duminică, 30 noiembrie 2008

Bradut aperitiv



Ies 2 brazi;32 aperitive

Ingrediente:

2 pachete aluat foitaj(cca 225 g fiecare)
225 g crema branza,moale(la temp. camarei)
1/2 cana smantana fermentata
1 lingurita marar uscat
1/8 lingurita pudra usturoi
3 cani legume asortate,tocate fin(ardei gras,brocoli,morcov,castravete si/sau ceapa verde)

Pregatire:

1.Preancalzesti cuptorul la 190*C.Tai aluatul nu-l desfasori,in 16 bucati fiecare aluat.
2.Asezi feliile taiate,cu taietura in jos,in tava neunsa,pt a forma arborii.Pt a forma fiecare copac,incepi sa asezi o felie(rondea)sus,aranjezi sub ea 2 felii,sa se atinga marginile.Continui sa aranjezi randul 3(trei felii),continui cu 4 si termini cu 5 felii pe rand.Folosesti bucatile ramase pt trunchi.Refrigerezi copacul cat coci altul.
3.Dai la cuptor 1 copac,11-13 min/pana e maro-auriu.Racesti 1 min,scoti cu grija pe un gratar sa se raceasca.Coci al 2-lea copac.
4.Asezi fiecare copac pe platou.Intr-un bol mic,amesteci crema branza,smantana,mararul,pudra usturoi,amesteci sa se omogenizeze bine.Intinzi amestecul pe amandoi copacii.Decorezi copacii cu bucati de legume asortate.Refrigerezi pana servesti.Pt a servi rupi felii(rondele) din copac.


Reteta aici:

Tree-Shaped Crescent Veggie Appetizers

http://www.pillsbury.com/Recipes/showrecipe.aspx?rid=15627

Rulada cu marmelada portocale




Ingrediente:

Pt foaie:

120 g faina paine
5 oua(separate albusul de galbenus)
150 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 borcan marmelada portocale
5 lingurite Cointreau /Grand Marnier


Glazura:

150 g ciocolata neagra(60 % cacao)
80 g alune padure,prajite,strivite

Pregatire:

1.Preancalzesti cuptorul la 160*C(gaz5-6)
2.Intr-un bol mare,pui galbenusurile si zaharul,bati energic,pana amestecul se albeste,si cand ridici formeaza o banda,atunci amesteci cu lingura.Cand e gata adaugi faina.
3.Bati albusurile tare,le amesteci delicat in amestecul de ou si zahar.
4.Pui hartie intr-o tava mare,intinzi delicat,cat mai egal.Coci 20 min.
5.Cand s-a copt,rastorni pe o suprafata curata,lasi la racit.
6.Cand e rece,desprinzi hartia.
7.Ungi foaia cu alcool,cat mai uniform si intinzi marmelada deasupra.
8.Rulezi cu grija.Dai la frigider.
9.Pui ciocolata pe baie apa la topit.
10.Scoti rulada din frigider,o pui pe un gratar,o ungi cu ciocolata,sa se acopere.
11.Cand s-a racit putin,o rulezi prin alunele sfaramate.
Lasi la frigider cel putin 3 ore.
12.Inainte de servit tai marginile si o tai in 8 felii.

Reteta aici:

Orange Marmalade Swiss Roll

http://www.aftouch-cuisine.com/recipe/orange-marmalade-swiss-roll-333.htm

Cotlete porc la cuptor




Ingrediente:

3 Linguri ulei masline
4 cotlete grose porc
2 Linguri zahar brun(dark)
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru
1/2 lingurita pudra mustar
280 g rosii(conserva)
1/4 cana apa

Pregatire:

1.Preancalzesti cuptorul la 175*C.
2.Incalsezti uleiul la foc mediu.Asazi cotletele in tigaie,lasi cca 5 min pe fiecare parte,le rumenesti.Iei de pe foc.
3.Intr-un bol mic,amesteci zaharul,sarea,piperul si mustarul.
4.Aranjezi cotletele in tava medie,presari suc lamaie,asezonezi cu amestecul de zaharsi acoperi cu sos de rosii.Torni apa in tava.
5.Acoperi si coci 1 ora in cuptorul preancalzit la 70*C.


Reteta aici:

BAKED PORK CHOPS RECIPES

http://top-recipes.com/baked-pork-chops-recipes/

Cotlete porc la gratar



Ies 6 portii(1 cotlet si 1 1/2 Lingura sos pt o portie)

Ingrediente:

Sos:

1/4 cana zahar brun
1/4 cana ketchup
1 Lingura sos Worcester
1 Lingura sos soia putin sarat

Restu ingredientelor:

6 cotlete(170 g buc),gros de 1 cm
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita sare usturoi
1/4 lingurita piper rosu,macinat
ulei

Pregatire:

Pregatesti gratarul/tigaia gratar.
Prepari sosul:combini primele 4 ingrediente intr-un bol mic.Pui 1/4 cana sos intr-un bol mic,lasi deoparte.
Cureti grasimea de pe carne.Combini cimbrul,usturoi,sare,piper si presari peste carne.Asezi carnea pe gratarul uns cu ulei,coci 6 min pe fiecare parte,ungi cu sosul ramas.Servesti cotletul cu sosul pastrat(1/4 cana).

Reteta si info nutritional aici:

Barbecued Pork Chops

http://find.myrecipes.com/recipes/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=222227

Cod marinat cu Miso



Ingrediente:

2-3 fileuri/453g cod negru

Pt. Marinata:

1/4 cana sake(vin de orez 20% alcool)
1/4 cana mirin(vin de orez 14% alcool)
4 Linguri pasta miso alba
3 Linguri zahar

Pregatire:

1.Amesteci ingredientele pt marinat intr-un vas cu capac,lasi deoparte.
2.Usuci fileurile cu un prosop hartie si le pui in vasul cu marinata.Pui capacul si le lasi la frigider peste noapte/24 ore.
3.Preancalzesti cuptorul la 200*C.
4.Preancalzesti gratarul (de interior) in acelasi timp.
5.Stergi usor cu degetele excesul de marinata,dar nu-l spali.Pui pestele pe gratar si-l lasi pana se face usor brun pe ambele fete.
6.Transferi pestele in cuptor si-l coci 10-15 min.
7.Adaugi cateva picaturi de marinata pe farfurie si-l servesti cald.

Nota bucatarului:

1.Poti inlocui codul cu biban de mare/somon/orice fel de peste.
2.Exista diferite tipuri de Miso(rosu,maro,alb,etc).Folosesti Miso alb.


Reteta aici:

Black Cod with Miso (Miso-marinated Black Cod)

http://www.rasamalaysia.com/2007/04/recipe-black-cod-with-miso.html

Miso

Numit si pasta de fasole....
http://www.retetazilei.ro/Dictionar-culinar/M/Miso.html

Budinca vanilie



ingrediente:

1 cana lapte
1 cana smantana grasa
1 pastaie vanilie
4 galbenusuri
1 Lingura amidon porumb
1/3 cana zahar pudra


Pregatire:

1.Combini laptele si smantana in oala.Tai pastaia vanilie in 1/2 pe lung,scoti semintele,le adaugi in amestec.Dai la foc mediu.
Garesti amestecand constant,5 min/pana este fierbinte(dar NU fierbi).Iei de pe foc.
2.Amesteci galbenusurile,amidonul,zaharul pana se combina.Scoti pastaia vanilie din amestecul de lapte.Torni amestecul fierbinte peste amestecul de oua,amesteci constant.
3.Repui pe foc mic.Gatesti,amestecand constant,15-20 min/pana cand se ingroasa si acopera spatele lingurii(de metal)Nu lasa sa fiarba,s-ar putea taia.
4.Servesti budinca calda/rece peste fructe,clatite,etc.
Daca o folosesti mai tarziu o acoperi cu folie plastic sa nu formeze coaja.
Daca vrei sa faci budinca de ciocolata,adaugi 100 g ciocolata de buna calitate/cu lapte,la sfarsitul pasului 3,amesteci pana se omogenizeaza.

Reteta aici:

Traditional vanilla custard
http://www.taste.com.au/recipes/81/traditional+vanilla+custard

si aici:
http://www.taste.com.au/recipes/17909/vanilla+custard

Supa cu paine si coriandru



Ingrediente:

1 cana fasole uscata alba
2 Linguri ulei masline
2 cani praz(3 buc)
6 catei usturoi mari
8 cani supa pui/legume
2 cani coriandru(ai putea incerca cu patrunjel,dar folosesti mai putin de 2 cani)
o legatura mare de frunze sfecla(chard),fara tulpini,taiata grosolan(cca 4 cani)
o bucata bagheta/alta paine
4 oua
otet
sare si piper,dupa gust

Pregatire:

Fierbi fasolea in apa cu un catel usturoi,pana e moale.Scurgi si o lasi deoparte.Poti folosi din conserva.
Tai prazul pe 1/2 in lungime si apoi felii de 1cm.
Il sotezi in ulei masline pana se inmoaie.Adaugi 3 catei usturoi,tocati/striviti(prin presa).Continui sa sotezi pana usturoiul e moale,dar nu maro,micsorezi focul dupa cum e necesar.Adaugi 4 cani supa si fierbi la foc mic.
Adaugi fasolea si continui sa fierbi.
Pui coriandrul in blender cu 2 cani supa pastrate.Daca nu ai poti folosi un mojar/piulita,sa obtii o pasta omogena.Faci acest lucru mai tarziu,pt a pastra culoarea verde a coriandrului,incepe repede sa se inchida la culoare,si dupa amestecare la fel.
Intr-o oala mica aduci la fiert otetul ,cca 1 lingurita pt o cana apa.Lasi oul sa alunece cu grija,pana se stabilizeaza galbenusul,repeti cu restul.Scurgi si lasi deoparte.
Adaugi fr.sfecla in supa amesteci pana se oparesc,adaugi si amestecul de coriandru(din blender),asezonezi cu sare,piper.
Prajesti painea,o freci cu usturoiul ramas.Pe o singura parte/ambele,cum doresti.Asezi painea pe fundul bolului,pui un polonic de supa apoi oul fiert.


Reteta aici:

Cilantro Bread Soup

http://teaandcookies.blogspot.com/2007/06/cilantro-bread-soup-acorda-high-risk.html

Supa rece de sparanghel



Ingrediente pt 4 portii:

450 g sparanghel,fara partea lemnoasa
2 cani supa pui1/2 ceapa,taiata in sfert
226 g sparanghel,cu partea lemnoasa,taiat buc 2,5 cm
1 praz mediu,partea alba,tocata
1 Lingura unt
1/4 lamaie,sucul
1 Lingura cimbru tocat-optional
1/2 lapte batut
1/4 lingurita piper alb
sare,dupa gust


Pregatire:

1.Pui sparanghelul,ceapa si supa in oala,la foc viguros,fierbi 1 ora.Scoti legumele,le arunci.
2.Topesti untul la foc mediu,pui prazul si-l sotezi sa fie translucid.
3.Pui supa de baza iar pe foc,mediu,adaugi prazul,aduci la fiert si fierbi la foc mic.
4.Adaugi sparanghelul(450g),il gatesti cca 5 min,pana e facut.Iei de pe foc adaugi cimbrul,piperul si sarea.Lasi la racit.
5.Pui supa in blender,pasezi,adaugi laptele batut,ajustezi asezonarea.
6.Refrigerezi cca 4 ore inainte de servit.
Variante: poti inlocui laptele batut cu smantana grasa,scoti cimbrul si piperul alb si adaugi o lingurita curry.

Reteta aici:

Cold Asparagus Soup
http://cookingfortwo.about.com/od/soupssaladssandwiches/r/asparagussoup.htm

Supa rece de capsuni cu vin



Bogata si cremoasa,supa este minunata ca aperitiv/desert usor.

Ingrediente:

1420 g capsuni,spalate,cutatate
1 cana apa
1/2 cana zahar
1/4 cana faina obisnuita
2 cani vin Burgundia
2 cani suc portocala
3 cani smantana(fermentata)
1 cana lapte/smantana degresata
felii capsuni
frunze menta

Pt.inceput:

Tai capsunile in sfert,le fierbi 10 min in apa.Intr-o cratita separata combini faina si zaharul.

Apoi:

amesteci in ele vinul si sucul portocala.


La sfarsit:

Amesteci/bati iute,amestecul pana fierbe cca 10 min.Adaugi capsunile si racesti,apoi torni in blender,adaugi smantana si laptele.Racesti.Servesti cu garnitura de capsuni feliate si frunze menta.
Ies 6 portii.

reteta aici:

Chilled Strawberry and Burgundy Soup

http://willclowerrecipes.blogspot.com/2008/06/chilled-strawberry-and-burgundy-soup.html

Condimente Creole


1/2 cana boia iute/paprika
1/2 cana praf usturoi
1/4 cana pudra ceapa
3 Linguri piper negru,macinat
2 lingurite piper alb,macinat
2 lingurite ardei iute rosu/cayenne pepper
1/4 cana oregano uscat
1/4 cana cimbru uscat
2 lingurite chimen macinat
2 Linguri zahar

1.Amesteci toate ingred. impreuna,pastrezi in vas cu capac.
Ies 2 1/2 cani.


Reteta aici:

Creole Seasoning

http://twoyolks.org/2008/02/11/cajun-corn/

Porumb Cajun




Ingrediente pt 4 portii:

4 Linguri unt
1 Lingura usturoi tocat
3 cani porumb inghetat,dezghetat
5 lingurite Condiment Creole-vezi reteta
sare
2 Linguri patrunjel tocat


Pregatire:

1.Topesti untul intr-o tigaie medie,la foc mediu.Cand untul nu mai face spuma,pui usturoiul,il sotezi pana e auriu,cca 3 min.


2.Adaugi porumbul in sos,amesteci bine.
3.Adaugi Condimentele Creole,asezonezi cu sare si piper,dupa gust.Gatesti la foc peste mediu,cca 5 min,pt ca porumbul sa se incalzeasca destul.
4.Iei sosul de pe foc si amesteci cu patrunjel.
5.Servesti imediat.

Reteta aici:

Cajun Corn

http://twoyolks.org/2008/02/11/cajun-corn/

Condimente Creole
http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2008/11/condimente-creole.html

vineri, 28 noiembrie 2008

Pui inabusit in vin cu garnitura mere si otet balsamic



Ingrediente:

4 coapse pui(pulpe superioare)
sare si piper
1 1/2 cana vin mere(cidru)
1 mar,curatat,taiat cuburi 1 cm(a folosit mar verde)
1 esalota,cuburi
1 lingurita salvie
1 Lingura otet balsamic
1/4 cana nuci tocate,prajite

Pregatire:

Incalzesti in tigaie,la foc mediu,cidrul.Asezonesi cu sare si piper pulpele.Inabusi puiul pt 25 min cu capac pus,il intorci la 1/2 timpului.Scoti puiul il acoperi si-l tii cald.
Adaugi merele,ceapa si salvia in aceiasi tigaie.Fierbi la foc mic,neacoperit,10 min,pana se reduce aproape tot lichidul.Adaugi otetul balsamic si fierbi la foc mic,peste 1 min.Sevesti puiul presarat cu nuci prajite deasupra.

Nota: A fost un pic cam mult gust de otet balsamic,decat a planificat,data viitoare il va adauga mai devreme.In general i-a placut cum a iesit.


Reteta aici:

Cider Braised Chicken

http://www.of2minds.org/spice/archives/cat_recipes.html

Pui glasat cu sos balsamic de mure



Ingrediente pt 2 portii:

1 lingurita ulei rapita
2 piepti pui fara piele
1/4 lingurita cimbru uscat
1/4 cana ceapa,tocata
1,5 Linguri otet balsamic
3 Linguri gem mure fara seminte
sare si piper


Pregatire:

Intr-o tigaie mare unsa,incalzesti uleiul.Presari puiul cu sare, piper si cimbru.Il pui in tigaie si-l lasi 5 min pe fiecare parte.Il scoti si-l tii cald.Adaugi ceapa in tigaie,o sotezi pana e translucida.Torni peste ea otetul balsamic si gemul.Amesteci constant pana gemul de inmoaie/amesteca.Servesti sosul peste pui.

Reteta si info nutritional aici:

Blackberry-Balsamic Glazed Chicken

http://recipe.groups.vox.com/library/post/6a00cdf3a364f7cb8f00f48cec10050003.html

Pui cu sunca rozmarin si vin



Ingrediente:

2 Linguri ulei ev. masline
3 piepti pui mari,taiati in 1/2,scos osul si pielea
3 ciocanele/pulpe inferioare cu piele
3 coapse/pulpe superioare cu piele
1 cana/142g cuburi de 0,6 cm sunca
6 catei usturoi,fin feliat
2 Linguri rozmarin tocat
1 1/4 cana vin sec alb
1 cana supa pui putin sarata
1 cana rosii(cutie)zdrobite cu adaos piure
crengute rozmarin

Pregatire:

Preancalzesti cuptorul la 160*C.Incalzesti uleiul la foc mediu-mare intr-o oala groasa.Presari puiul cu sare si piper.Prajesti puiul in 2 loturi,cca 4 min pe fiecare parte,sa se aureasca.Il scoti pe platou.Adaugi sunca,usturoiul,rozmarinul tocat in aceiasi oala,amesteci 1 min.Adaugi vinul,supa pui,rosiile.Aduci la fiert,cureti partile arse ce s-au prins.Fierbi 5 min.Repui carnea in oala,intr-un singur strat.Aduci la fiert.Acoperi si dai la cuptor,coci pana puiul e facut cca 20 min.Scoti pieptul pui,continui sa coci pana pulpele sunt facute, inca cca 10 min.Scoti oala din cuptor.Pui pieptul in oala.(poate fi pregatita cu o zi inainte.Racesti usor.Refrigerezi neacoperit pana e rece,acoperi si refrigerezi.)
Aduci amestecul de pui la fiert.Transferi puiul in tava,acoperi cu folie.Fierbi sosul pana se reduce la 2 cani si acopera spatele lingurii cca 5 min.Asezonezi cu sare si piper.Torni sosul peste pui.Decorezi cu crengute rozmarin,servesti.

Reteta aici:

Chicken with Prosciutto, Rosemary and White Wine

http://www.of2minds.org/spice/archives/cat_recipes.html

Aluat pt Briose



Pt: 1 briosa
timp:6 h 30 min

Ingrediente:

250 g faina
6 g sare
35 g zahar
15 g drojdie proaspata
2 oua
125 g unt
70 g lapte

Pregatire:

Dizolvi drojdia in lapte cald,de 3 ori volumul ei.O versi in bolul mixerului.
Adaugi faina cernuta cu zaharul si sarea,amesteci 1/2 din oua.
Amesteci,cu spatula de lemn(in bolul mixerului).
Faci o adancitura ,pui toate ingredientele.
Dai la vit mica 5 min,adaugi restul de oua,nu le amesteci prea mult in aluat,doar pana sunt absorbite.
Amesteci repede untul,capata consistenta de aluat.
Dupa ce amesteci untul,nu mai amesteci.
Pui intr-un vas,acoperi si lasi 25-30*C,timp de o ora la crescut.
Rupi aluatul si-l dai la frig 1 ora.Lasi din nou sa creasca 1h 30 min,il rupi din nou.Dai 1 ora la rece.
Aluatul e gata de folosit.
Il pui intr-o forma briosa unsa cu unt.
Lasi din nou 1 ora 30 min-2 ore.
Dupa ce se ridica usor,ungi delicat cu galbenus.
Dai la cuptor cald la 180*C.Briosele se umfla putin si incep sa aiba o crusta aurie.
Lasi la copt 25-30 min.
Dupa ce se coc,le pui pe gratar la racit,in forma.


Reteta aici cu poze pe etape:

Pâte à brioche


http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/pate_brioche_ill.html

Chec batut




Ingrediente pt 2kg chec.

20 galbenuse
2 albuse,batute tare
500 g faina fina
125 g zahar pudra
125 g drojdie proaspata
500 g unt
1 pahar vin/coniac/kirsh(lichior cirese) si putina sare

Pregatire:

Pui faina in bolul mixerului,adaugi untul topit,zahar,alcoolul,sarea,20 galbenuse si drojdia(dizolvata in putina apa).La sfarsit amesteci albusurile batute spuma tare.Framanti cu mana,pana aluatul se desprinde de pe degete.Ungi 4 forme de 15 cm adancime,imparti aluatul in ele.Acoperi formele si lasi la crescut in loc cald.Pui in cuptorul cald sa creasca pana la marginea formei.
Coci 20 min.Pt ca aceasta reteta sa fie un succes,faci minim 4 checuri.

Reteta aici:

Gâteau battu (a type of brioche cake)

http://www.cr-picardie.fr/en/article.php3?id_article=232

Serbet de mure si Cabernet



Ingrediente:

1 cana zahar
1 cana Cabernet Sauvignon
680 g mure proaspete/congelate,neandulcite eliminat sucul,+16 mure proaspete
2 Linguri suc proaspat lamaie/portocala
8 lamai perfecte/frumoase
crenguta menta/cimbru pt garnitura


Pregatire:

1.Amesteci zaharul si vinul intr-o oala mica.Aduci la fiert pe foc mare,amesteci pana se dizolva zaharul.Fierbi 1 min.Transferi siropul intr-un bol mare.Racesti pana siropul e rece,cca 3 ore.
2.Lucrezi in loturi,pui in blender si pasezi murele,sucul si siropul racit,obtii un amestec omogen,strecori in alt bol mare,arunci semintele.
3.Pu in aparatul de inghetata si urmezi instructiunile.Transferi serbetul in container si congelezi pana se intareste,cca 6 ore.Poate fi facut cu o saptamana inainte.
4.Tai 1/3 din fiecare lamaie.Scoti cu lingura miezul,lasi coaja intacta(miezul il congelezi sau ii dai alta utilizare).Tai destul din partea de jos a lamaii ca sa stea vertical.
Pt servit:
Umplii fiecare lamaie cu serbet,garnisesti cu o mura proaspata si crengute de menta/cimbru.

Reteta aici:

Blackberry Cabernet Sorbet

http://www2.samsclub.com/Recipe/Recipe/Recipe.aspx?id=105

Bastonase crocante de pui



Ingrediente:

340 g piept pui fara piele
2 albusuri batute
1 Lingura miere
2 cani fulgi porumb,zdrobiti
1/4 lingurita piper
1/4 cana miere
4 lingurite mustar(Dijon)
1/4 lingurita pudra usturoi


Pregatire:

Speli puiul.il usuci cu un prosop hartie.Il tai in benzi lungi lare de 2 cm.Intr-un castron mic combini albusurile cu o lingurita miere.In alt bol combini fulgii porumb si piperul.Treci carnea prin albus apoi prin cel de fulgi.Asezi pe un singur strat in tava neunsa si coci la 200*C,12-13 min/pana sunt gata.In acelasi timp,faci sosul:amesteci intr-un bol mic mierea(1/4 cana),mustarul,pudra usturoi.Servesti cu puiul.Ies 4 portii.

Reteta aici:

Crispy Chicken Fingers

http://ths.gardenweb.com/forums/load/recipex/msg0313100620516.html

Cocktail cirese



Ingrediente:

1 Lingura lichior cirese
2 Linguri coniac
1 lingurita Grenadine
suc portocala
1 cireasa Maraschino pt decor(conservata,dulce usor colorata)

Pui in shaker primele 3 ingrediente,peste gheata,amesteci bine.
Gusti,apoi adaugi sucul portocala,dupa gust.
Strecori intr-un pahar cu marginea imbracata in zahar si decorezi cu cireasa.

Reteta aici:

Cherry Delight

http://cookalmostanything.blogspot.com/2008_01_01_archive.html

Chiftele cu ardei/ Gateaux Piments



Ingrediente:

300 g mazare uscata galbena/linte
2 cepe(esalote)
1 lingurita pasta usturoi
5 ardei verzi/rosii chilii/mai mult sau mai putin dupa gust
50 g frunze coriandru
50 g ceapa verde
1 lingurita chimen pudra
ulei sare dupa gust

Pregatire:

1.Inmoi mazarea peste noapte(cel putin 5 ore).
2.Scurgi si o macini fin.
3.Toci cepele(esalote)
4.Feliezi ardeii.
5.Tai coriandrul si ceapa verde,fin.
6.Amesteci toate.
7.Faci bile mici din amestec.


Coacere:

1.Incalzesti uleiul la foc mediu,in tigaie.
2.Pui bilele,le intorci sa capete o culoare uniforma.
3.Odata ce sunt maro-aurii sunt gata.
4.Nota:Daca se rumenesc prea repede inseamna ca uleiul e prea cald.Reduci focul,altfel raman nefacute in interior.
5.Le scoti pe hartie absorbanta.

Servire:

Le mananci calde.
Servesti cu chutney de rosii/salsa.
Le strivesti/presezi si le servesti in sandwich cu unt.

Alte posibilitati:


In timpul pregatirii la pasul 6,poti adauga pudra chilii,pt extra aroma.
Cand sunt gata le poti cufunda in sos de curry pt 30 min si servi calde cu orez.
Le poti cufunda in sos rougail(sos cu carnati afumati,rosii,ceapa,curcuma,ghimbir,piper)



Reteta aici:

Chilli Fritters | Gateaux Piments

http://www.flickr.com/photos/abeeluck/2626154132/in/set-72157606061234266/

Cocktail Bicicleta



Ingrediente:

1 parte Camparii
2 parti vin alb usor,Pinot Gri
apa minerala
gheata

Torni ingredientele peste gheata,intr-un pahar vin,amesteci sa se combine.
Repeti daca e nevoie.


Reteta aici:

Bicicletta

http://hedonia.seantimberlake.com/hedonia/2008/06/bicicletta.html#more

Pui a la Manciuria



Ingrediente:

450 g piept pui,fara piele(taiat buc. de 2,5 cm)
1 1/2 Lingura faina
1 1/2 Lingura amidon porumb
1 ou
sare si piper dupa gust
1 ceapa mare,feliata


Pt.Sos:

1/2 cana supa pui
1/4 cana ketchup
1/4 cana piure rosii
3 Linguri sos soia
1 Lingura zahar
1 Lingura usturoi,tocat
1 Lingura ghimbir,tocat
2 Linguri apa
1 Lingura amidon porumb
coriandru proaspat,tocat,pt garnitura
ulei pt prajit


Pregatire:

Pasul 1.Intr-un castron amesteci faina cu 1 1/2 lingurita amidon,ou,sare,piper.Daca aluatul e prea gros adaugi putina apa sa-l subtiezi.Treci carnea prin el,o imbraci bine,o prajesti in ulei(190*C)sa fie maro-aurii.Le scoti pe prosop hartie si le tii la cald.

Pasul 2:Pui putin ulei in wok si prajesti ceapa cca 1 min.Adaugi usturoiul si ghimbirul,le prajesti cca 30 secunde.Adaugi supa pui,ketchup,rosiile piure,sos soia si zahar.Amesteci bine,aduci la fiert.Combini 2 linguri amidon cu 1 lingura apa rece si o torni peste celelalte,in timp ce amesteci.

Pasul 3:Intr-un bol torni sosul peste pui.Amesteci bine si desupra presari coriandru proaspat.Servesti cu orez alb.

Reteta aici:

Chicken Manchurian Recipe

http://blogchef.net/chicken-manchurian-recipe/

Friptura cu garnitura cartofi si mazare



Ingrediente pt 6 portii:

Pt cartofi:

6 cartofi mari cu coaja subtire
1 lingurita unt
1/4 cana lapte

Pt Pui:

1 cana lapte 1%
1 cana faina
1/2 lingurita condimente
1/2 lingurita piper
unt
900 g antricot/cotlet vita/vitel(batuta sa se inmoaie/ Tenderized)
hartie cerata

Mazare:

4 cani mazare fina,congelata


Pregatire:

Pt cartofi:

1.Speli cartofii,ii tai pe 1/2 si-i pui la fiert cu apa rece.Cand incepe sa fiarba reduci focul la mediu.
2.Lasi 15 min sau pana cand intepi cu un cutit,intra f. usor.

3.Ungi o tigaie antiaderenta mare,dai la foc mediu-mare.
4.Treci carnea in faina,apoi in lapte,apoi in faina si o pui in tigaia fierbinte.
5.Nu te juca cu friptura,las-o sa se rumeneasca complet apoi o ungi cu unt,o intorci.


Mazarea:
1.Speli mazarea in strecuratoare.O pui la microunde,acoperi si o fierbi la putere mare,4 min,lasi deoparte.
2.Cand totul este gate,reancalzesti suplimentar mazarea 2 min.

Reteta aici:

Chicken-Fried Steak with Smashed Potatoes and Peas

http://www.foodtv.ca/recipes/recipedetails.aspx?dishid=8151

Paste chinezesti/Chow Mein



Ingrediente 1 portie:

o portie spaghete
cateva felii ghimbir
2 catei usturoi
1/2 ceapa rosie
varza(chinezeasca)
ceapa verde
piper alb dupa gust
sos soia gros
sos soia light
ulei pt prajit

seminte susan
muguri fasole(bean sprout)
poti adauga orice fel carne/fructe mare la alegere

Pregatire:

1.Fierbi spaghetele dupa instructiuni.
2.Intre timp,incalzesti uleiul in wok,sotezi ghimbirul,ceapa,usturoiul,pana dezvolta aroma/incepe sa miroasa.Apoi in acelasi wok,pui sosul soia dark,suficient pt a acoperi pastele,il fierbi putin la foc mic.Adaugi pastele fierte si le lasi pana acestea se coloreaza de la soia.Apoi pui varza,ceapa verde,mugurii fasole,continui sa gatesti putin.Adaugi sosul soia light,piperul alb,dupa gust.Mai prajesti cca 3 min,gata.
4.Servesti cu seminte susan prajite.

Reteta aici:

Chow Mein
http://kitchenat19.blogspot.com/2008/09/chow-mein.html

Salata chinezeasca pui



Ingrediente:

2 lingurite ghimbir proaspat,ras
2 lingurite usturoi fin tocat
1 Lingura mirin(otet orez)/otet sherry(din vin Xeres)dulce
1 Lingura sos soia putin sarat
1 Lingura ulei susan prajit
1 piept pui fara piele,taiat pe 1/2
1/2 ardei gras rosu/galben,fasii subtiri
1 1/2 - 2cani zarzavaturi amestecate,rupte bucati
1 lingurita ulei vegetal

Intai:

Asezi ghimbirul si usturoiul in punga plastic.
Adaugi mirinul,sos soia,si uleiul susan.
Masezi usor punga sa se amestece ingredientele.

Apoi:

Bati carnea,sa o aplatizezi,o pui in punga,scoti aerul afara.Intorci punga de mai multe ori,sa se acopere fileurile si le marinezi cel putin 1/2 ora sau in frigider pana la 8 ore.

Cu zece minute inainte de a manca:

Imprastii salata pe farfurie.
Incalzesti uleiul vegetal,la foc mediu-mare in tigaie/gratar.Coci fasiile de ardei,le intorci ocazional,pana se inmoaie si se rumenesc,lasi deoparte.

Pt. pui:

Prajesti puiul pe ambele parti,reduci focul la mediu,pana nu mai e roz in centru,cca 5 min.
Transferi fileurile pe un tocator curat si le lasi la odihna cateva min.Pui 1/2 cana apa in tigaie si gatesti 1-2 min,amesteci(sosul).

La sfarsit:


Tai puiul pe diagonala si-l pui in centrul verdeturilor.
Presari sosul de carne si presari fasiile de ardei deasupra.

Reteta aici;

Chinese Chicken Salad

http://willclowerrecipes.blogspot.com/2008/08/chinese-chicken-salad.html

Supa cu naut,rosii si secara




Secara contine fibre si proteine naturale mai mult ca graul.Pt. un gust mai intens,foloseste boia afumata,in loc de una dulce.

Ingrediente pt.4 portii(ies 6 cani):

1 cana secara alba/alac(Triticum spelta)
2 Linguri ulei masline
1 ceapa medie,tocata
1 morcov,taiat pe lungime,taiat buc de 1 cm
1 tija telina,tocata
4 catei usturoi,tocati
sare si piper
2 frunze dafin
2 lingurite chimen macinat
1/8 lingurita sofran(optional)
4 cani supa pui,de casa/conserva
1 cutie(406 g)rosii taiate
1 cutie(420 g)naut,scurs si clatit
1/4 frunze patrunjel,pt garnisit

Pregatire:

1.Asezi secara intr-un bol,o acoperi cu apa rece.Lasi la inmuiat 1 ora,scurgi.
2.In oala de 5 l,incalzesti uleiul peste mediu.Adaugi ceapa,morcovul,telina si usturoiul.Asezonezi cu sare,piper si gatesti 5 min.Adaugi dafinul,paprika,chimen,sofran,secara,supa si 1 cana apa.Aduci la fiert,reduci la mic si fierbi 30 min/pana secara e moale.
3.Adaugi rosiile si nautul si gatesti 20 min,sa se dezvolte aroma.Scoti dafinul,presari patrunjel inainte de servit.

Reteta si info nutritional aici:

Chickpea, Tomato, and Spelt Soup

http://www.wholeliving.com/recipe/chickpea-tomato-spelt-soup?rsc=also_try

Supa de pui cu taitei fasole/Cellophane noodles



Ingrediente pt 8 portii:

1130 g coapse pui(8)
2 lingurite sare
1 1/2 Linguri ghimbir tocat
2 1/2 litri apa
1 ceapa mare,fin tocata
1 1/2 cuburi foarte mari knorr-bulion de pui
4 ciuperci maronii(shiitake)uscate
226 g taitei fasole chinezeasca/Cellophane noodles taiata de 8cm,cu foarfeca
1/2 cana ceapa verde
1 lingurita piper negru


Pregatire:

Fierbi la foc mic puiul cu sare si ghimbir in 2 litri apa intr-o oala de 5 l,partial acoperita,iei spuma ocazional.Il fierbi pana este f. moale cca 40 min.Il scoti cu un cleste intr-un bol,pastrezi supa.Cand puiul este rece,scoti pielea si oasele.
Torni supa prin sita fina,o pui in oala cu 2 cani apa,ceapa,knorr si fierbi la foc moderat,acoperit,amestecand ocazional,5 min.Inchizi focul si lasi acoperit,30 min.Amesteci in ea puiul sa se incalzeasca.Amesteci in ea ceapa verde,piper,sare sipotrivesti gustul.


Reteta aici:

chicken long rice

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/CHICKEN-LONG-RICE-103053

taitei fasole chinezeasca/Cellophane noodles au la Mega Image

Vinuri terapeutice



Vin alb cu lamaie si cimbru

1 sticla vin alb sec(Chardonnay)
coaja de la o lamaie
1 crengute mari cimbru


Vin roze cu portocale si salvie

1 sticla vin roze
coaja de la o portocala
5 frunze salvie,zdrobite


Vin rosu cu scortisoara si ghimbir

1 sticla Cabernet Sauvignon
1 lingurita ghimbir,tocat
2 bete scortisoara

Pt toate retetele combini toate ingred. in bol de sticla/vas cu capac.Acoperi cu folie plastic,lasi la macerat o zi.Filtrezi si servesti.Cand tai coaja lamaie/portocala sa nu tai si din partea alba-amara.


Reteta aici:

Infused wine recipes

http://blog.evite.com/evite/2008/01/infused-wine-re.html

Cocktail morcovi



Ingrediente pt 2 portii:

suc de la 10 morcovi medii
1 para/mar
o bucata ghimbir de 2,5 cm

Nu uita sa te speli imediat pe dinti,dupa ce bei,altfel o sa ai un zambet portocaliu.

Reteta aici:

Carrot Mocktail

http://jugalbandi.info/2007/04/a-new-verb-and-a-quiz/

Coctail-urile Mock,nu contin nici un pic de alcool,sunt o frumoasa alternativa pt cei cu nevoi speciale sau pt cei care prefera sa nu bea alcool

Reteta aici:

Carrot Mocktail

http://jugalbandi.info/2007/04/a-new-verb-and-a-quiz/

marți, 25 noiembrie 2008

Ardei murati(Escabeche)



Este folosit in Mexic la salsa,guacamole si la multe feluri de mancaruri.Este iute si aromat!

Ingrediente:

226 g ardei iute(chili)
1/3 cana ulei masline
2-3 cepe galbene medii,fin feliate
2-3 morcovi medii,fin feliati
1/2 conopida mica,buchetele-optional
1 capatana usturoi,separati cateii,dar nu decojiti
4 cani otet mere
2 Linguri sare de mare
2 frunze dafin
1/2 lingurita oregano uscat
4 crengute maghiran sau 1/4 lingurita uscat
4 crengute cimbru proaspat sau 1/4 lingurita uscat
1 Lingura zahar

Pregatire:

1.Speli ardeii,lasi tulpina.Tai in cruce varful fiecarui ardei,astfel incat sa patrunda in el otetul.
2.Incalzesti uleiul intr-o tigaie mare.Adaugi ardeii,ceapa,morcovii,canopida si usturoiul.Le prajesti la foc mediu cca 10 min,a,esteci ocazional.
3.Adaugi otetul,sarea,ierburile si zaharul,aduci la fiert.Micsorezi focul si fierbi 5 min/10 in functie de ce ardei folosesti,amesteci ocazional.
4.Umplii 4 borcane de 473 ml,sterilizate.Deasupra sa fie otet si pui capacul.Fierbi pe baie apa 10 min.
Dupa ce deschizi borcanul,il poti pastra 2 luni in frigider.

Reteta aici:

Pickled Jalapenos (Escabeche)

http://www.elise.com/recipes/archives/001475pickled_jalapenos_escabeche.php

Tofu la abur cu creveti



Ingrediente pt 2 portii:

o bucata tofu(200-300g)
30 g dovleac negatit
3 bucati Kamaboko/surimi
1 crevete mare,curatat


Sos:

3 Linguri apa/supa
1/4 lingurita zahar brun
1/2 lingurita ulei susan
un praf piper alb
1/2 lingurita amidon porumb
1/2 lingurita sos soia dark


Pt.Garnitura:

icre crevete
ceapa verde tocata

Pregatire:

1.Pui dovleacul in blender,il pasezi fin.
2.Pui surimi pe feliile de tofu,deasupra asezi piureul dovleac si peste el crevetele,le fierbi la abur 5 min,la foc mare.Scurgi lichidul pt a fierbe la abur tofu.
3.Aduci ingred. pt sos la fiert.Torni peste tofu gatit.Garnisesti cu icre si ceapa tocata.

Reteta aici:

Steamed Tofu with Pumpkin, Prawns & Ebikko

http://www.noobcook.com/2008/11/12/steamed-tofu-with-pumpkin-prawns-ebikko/

duminică, 23 noiembrie 2008

Bastonase cu ciocolata



Ingrediente

50 g alune tocate
200 g unt
100 g zahar pudra
50 g ciocolata neagra/menaj(pana la 70% cacao)
1 galbenus
1 lingurita rom
2 Lingura cacao pudra
300 g faina
50 g ciocolata pt decor

Pregatire:

Freci untul moale cu zaharul,spuma.Razi fin ciocolata si o amesteci cu untul impreuna cu galbenusul,o lingura cacao,alunele de padure macinate fin ca o faina.Amesteci bine,un timp,adaugi faina amestecand cu o spatula,sa obtii un amestec omogen.Formezi o painica,o infasori in folie si dai la frigider sa stea cca 30 min.
Dai cuptorul la 160*C.
Formezi din aluat snururi de 4-5 cm lungime,le pui pe hartie copt si le coci 12-15 min.Lasi sa se raceasca si le pudrezi cu cacao si le decorezi cu ciocolata topita.

Reteta aici:

BASTONCINI AL CIOCCOLATO

http://croce-delizia.blogspot.com/2008/11/bastoncini-al-cioccolato.html

Biscuiti moi cu cocos, miere si iaurt



Ingrediente pt 40 bucati:

250 g faina tip 00
80 g cocos deshidratat
150 g iaurt integral
100 g miere,cu aroma puternica(erica/iarba-neagra,mur,eucalipt)
10 g praf copt

Pregatire:

Lucrezi toate ingredientele pana obtii un aluat neted si elastic.Rupi bucatele de marimea unei nuci,faci bile si le pui in tava unsa si infainata/hartie copt,le presezi usor.Preancalzesti cuptorul la 175*C si-i coci 20 min.Stingi focul,si-i lasi sa se raceasca in cuptor,5 min cu usa inchisa,apoi 1/2 deschisa.Deci se vor usca bine,in timp ce restul ramane moale datorita iaurtului di praf copt.Acesti biscuiti nu sunt deosebiti de dulci,de aceea ii poti acoperi cu glazura de zahar/zahar pudra.
Nu contin unt/oua/zahar sunt perfecte pt cei care tin o dieta.

Reteta aici:

Biscotti morbidi al cocco con miele e yogurt
http://panemieleblog.blogspot.com/



Erica/ iarba-neagra

Datorita numeroaselor sale proprietati (proprietati aseptice, vasoconstrictoare, sedative, diuretice, expectorante) Erica poate fi folosita ca medicament. In medicina populara, planta macerata se aplica pe incheieturile bolnavilor de artrita si reumatism. O infuzie din flori de Erica va poate ajuta in cazul in care suferiti de insomnii, sunteti raciti sau rinichii nu mai functioneaza in mod normal. Toamna se recolteaza crengutele, punandu-se la uscat pentru a fi folosite ulterior.

In unele tari nordice, Erica este o planta natioanala foarte raspandita, folosindu-se ca si condiment pentru diverse feluri de mancare. Din frunzele sale este obtinut un extract folosit in industria berii pentru imbunatatirea aromei acesteia.


http://www.gradinamea.ro/Erica__sau_cum_o_planta_decorativa_poate_fi_si_medicament_4996_581_1.html

Cartofi Duchess




Ingrediente:

4 cartofi mari,cubuti mari
1 ou mare,putin batut
2 Linguri unt
1/2 cana branza rasa,Cheddar/ce praferi-optional
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper alb
1/2 lingurita paprika,amestecata cu suficienta apa cat sa formeze o pasta-optional pt garnisit
1 Lingura patrunjel tocat

Pregatire:

Preancalzesti cuptorul la 190*C.
Intr-o oala mare, pui la foc peste mediu,apa si cartofii,pana se inmoaie,dar nu terci.Scurgi cartofii ii pui pe foc,in oala sa se elimine orice exces de umiditate.Cat sunt inca fierbinti ii pasezi,sa nu mai ramana nici o bucata sa fie omogen.Pui peste ei untul,branza,ou,sare,piper.Pui cu lingura/cornet in forme de budinca.Cu o pensula ungi deasupra cu pasta de boia si presari patrunjel.Pui in cuptor pe raftul din mijloc,30 min/pana marginile sunt egal rumenite.Servesti imediat,cat sunt inca fierbinti.Ies 4 portii.


Reteta aici:

Duchess Potatoes

http://thewellseasonedcook.blogspot.com/

Oase mici-biscuiti




Painea mortilor este un dulce traditional in Mexic,se face de ziua mortilor.
Pt ca aluatul este bogat si moale, modelarea este un pic complicata.Imparti aluatul in bucati individuale,formezi bile si le refrigerezi 1 ora.Periodic iti racesti mainile cu o bucata gheata in timp ce le modelezi.
Le-a facut de cca 10 cm lungime(nu le faci prea groase pt ca vor creste mult)

Ies 18 biscuiti.

Timp:

Amestecat:30 min
Prima fermentare:1 ora cu variante de la 30 si 60 min,apoi peste noapte in frigider
Impartit,racit,formare:1,5 ore
Crescut:2-2,5 ore
Copt:15 min pt fiecare tava(foaie cu hartie copt) cu 6 biscuiti
Temperatura dorita a aluatului: 25*C


Ingrediente:

667 g faina
133 g apa rece
13 g drojdie instant
13 g sare
33 g lapte praf
200 g( 4 mari)oua
coaja rasa fin de la 1 portocala
33 g suc proaspat portocala
3 g /1 lingurita seminte anason
133 g zahar
200 g unt,taiat bucati de 1 cm,moale


Pt toping:

1 ou,batut usor
unt clarificat
zahar tos

Pregatire:



1.Pui toate ingred. fara unt si cca 80% din zahar in bolul mixerului.Amesteci la vit. mica pana se combina, bine.Aluatul in acest punct va fi destul de rigid.
2.Amesteci pt cateva min,la vit medie,pana incepe sa se dezvolte glutenul.Api adaugi restul zaharului,in 4-5 randuri,amesteci 3-4 min dupa fiecare adaugare.
3.Continui sa amesteci la vit. medie pana glutenul este aproape dezvoltat.
4.Adaugi untul moale,tot deodata,amesteci 1 min la vit mica,apoi la medie pana untul e complet incorporat.
5.Transferi intr-un vas cu capac uns cu unt.Lasi la dospit/fermentat la temp. camerei 1 ora,presezi aluatul la 30 min si iar la 1 ora.Apoi refrigerezi peste noapte(minim 6 ore).
6.Imparti aluatul refrigerat in bucati de 75g fiecare,le faci bile.Pui bilele din nou la frigider pt cel putin 1 ora.
7.Dai forma de oase bilelor racite,le pui pe 3 hartii copt,le ungi usor cu ou.
8.Lasi la crescut acoperite 2 ore.
9.In cest timp dai drumul la cuptor la 200*C,asezi gratarul in centru.
10.Inainte de copt le ungi iar cu ou.
11.Coci 15 min,pana deasupra se rumenesc.
12.Racesti pe gratar sarma,pana le poti atinge.Cat sunt calde le ungi deasupra cu unt clarificat si presari zahar tos.


Reteta aici:

Little Bones

http://www.wildyeastblog.com/2008/10/28/little-bones/

Curry de oua(false)



Pt. Oua:



5 oua
2 cepe mari,fin tocate
1 ardei chilii verde,fin tocat
2-3 frunze curry,fin tocate
1/2 lingurita pudra chilii rosie
1/4 lingurita pudra turmeric
1/2 lingurita pudra coriandru
3 Linguri cocos
1 Lingura faina orez

Combini toate ingredientele si bati f. bine.Torni amestecul intr-o tigaie incalzita,speciala cu adancituri(Aebleskiver pan).
Lasi amestecul cateva min,apoi intorci si lasi cateva minute pana se fac.Lasi deoparte.

Pt.Curry/sos:

1 ceapa,tocata
1 rosie,tocata
2 Linguri pudra chilii rosie/boia iute
4 Linguri pudra coriandru
2 Linguri ulei
1 lingurita seminte coriandru
1 praf pudra turmeric


Pt calit:

1/4 lingurita din fiecare:scortisoara,cuisoare,frunze curry,seminte mustar,schinduf/fenugreek si urad dal/black lentil(nu e linte,e o fasole asiatica).

Maruntesti impreuna 1 rosie si 1 ceapa,lasi deoparte.
Incalzesti uleiul in tigaie si pui ingredientele pt calit.Le calesti pana semintele mustar incep sa plezneasca,adaugi rosiile si ceapa maruntite,le sotezi bine pana apa scade si se inmoaie.Adaugi restul ingred. pt curry si cca 2 cani apa.Lasi sa inceapa sa fiarba,la foc mediu-mic,pana se combina bine si incep sa se reduca si se ingroasa.
Adaugi "ouale"(gogoselele pregatite in tigaia speciala)si sarea si lasi sa se gateasca 5-7 min.Pt o aroma mai bogata poti adauga 1-2 Linguri lapte cocos.Servesti cu orez.


Reteta aici:

Egg Curry

http://arundathi-foodblog.blogspot.com/2008/11/egg-curry.html

Chutney cu menta si coriandru



Chutney sunt atat de variate de la cele cu fructe,legume si multe altele,ele difera ca textura,gust si metoda de pregatire.Sunt calde,acre,picante,dulci si o combinatie a acestor arome.

Ingrediente:

2 cani frunze coriandru tocate
1 cana frunze menta,tocate
2-3 ardei iuti verzi
sare dupa gust
1/2 lingurita pudra chilii rosie
1 Lingura suc lamaie
1 lingurita ghimbir tocat


Pregatire:

Pui toate ingred. in mixer cu putina apa si le maruntesti sa obtii o pasta.Depozitezi in frigider in vas cu capac.


Reteta aici:

Mint-Coriander Chutney

http://www.hookedonheat.com/2005/10/01/oh-how-i-love-to-take-a-dip-in-you/

Raita



Raita se face intr-un milion de feluri si asta e unul din ele!

ingrediente:

1 cana iaurt simplu
2 Linguri apa
1 Lingura seminte chimen
1/4 lingurita pudra chilii
sare dupa gust
1/2 Lingura ulei de gatit

Pregatire:

Intr-un bol bati iaurtul,apa,sare,sa se omogenizeze.
Incalzesti uleiul pui semintele chimen in tigaie si pudra chilii.Sotezi cateva secunde,pana incep sa sfaraie,le pui in iaurt.

Reteta aici:

Roasted Cumin Raita

http://www.hookedonheat.com/2005/11/23/curdy-delight/

Paneer Biryani/orez cu telemea



O data ce o incerci va ramane reteta preferata.Cea mai buna aroma o ai daca gatesti la foc mic.

Ingrediente:

2 cani orez Basmati
500 g telemea(cottage cheese),taiata cuburi de 2,5 cm si prajita pana se rumeneste pe toate partile
2 cani ceapa fin tocata
2 cani rosii coapte,tocate
1 lingurita ardei chilii verzi
1 Lingura ghimbir,tocat
1 Lingura usturoi,tocat
1 lingurita pudra chilii rosu
1 Lingura pudra coriandru
1 lingurita pudra chimen
1 lingurita Garam Masala


sare,dupa gust
un praf sofran,amestecat cu 2 Linguri apa calda
7-8 boabe piper negru
7-8 cuisoare
2-3 frunze dafin
1 bat scortisoara
1 lingurita seminte chimen
frunze coriandru pt garnisit
felii ou fiert tare,pt garnisit,optional


Pregatire:


1.Fierbi orazul,lasi deoparte.(folosesti 2-3 cani apa pt a gati 2 cani orez,sa nu fie in totalitate gatit,altfel mancarea e un terci)
2.Incalzesti uleiul si pui semintele chimen.Adaugi ceapa,usturoiul,ghimbirul si ardeiul chili verde,le prajesti la foc mediu-mic,pana incep sa se rumeneasca putin.Adaugi scortisoara,dafin,piper si cuisoare si le gatesti cca 2 min.
3.Adaugi rosiile,sare,pudra chilii,pudra coriandru,Garam Masala si pudra chimen.Continui sa gatesti la foc mediu,pana incep sa se usuce,si sa sara afara din ulei.Adaugi bucatile branza,lasi 5-6 min,pana formeaza un sos gros.
4.Intr-o tigaie adanca antiaderenta,pui un strat de sos de branza,fara brana.Addaugi un strat orez,deasupra pui bucatile de branza,pui alternativ straturi de sos,orez ,bucati branza,pana tremini desupra cu orez.
5.Pui sofranul dizolvat in apa deasupra orezului.
6.Acoperi si gatesti 15 min la foc mic,fara sa amesteci.Garnisesti cu frunze coriandru proaspete si oua fierte tari-optional.
Servesti cald cu Raita si Chutney cu menta si coriandru.


Reteta aici:

Paneer Biryani

http://www.hookedonheat.com/2006/06/12/a-culinary-journey-andhra-pradesh-india/



Pt Raita-vezi reteta
http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2008/11/raita.html
Pt Chutney cu menta si coriandru-vezi reteta
http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2008/11/chutney-cu-menta-si-coriandru.html

Porc cu garnituri



Ingrediente:

10 cotlete porc,frecate cu Mix Condimente Berbere-vezi mai jos
tocana mere si fenicul-vezi jos
piure telina-vezi jos
aioli cu gutui-vezi jos
vinegreta lamaie-vezi jos


Pregatire:

Freci carnea cu Mix Condimente Berbere-vezi mai jos,sare de mare si pier.Sigilezi carnea,sa fie aurie la exterior,dai la cuptor la foc moderat 15 min,scoti si lasi cel putin 10 min la odihna.
Pe platou asezi salata si piureul de telina,peste el(piure) pui carnea,peste sosul aioli cu gutuie,presari vinegreta lamaie peste cotlet si servesti.


Tocana mere si fenicul

Ingrediente:


300 g varza creata(savoy cabbage)
300 g bulbi fenicul baby
100 g ceapa rosie
1/2 legatura coriandru proaspat
1 Lingura otet-de vin Xeres
piper alb
sare de mare
carne de porc cu sorici,coapta 45 min la 180*C.
2 mere coja verde/granny smith
3 ardei rosii(ochi de pasare),taiati julien

Pregatire:

Razi cat mai fin posibil varza,feniculul si ceapa rosie.Rupi frunzele de pe tija coriandrului si le pastrezi pt salata.
Feliezi merele cu coaja/julien.Amesteci toate ingred. asezonezi cu sare,piper.
Adaugi otetul,rupi bucatele mici carnea,adaugi sucul lamaie,verifici asezonarea.
Lasi deoparte.

Piureul telina

5 bulbi telina
6-8 Linguri smantana(creme fraiche)

Tai telina sferturi,o fierbi la abur cu 2 jumatati lamaie(sa nu se oxideze),cca 45 min/pana se inmoaie.Pui in robot su piper alb si sare,o pasezi,adaugi smantana.


Aioli cu gutui

Ingrediente:

250 g pasta gutui
1 catel usturoi ras
75 ml ulei masline
75 ml ulei struguri
suc lamaie dupa gust
sare de mare si piper negru pisat


Pregatire:

Se face ca sosul aioli.
Pisezi usturoiul cu sare sa ai o pasta fina.Transferi in robot adaugi sucul lamaie,apoi pasta gutui,apoi incet uleiul,sa obtii o pasta,potrivesti gustul,daca e nevoie adaugi lamaie.


Vinegreta lamaie:

Ingrediente:

500 ml suc lamaie
750 ml ulei masline
750 ml ulei struguri
sare de mare
piper negru,proaspat

Combini si asezonezi dupa gust.

Mix Condimente Berbere:

2 lingurite seminte/pudra chimen
1 lingurita seminte/pudra cardamom
1/2 lingurita enibahar,pudra
1 lingurita sovarv,pudra
8 cuisoare pisate
1 lingurita piper negru,proaspat macinat
5 lingurite fulgi chillii
1 Lingura ghimbir ras sau 1/2 pudra
1 lingurita turmeric,pudra
3 Linguri paprika afumata
1/2 lingurita scortisoara


Pregatire:

Prajesti toate semintele,le macini.Pastrezi in borcan pana folosesti.


Reteta aici:

Berbere spiced high country pork cutlet served with apple and fennel ’slaw, celeriac puree topped

http://www.bestrestaurants.com.au/Recipes/pork-cutlet.aspx

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Prajitura cu iaurt si cirese



Ingrediente:

3 oua
1 cana iaurt simplu
3 cani faina obisnuita
1 3/4 cana zahar
1/2 cana ulei
2 Linguri zahar pudra
2 Linguri praf copt
cca 2 cani cirese( nu mai multe,ca se lasa si nu se coace uniform)poti folosi congelate-le dezgheti intai

Pregatire:

Pregatesti dinainte toate ingredientele,le masori si le pui in boluri separate.Folosesti o tava de 22/33 cm.Preancalzesti cuptorul la 201*C.
Pui praful copt in faina amesteci bine,te asiguri ca s-a incorporat.
Pui ciresele in alt bol,adaugi 2 linguri faina,le amesteci sa se acopere cu faina,e f. important.
Cu mixerul de mana amesteci ouale,zaharul,vanilia.Apoi adaugi iaurtul si uleiul si amesteci bine.Treptat adaugi faina amestecata cu praful copt,si amesteci bine din nou.Acum ai baza;de grosime medie,un fel de aluat de briosa.Adaugi ciresele si le amesteci delicat.Coci cca 30-40 min,pana scobitoarea inserata in centru iese curata si prajitura e aurie.Presari cu zahar pudra.

Sfat:

Nu a incercat,dar e sigura ca prajitura poate fi facuta si in forme de briose,numai ca in acest caz ciresele trebuie puse individual in fiecare forma,deasemenea le treci(ciresele) prin faina.


Reteta aici:

Moist Yogurt Cake With Tart Cherries
http://cafechocolada.blogspot.com/2008/11/moist-yogurt-cake-with-tart-cherries.html

vineri, 21 noiembrie 2008

Krempita-felii cu vanilie/cremsnit



Ingrediente:

2 foi aluat patiserie/foitaj
1,5 litri(6 1/3 cani )lapte
150 g amidon porumb
9 g fiecare plic, zahar vanilat(3 PLICURI)
8 galbenusuri
200 g zahar
226 g smantana de frisca

Pregatire:

Lasi aluatul sa se dezghete,il intinzi pe suprafata infainata usor,si-l coci dupa instructiuni(in tava pt rulada).Lasi sa se raceasca ,apoi il tai cu un cutit ascutit in functie de marimea tavii.Am folosit 22/33 cm.Dupa ce tai o foaie dupa tava,tai o foaie in patrate (a facut 12) care va fi pusa deasupra(peste crema).


Crema:

Amesteci galbenusurile cu zaharul,pana se umfla.Adugi o cana lapte,amidonul,amesteci bine. Pui laptele ramas si zaharul vanilat,sa fiarba si cand incepe sa fiarba,incet il pui in amestecul de oua,amesteci constant cam 1 min,sa se ingroasa.Transferi intr-un bol mare si lasi sa se raceasca complet.Cand e rece,adaugi frisca.
Acum pui foaia pe fundul tavii,intinzi umplutura,Aranjezi foaia taiata deasupra.Refrigerezi cateva ore inainte sa servesti.Presari zahar pudra.(in loc sa incepi cu foitajul,poti pune frisca si asa mai departe)

Reteta aici:

Vanilla slice - Krempita

http://cafechocolada.blogspot.com/2008/11/vanilla-slice-krempita.html

joi, 20 noiembrie 2008

Purcelusi



Ies cca 20 purcelusi.

Ingrediente:

Pt aluat:

400 g faina obisnuita
1 plic drojdie uscata instant
1 ou
2 dcl(196 g) iaurt simplu
1 dcl(98 g) lapte cald
un praf sare

Pt aluatul foitaj

150 g faina
100 g margarina(nesarata)
un praf sare


Umplutura:

Ce-ti place mai mult:branza(Gouda),sos rosii pt pizza,oregano,sau orice vrei.


Pt uns:

albus folosit pt lipit
galbenus si putin lapte folosit pt uns


Pregatire:

Intai faci primul aluat,amesteci toate ingredientele,lasi sa creasca in loc cald.Intre timp faci aluatul pt foitaj din lotul 2 de ingrediente,apoi il amesteci in aluatul crescut,il lucrezi bine pe o suprafata infainata.Intinzi aluatul si tai cercuri de cca 8,5 cm in diametru,sau de marimea dorita.Lasi putin aluat pt urechi si nas.

Faci umplutura cu branza,sos rosii/de pizza si oregano.Poti fi creativa si sa folosesti diferite tipuri de ingrediente,pt a o personaliza. Poti adauga sunca/salam sau legume.
Asezi 1/2 din cercuri in tava cu hartie,ungi marginile cu albus.Pui putina umplutura in mijloc,acoperi cu alta 1/2 de cerc,presezi marginile pt a te asigura ca nu iese nimic in timpul coacerii.

Restul de aluat il folosesti pt a face cercuri mai mici pt nas,pt urechi le tai in sferturi.Folosesti albusul ca adaziv pt a lipi nasul si urechile.Pt ochi si nari folosesti o scobitoare pt a face linii(la nas) si apoi in interior(la ochi) pui piper sau ceva similar.

Acum ca ai purcelusii,lasa-I sa creasca din nou,apoi ii ungi cu galbenusul amestecat cu putin lapte.
Dai la cuptor 20-25 min la 196-207*C.


Reteta aici:

This little piggy...

http://cafechocolada.blogspot.com/2008/02/this-little-piggy.html

Rasol crocant





Este cel mai vandut fel de mancare in restaurantele filipineze.
Iata cateva sfaturi:
Fierbi rasolul intr-o cantitate generoasa de sare,Sprite/7-Up si condimente.Nu-l fierbi prea mult,doar pana se inmoaie.Il usuci si-l dai la rece peste noapte.
Il prajesti bine.Incalzesti uleiul sa-l acopere pana incepe sa iasa fum.Cand il pui in ulei sa ai grija sa nu te arzi.Dai focul la mediu si cand pui rasolul il dai la mic,pt a incepe sa se faca maro auriu.

Ingrediente:

1 rasol porc
1 cutie mica Sprite sau 7-Up
1 catel usturoi
1 Lingura boabe piper
3 Linguri sare
3 frunze dafin
1 Lingura sos soia
ulei pt prajit

Pregatire:

Speli carnea si o pui intr-o oala mare.Adaugi Sprite/7 Up,si destula apa sa acopere carnea.Adaugi sare,piper,usturoi,dafin si sos soia.Acoperi si aduci la fiert.Fierbi la foc mic 1-1,5 oresau pana se inmoaie.Elimini spuma.Scoti carnea din oala,o scurgi si o pui in coriandru,o pui pe un prosop hartie daca e nevoie.Intr-un wok mare incalzesti destul ulei si prajesti carnea pana e maro-aurie si pe piele incep sa apara basici.Scoti pe prosop hartie.Tai rasolul si-l servesti cald cu sos iute.

Reteta aici:

Crispy Pata

http://overseaspinoycooking.blogspot.com/2007/09/crispy-pata.html