duminică, 15 martie 2009

Cozonac unguresc



Ingrediente:

300 g faina
50 ml lapte cald cu 1 lingurita de zahar in el
25 g drojdie
50 ml rom
50 g zahar
20 g zahar vanilat/2 plicuri
2 oua
80 g unt+ pt uns forma
1 lingurita ulei
150 g fructe uscate/glasate(stafide,prune,caise)
coaja portocala,rasa
1 galbenus

Pregatire:

Speli stafidele in apa fierbinte,le pui in rom la inmuiat.
Dizolvi drojdia in lapte caldut cu zahar
Cerni faina in bol faci o gropita in mijloc.
Torni laptele si amestecul drojdie in mijloc,presari putina faina deasupra acoperi cu prosop si lasi la crescut in loc cald cca 15 min.
Topesti untul si-l lasi putin la racit.
Bati usor 2 oua,le amesteci cu 50 g zahar,romul scurs de la stafide,coaja portocala.
Adaugi amestecul aceste si untul si framanti bine,pana aluatul este elastic si cu basici.
Ungi forma copt.Pui aluatul pe masa infainata si framanti bine.
Intinzi un dreptunghi de 25/40 cm.
Presari stafidele si fructele uscate/confiate.
Rulezi si unesti capatele(faci un inel).
Il pui in forma,il acoperi cu prosop,lasi sa creasca pana umple forma,cca 30-40 min.
Preancalzesti cuptorul la 220*C,pui un bol cu apa rezistent la foc in cuptor,aburul fiind necesar pt coacere.
Tai deasupra aluatul cu foarfeca in zig-zag.
Amesteci galbenusul cu uleiul si ungi aluatul,pt o glazura frumoasa a cozonacului;poti presara migdale decojite.
Coci aluatul in mijlocul cuptorului 10 min la 220*C,reduci caldura la 200*C si coci inca 60 min.
Acoperi aluatul cu folie deasupra cana incepe sa se rumeneasca.
Lasi putin in forma,apoi il scoti.
Tai si presari zahar pudra

Este delicios cu o cana cafea sau ciocolata calda pt micul dejun.

Reteta aici:

Hungarian Easter Recipes-Milk Loaf with Dried Fruits
http://www.budapest-tourist-guide.com/hungarian-easter-recipes.html

Niciun comentariu: