 1 lingurita unt/ulei masline si cand e maro adaugi 1 polonic de aluat,inclini sa se acopere tigaia cu aluat.Clatita ar trebui sa aiba mai multe gauri peste tot,ceea ce inseamna ca tigaia e destul de calda.Intorci cand partea inferioara este maro 1-2 min,apoi lasi pe partea cealalta cca 30 sec.
Pui umplutura,rulezi.

Reteta aici:


Baghrir

http://jamilascreations.blogspot.com/2007/08/baghrir.html

Rulada cu gem coacaze



Ingrediente:

4 oua mari
4 Linguri apa,rece
125 g zahar
1/3 lingurita otet alb/lamaie
90 g faina obisnuita
50 g amidon porumb
3 praf copt
2 lingurita pudra vanilie
3 Linguri marmelada de coacaze negre


Pregatire:

1.Captusesti cu hartie copt si o ungi usor, o tava de 40/30 cm.Intr-un bol mare,mixezi bine albusurile cu apa la viteza medie pana se umfla.Adaugi otetul ,maresti viteza la mare si continui sa bati pana albusurile stau tari.Adaugi 1 lingura zahar din cand in cand,bati pana sta tare amestecul.
2.Adaugi galbenusurile unul cate unul,pana se amesteca.Treptat cerni peste ele faina,amidonul,praful copt.Repede dar delicat,amesteci sa se combine.Torni in tava pragatita si coci la 200*C,cca 14 min,pana se aureste deasupra.
3.Lasi foaia sa stea 1 min.Rastorni pe prosop curat si preasari cu zahar pudra.Ungi hartia cu apa,lasi 1 min sa se inmoaie inainte sa o cureti de pe foaie.Tai marginile daca e nevoie.Rulezi strans cu prosopul,alsi 30 min sa se raceasca pe gratar.Derulezi cu grija foaia,intinzi gemul in strat subtire,rulezi strans si racesti cel putin 1-2 ore inainte de taiat.

Reteta aici:

Cassis Biscuit Roulade
http://schneiderchen.de/448Cassis-Biscuit-Roulade.html

Tije brusture in loc de anghinare



Aceasta simpla si minunata reteta este similara cu Inimi de anghinare,de care acum 2000 de ani se bucurau romanii.

Ingrediente 4-6 portii:

2 Linguri ulei masline
4 catei usturoi,zdrobit
2 cani tije crude de brusture /cardunes,decojite,feliate subtire oparite 1 min si uscate sau 2 cani inimi anghinare feliate
2 lingurite oregano
1/4 lingurita sare,sau dupa gust
1/4 lingurita piper,sau dupa gust
3/4 cana supa/apa
1 Lingura vin zmeura/vin rosu

Pregatire:

1.Sotezi tulpinile brusture si usturoiul in ulei masline 5 min.
2.Adaugi restul ingredientelor,gatesti la foc mediu,neacoperit,amesteci,pana cand lichidul s-a evaporat,cca 5-10 min.
Timp pregatire:20 min.

Reteta aici:

Cardunes in Wine
http://www.wildmanstevebrill.com/Web%20Recipes/CardunesInWine.html

marți, 27 ianuarie 2009

Fasole chinezeasca



Ingrediente:

1 legatura fasole chinezeasca(fiarta sa fie moale)
1 1/2 Lingura fulgi chilii rosu
2 Linguri usturoi fin feliat
2 Linguri ghimbir,feliat vertical,fin
3 Linguri sos alune(peanut sauce)
3 Linguri sos Teriyaki
2 Linguri ulei susan/ulei ghimbir/obisnuit
sare(dupa gust,sosul Teriyaki are destula sare)

Pregatire:

1.Incalzesti uleiul susan/ulei ghimbir/obisnuit in wok/tigaie.
2.Adaugi usturoiul,ghimbirul,fulgii ardei si sarea.
3.Prajesti pana usturoiul se rumeneste usor.
4.Adaugi sosul alune si Teriyaki si amesteci bine.
5.Dupa ce ai fiert fasolea o amesteci in tigaie sa se acopere bine cu sos.
6.O prajesti 2-3 min,iei de pe foc.
7.Garnisesti cu ceapa verde.

Servesti calda cu orez.Este o masa completa cu/fara orez.Partea buna e ca poti folosi acest sos deja pregatit,este ca obtii aroma potrivita fara sa adaugi ingrediente in plus.

Reteta aici:

Chinese String Beans

http://sreelus.blogspot.com/2008/03/chinese-string-beans.html

Capsuni umplute



Ingrediente:

470/570(ml) capsuni
225 g crema branza,moale
1/2 cana zahar pudra/dupa gust
2 Linguri lichior portocale/ extract vanilie ,dupa gust

Pregatire:

Tai putin din capsuni ca sa stea vertical.Tai 3/4 din capsuna in cruce de sus in jos.
Bati crema branza,zaharul,lichiorul,sa se omogenizeze.Pui umplutura in cornet/pos,cu varful in stea,umplii capsunile,le asezi pe farfuria de servit.

Reteta aici:

Stuffed Strawberries

http://amberskitchen.blogspot.com/2007/05/stuffing-strawberry.html

Margaritar/Lacramioare

Trandafiri



Crizanteme

Ardei portocalii

Brandusa/Zephyranthes

Zygocatus/Craciunita


Lisianthus


Gerbera

TRANDAFIRUL CHINEZESC - Hibiscus rosa-sinensis

Regina noptii/Nicotiana affinis

Orhidee

Leandrul / Nerium Oleander

caladium

Azalee (Rododendron)

Hoya - Floarea de ceara


Fuchsia hybrida-cercelus


Dimorphotheca aurantiaca

Cycas revoluta (sagotierul japonez)

Clivia-CRIN ROSU

CAMELIA / Camellia japonica

BUJORUL / Paeonia officinalis

Begonia

Abutilon - Artarul de camera

Calceolaria

Iasomie de Madagascar

Scutellaria costaricana

Streptocarpella/Streptocarpus

Plante agatatoare-Bignonia alliacea

Planta agatatoare-Cydista aequinoctialis